
Dușurile reci, băile cu gheață și înotul în ape înghețate sunt practici folosite de sportivi pentru a-și grăbi recuperarea, notează medicool.ro.
Expunerea corpului la apă rece este o practică simplă și accesibilă, dar efectele sale nu sunt pe deplin înțelese iar această terapie nu este pentru oricine deoarece implică unele riscuri pentru sănătate.
Efectele terapiei cu apă rece
Reduce inflamația și durerile musculare
Sportivii folosesc adesea băile cu gheață pentru a reduce durerile musculare după antrenamente intense. Un studiu la care a participat un grup mic de sportivi de performanță a descoperit că terapia cu apă rece a ajutat la recuperarea musculară atunci când a fost utilizată timp de cel puțin două săptămâni.
Îmbunătățește starea de spirit
În cadrul unui experiment, participanții care s-au scufundat în apă rece, cu o temperatură de 13,6°C, timp de cel mult 20 de minute, au observat o atenuarea a stărilor de tensiune, depresie, oboseală și confuzie. Apa rece stimulează eliberarea de endorfine, cunoscute și ca „hormonii fericirii”. Acestea îmbunătățesc starea de spirit și reduc senzația de oboseală.
Reduce stresul
Terapia cu apă rece poate reduce nivelul de cortizol din organism, hormonul stresului. potrivit unei analize publicate în 2025 în revista PLoS One, imersiunea în apă rece poate reduce nivelul de stres, dar numai în primele 12 ore după expunerea la frig.
Aceeași analiză a arătat că persoanele care au făcut dușuri reci de 30, 60 sau 90 de secunde timp de 30 de zile au raportat o ușoară îmbunătățire a calității vieții. Totuși, aceste efecte au dispărut după trei luni.

Crește nivelul de energie
Un duș rece dimineața este o metodă rapidă și eficientă de a-ți crește nivelul de energie pentru întreaga zi. Expunerea la apă rece activează sistemul nervos și determină o creștere a ritmului cardiac și a fluxului de sânge. Astfel, oxigenarea țesuturilor se îmbunătățește și metabolismul este stimulat. Drept urmare, te vei simți mai alert și mai energic pe parcursul zilei.
Îmbunătățește circulația sângelui
Apa rece contractă vasele de sânge, iar fluxul către extremități se reduce pentru a proteja organele interne esențiale. După ieșirea din apă, corpul începe să se încălzească din nou, iar vasele de sânge se dilată. Acest proces continuu de constricție și dilatare a vaselor de sânge ajută la întărirea pereților acestora și îmbunătățește sănătatea cardiovasculară pe termen lung.
Stimulează sistemul imunitar
Unele studii susțin că expunerea la frig poate stimula producția de globule albe (leucocite), care joacă un rol esențial în apărarea organismului împotriva infecțiilor și a bolilor. Aceste celule ale sistemului imunitar ajută la identificarea și combaterea agenților patogeni, precum bacteriile, virusurile și alte substanțe dăunătoare.
Totodată, prin stimularea circulației sângelui, terapia cu apă rece ajută globulele albe să ajungă mai rapid la locul infecției sau inflamației. Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest beneficiu al expunerii la apă rece.
Cum se realizează terapia cu apă rece
Băile reci presupun scufundarea parțială sau totală a corpului în apă rece timp de câteva minute. Acestea se pot realiza într-o cadă umplută cu apă rece și cuburi de gheață, într-un lac, în mare sau ocean, dar și în centre balneare sau în unele clinici de recuperare. În comerț, sunt disponibile și căzi speciale pentru băi cu gheață. Dușurile reci sunt, de asemenea, o formă de terapie cu apă rece.
Pentru a fi eficientă, apa ar trebui să aibă 10°C sau mai puțin. Scufundarea poate fi realizată într-o singură sesiune, continuă, sau în mai multe sesiuni, cu pauze între ele. De obicei, cei care practică terapia cu apă rece încep cu 30 de secunde – până la un minut și progresează treptat până la 5-10 minute pe sesiune.
Cercetătorii nu au stabilit încă o durată optimă exactă pentru sesiunile de expunere la temperaturi scăzute. Aceasta poate varia în funcție de factori precum scopul expunerii și starea de sănătate a fiecărei persoane. În continuare se efectuează studii pentru a determina cele mai bune practici.
Riscurile terapiei cu apă rece
Expunerea prea îndelungată la apă rece poate duce la hipotermie. Dacă terapia cu apă rece este practicată într-un lac acoperit de gheață și zăpadă, există și riscul de a suferi degerături, potrivit medicool.ro.
Înainte de a te expune la apa rece, este bine să consulți un medic dacă te confrunți cu una dintre următoarele afecțiuni:
- diabet
- boli cardiovasculare
- afecțiuni respiratorii precum astmul sau bronșita cronică
- probleme de circulație periferică