Un circuit cultural, dar şi culinar, de câteva zile se poate face foarte aproape de graniţă, pe ţărmul Mării Negre, în ţara vecină, Bulgaria. Românii sunt consideraţi cei mai buni turişti, astfel încât hotelierii aduc din ce în ce mai multe oferte special create pentru noi, iar restaurantele şi terasele au meniuri în limba română şi ospătari care vorbesc deja româneşte. Acelaşi lucru întâlnim şi la magazine, inclusiv la tarabele cu suvenire, unde chiar se poate plăti cu lei, nu cu leva, existând şi preţuri afişate în moneda românească.
Staţiunile de la malul mării, din ţara vecină, s-au îmbogăţit, în ultimii ani, cu noi spaţii de cazare care funcţionează în regim „all inclusive”, au piscine proprii – atât în aer liber, cât şi acoperite –, încălzite la temperatura de 27-28 de grade Celsius, miniparcuri acvatice şi zone de SPA. Staţiunea Nisipurile de Aur este una dintre cele mai căutate, foarte accesibilă pentru români, fiind foarte aproape de graniţă.
Tocmai de aceea, politica de marketing a mai multor hoteluri se orientează deja în funcţie de preferinţele turiştilor români, pentru că peste jumătate dintre clienţi au fost, în ultimii ani, din România. Unele hoteluri au introdus şi pachete cu oferte speciale pentru turiştii români, constând în excursii gratuite, de la Nisipurile de Aur la Balcic şi la Varna, la distanţă foarte mică de staţiune. Costurile sunt suportate de hotelier şi se adresează tuturor clienţilor, dar ideea a fost inspirată de turiştii români. Cele mai multe hoteluri din staţiunile de pe litoralul Bulgariei se adresează familiilor, având oferte speciale pentru copii. Conceptele de
marketing pornesc de cele mai multe ori de la dorinţele turiştilor români, pe care se bazează industria ospitalităţii din ţara vecină.
Cei mai aşteptaţi vizitatori
Foarte mulţi români vor să viziteze Castelul Reginei Maria a României – supranumit şi „Cuibul Liniştit” de la Balcic, înconjurat de o grandioasă grădină botanică, de unde se vede marea. Într-o singură zi se pot vizita castelul Reginei Maria, de la Balcic, dar şi fortăreaţa de la Capul Kaliakra, cu o oprire pentru masa de prânz la ferma de scoici de la Dalboca, unde în meniu sunt zeci de preparate numai din scoici proaspete şi melci de mare (rapane).
Ferma de scoici de aici a devenit celebră datorită priceperii unor bucătari capabili să inventeze şi să reinventeze zeci de reţete culinare adaptate specificului local, astfel încât au făcut cunoscut acest loc în doar câţiva ani de la lansare, mai mult prin calitatea produselor, decât prin reclamă. Ca peste tot pe litoralul bulgăresc, şi la Dalboca a existat încă de la-nceput meniul în limba română, iar chelnerii vorbesc şi aici româneşte, cei mai mulţi turişti fiind români.
Hotelierii bulgari au o nouă strategie pentru a atrage cât mai mulţi turişti din România. Serviciilor „all inclusive” li se adaugă acum excursii gratuite.