Jurnalul.ro Cultură Muzica Fest-în-Vale la #MagicLandBreb, între 16 și 18 august – festivalul magic din Maramureș

Fest-în-Vale la #MagicLandBreb, între 16 și 18 august – festivalul magic din Maramureș

de Magdalena Popa Buluc    |   

Pentru al șaselea an consecutiv, Fest-în-Vale se întâmplă într-un loc idilic, la Breb, Maramureș, promițând participanților, pe lângă muzică bună și activități pentru oameni mici și mari, un weekend de completă deconectare de la cotidianul urban. Misiunea lui, încă de la începuturi, este de a dezvolta cultural și social mediul rural, de a atrage cât mai mulți turiști în zona Maramureșului, dar are și o latură caritabilă prin vânzarea de picturi la licitația organizată în cadrul festivalului, sumele strânse mergând integral către cauza pe care o susțin: Centrul de zi Micul Prinț din Sighetu-Marmației.

Inițiat de Roxana și Florin Vale – doi clujeni mutați la sat în urmă cu 7 ani pentru a restaura și renova mai multe case tradiționale din Breb, Maramureș – festivalul are, în acest an, câteva nume importante, printre care Subcarpați, Moonlight Breakfast, Corina Sîrghi și Taraful Jean Americanu`;

            Subcarpați readuc de 14 ani în atenție tot ce înseamnă tradițional românesc, la granița dintre folclor și ritmuri moderne, promovând (re)conectarea la propriile origini. Proiect inițiat de MC Bean, solistul trupei Șuie Paparude, Subcarpați reinterpretează folclorul într-o manieră proprie și propune mai mult decât o muzică familiară publicului și totodată diferită de tot ce se cântă astăzi în România; la fiecare concert creează o stare de spirit și o comunitate care crede în patriotism și dragostea pentru valorile tradiționale.

            Moonlight Breakfast este un duo de excepție înființat în 2011 ce propune publicului un nou sound pe care îl descriu ca electro îmbrăcat în nuanţe de soul şi funk „retroelectro”. Mixând într-o manieră sofisticată elemente de Electro, Beat, Nu-Jazz si Swing în performance-urile lor completate de proiecții complexe, Bazooka (tobe şi clarinet) şi Christie (voce) se bucură de un succes imens în toată Europa, fiind trupa care a urcat pe scenă în deschiderea concertelor Jamiroquai din România și  Parov Stelar Trio, De – Phazz și Hurts din Viena.

            Corina Sîrghi reînvie romanțele și folclorul cu o perspectivă totodată nostalgică și acutuală și completează cu vocea ei atemporală piesajul muzical urban. Alături de Sean Williams, botezat Jean Americanu’ de către lăutarii cu care a lucrat, muzician și cercetător din Ohio ce s-a stabilit în București în 2016, găsește povești din trecutul multietnic al României și aduce publicului interpretări ale cântecelor popularizate de Maria Tanase, Ioana Radu, Gabi Luncă, Romica Puceanu și alții.

            De asemenea, evenimentul are și o componentă de discuții cu invitați diverși din lumea culturală și de entertainment din România, moderați de Bogdan „Bob” Rădulescu.

Aceștia sunt: Alex Dima, jurnalist ce face parte din echipa bine-cunoscutei emisiuni de reportaje „România, te iubesc”, Oltea Zambori, un profesionist cu peste 14 ani de expertiză în PR, specializat în comunicare culturală (inclusiv pentru festivaluri precum Plai, JazzTM, FITS, etc), creatoare a conferinței Linked Culture și Director de Comunicare Timișoara 2023, Antonio Meze, fondator al Meze Audio, companie audio high-end cu sediul în Baia Mare, România, a cărei gamă de produse constă din căști și căști audiofile și Larisa Perde, fondatoare a Șaraimanic, o agenție care readuce în prim plan muzica lăutărească autentică și care creează concepte, evenimente și ocazii prin care prezintă publicului nu doar artiști, ci culturi întregi.

În cadrul evenimentului vor mai avea loc spectacole de teatru de improvizație, un târg de artizani și creatori de produs, ateliere de coaching și ateliere creative pentru copii, sesiuni de yoga și  de sport, atelier de cioplit în lemn și altele.

Bilete la Fest-în-Vale sunt disponibile pe Iabilet si livetickets.ro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: Fest-în-Vale
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri