Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziție aniversară Iurie Darie – LUMEA MEA

Expoziție aniversară Iurie Darie – LUMEA MEA

de Magdalena Popa Buluc    |   

Teatrul de Comedie vă invită sâmbătă, 14 martie, ora 17.30 la vernisajul expoziției aniversare Iurie Darie - „LUMEA MEA”, în foaierul Sălii Radu Beligan, eveniment organizat de Galeria Arhiva de Artă în parteneriat cu Teatrul de Comedie.

Expoziția, care marchează 91 de ani de la nașterea actorului, va putea fi vizitată în foaierul Teatrului de Comedie, în perioada 14 Martie - 14 Aprilie 2020.

În premieră națională, Iurie Darie revine în fața publicului cu o expoziție personală, formată din peste 50 de desene, lucrări ce fac parte din colecția privată a doamnei Anca Pandrea.

Expoziția „LUMEA MEA”, realizată de Galeria Arhiva de Artă invită vizitatorii la o reîntoarcere în lumea copilăriei, prin lucrările grafice ale lui Iurie Darie, care au ilustrat cărți și reviste dedicate celor mici.

Iurie Darie s-a născut la 14 martie 1929 în Vadul Rașcov, județul Soroca. Dotat cu talent la desen, dar având și reale însușiri pentru scenă, Iurie Darie a intrat concomitent atât la Institutul de Arte Plastice, cât și la cel de Artă Teatrală și Cinematografică, dar alegându-l pe cel din urmă, pe care l-a absolvit în 1952, sub îndrumarea marilor actori și profesori Mihai Popescu și Marietta Sadova. Debutează în cinematografie în 1953, în „Nepoții gornistului" (regia Dinu Negreanu). Din 1969, filmează îndrăgita serie Brigada Diverse, în regia lui Mircea Drăgan.

Intră în echipa Teatrului de Comedie, sub conducerea lui Radu Beligan, încă de la înființare, în 1961. Joacă în spectacole semnate de Lucian Giurchescu (Burghezul Gentilom), Radu Penciulescu (Prietena mea Pix), David Esrig (Umbra, Troilus și Cresida), Grigore Gonța (Regele Ioan), Valeriu Moisescu (Don Juan, Colivia nebunelor), Alexandru Darie (D’ale protocolului), Horațiu Mălăele (Pălăria), avându-i parteneri de scenă pe Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu.

Galeria ArhivaDeArtă s-a născut din dragoste pentru artă și din respect pentru artistul român. Este mult mai mult decât o galerie de artă online, este un punct de întâlnire între oameni curioși, colecționari, artiști, galerii, critici de artă și curatori. Misiunea noastră este aducerea artei și culturii contemporane românesti pe scena globală. Cu o colaborare a peste 20 de galerii de artă internaționale, obiectivul nostru este de a promova comunitatea artistică din România, oferind o singură voce membrilor săi.

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri