Jurnalul.ro Cultură Muzica Surprize, surprize! Cine va deschide seria recitalurilor de excepție la Concursul Internațional George Enescu, ediția a XIX-a

Surprize, surprize! Cine va deschide seria recitalurilor de excepție la Concursul Internațional George Enescu, ediția a XIX-a

de Florian Saiu    |   

La celebrarea a 66 de ani de la debutul primei ediții a Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, renumitul violoncelist lituanian David Geringas, președintele juriului secțiunii de violoncel, va susține un recital de excepție.

Acest eveniment este programat pentru miercuri, 4 septembrie 2024, la ora 19:00, pe scena Ateneului Român. Geringas va fi acompaniat la pian de Mikhail Mordvinov.

Programul recitalului:

Unul dintre cei mai influenți muzicieni ai planetei

David Geringas, violoncelist, dirijor și fondator al Orchestrei de Cameră Geringas, este recunoscut ca unul dintre cei mai influenți muzicieni ai prezentului. El face legătura între tradițiile violoncelistice est-europene și occidentale, studiind sub îndrumarea lui Mstislav Rostropovich la Conservatorul din Moscova și câștigând Medalia de Aur la Concursul Ceaikovski din 1970. Cariera sa include numeroase premii prestigioase, precum Echo Klassik (de două ori) și Grand Prix du Disque pentru înregistrările sale cu cele 12 Concerte pentru violoncel și orchestră de Boccherini, dirijate de Bruno Giuranna.

Numeroși compozitori contemporani i-au dedicat lucrări lui Geringas, iar discografia sa cuprinde peste 120 de înregistrări. Un pedagog devotat, a format mulți violonceliști renumiți, printre care Gustav Rivinius, Jens Peter Maintz, Wolfgang Emanuel Schmidt, Monica Leskovar, Tatjana Vassiljeva, Jing Zhao, Johannes Moser, Maximilian Hornung, Valentin Răduțiu și Sol Gabetta. Din 2005, predă la Academia de Muzică Chigiana din Siena. În 2023, a primit Premiul pentru întreaga carieră oferit de International Classical Music Awards, fiind descris ca “un muzician pasionat, cu o minte strălucitoare, un exemplu de ceea ce are nevoie lumea muzicii în vremurile dificile pe care le trăim.”

Foto: Andrei Gândac

Subiecte în articol: festival george enescu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri