Jurnalul.ro Special Interviuri Fibroamele uterine sunt asimptomatice sau se însoţesc de sângerare şi disconfort pelvian

Fibroamele uterine sunt asimptomatice sau se însoţesc de sângerare şi disconfort pelvian

de Florin Condurateanu    |   

Fibromul uterin îngrozeşte femeile, deoarece cred că aceste formaţiuni sunt canceroase. Limpezim aceste spaime, dar şi cele despre leziunile pe colul uterin, cu doctor Călina Maier, specialist în ginecologie.

 

 

Florin Condurăţeanu: - Doamnă doctor Călina Maier, explicaţi fibromul uterin. Spaima femeilor e că acesta e cancer, ceea ce nu e adevărat!

 

Dr. Călina Maier: - Fibromul uterin sau leiomiomul este o tumoră benignă cu punct de plecare musculatura netedă a uterului. Este o tumoră estrogen şi progesteron sensibilă, se micşorează după menopauză. După localizarea lor, fibroamele uterine sunt subseroase, se dezvoltă spre suprafaţa uterului, sunt intramurale, în peretele uterin şi submucoase, se localizează spre mucoasa endometrială. Pot fi asimptomatice. Cel mai comun simptom este sângerarea, de obicei apare cu metroragie, menstra este mai abundentă, cu sânge mai mult. Pacienta simte disconfort pelvin şi dismenoree, senzaţie de presiune pelvină. Alt simptom este infertilitatea. Rar se înregistrează o durere pelvină acută prin degenerescenţa şi necroza tumorală, moartea ţesuturilor fibromului, care poate mima tabloul de abdomen acut. Deci repet, este vorba de un disconfort în zona pelvină, rar de durere. Fibromul uterin exercită presiune asupra organelor care au legătură cu uterul şi pot apărea: polachiurie, incontinenţă urinară, constipaţie. Diagnosticul de fibrom uterin se stabileşte  prin examen clinic, se constată uter mărit în volum, se apelează şi la ecografie.

 

F.C.: - Cum se acţionează în cazul de fibrom uterin?

 

Dr. Călina Maier: - Fibroamele asimptomatice se pot monitoriza periodic, anual. Se poate face tratament medicamentos cu antiinflamatoare nesteroidiene şi terapie hormonală. În fibroamele uterine se poate face şi embolizarea arterei uterine prin procedură intervenţională angiografică. Se apelează şi la terapia cu ultrasunete sub ghidaj RMN. Chirurgical, se scoate fibromul uterin, miomectomie - prin metoda laparoscopică sau chirurgie clasică sau histeroscopie. Sunt cazuri în care se impune scoaterea uterului, histerectomie prin laparoscopie sau clasic.

 

F.C.: - Femeile se confruntă şi cu necazul rănilor pe colul uterin, medicina numeşte asta displazie de col uterin.

 

Dr. Călina Maier: - Este greşită denumirea de răni, e vorba de leziuni pe colul uterin. Factorul cauzator demonstrat ştiinţific este infecţia cervicală cu tulpini cu risc oncologic ridicat ale HPV, papiloma virus uman. Infecţia HPV este foarte frecvent întâlnită după debutul vieţii sexuale, este cea mai frecventă infecţie transmisă sexual. Cele mai multe leziuni cauzate de HPV regresează spontan mai ales la adolescente şi femeile tinere. Diagnosticul se pune prin examen citologic cervical, adică prin testul Babeş-Papanicolau. Dar şi prin genotipare HPV, identificarea prezenţei tulpinilor HPV şi a tipurilor acestora la nivelul colului uterin; se apelează şi la colposcopie.

 

 

La noi, campania de vaccinare împotriva virusului HPV n-a fost un succes, s-au iscat multe polemici. Vaccinarea anti-HPV previne infecţia cu tulpini HPV şi, consecutiv, dezvoltarea neoplaziei cervicale, a cancerului. Vaccinul anti-HPV se administrează fetelor şi băieţilor începând cu vârsta de 9 ani.

 

 

Subiecte în articol: Călina Maier
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri