Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Final de vacanţă, cum intrăm înapoi în ritm

Final de vacanţă, cum intrăm înapoi în ritm

de Oana Portase    |   

După o vară toridă cu vacanţe la mare sau la munte, în destinaţii exotice sau capitale europene, parcă ne vine greu să reintrăm în ritm la locul de muncă şi în treburile casnice. Vara, chiar dacă nu suntem plecaţi în vacanţă, gândul tot ne fuge la terasele cu răcoritoare sau parcurile cu cinema. Mereu ne planificăm ieşiri în oraş sau weekend-uri pe litoral. Când toamna îşi face apariţia, schimbările de vreme ne afectează psihic şi fizic.

 

Toamna imunitatea ne scade şi ne întristăm la gândul că până la următoarea vacanţă trebuie să mai treacă luni bune sau chiar un an, în unele cazuri. Ar trebui să ne îngrijim atât de trup cât şi de suflet pentru a putea intra într-un ritm normal. Vara suntem mereu cu gândul la vacanţe şi ieşiri la terase dar asta nu înseamnă că suntem mai puţin productivi. La debutul toamnei, temperaturile scad, iar ieşirile la terase şi vacanţele încep să devină de domeniul trecutului. Acum este momentul în care suntem mai vulnerabili.

 

Mereu există “următoarea vacanţă”

 

Ziua de luni ne displace, la fel se întâmplă şi cu întoarcerea din vacanţă. Depresia post-vacanţă nu este doar o fiţă, ci un fenomen real pe care îl putem depăşi mai uşor cu mici trucuri. Chiar dacă în weekend sau în vacanţă ne-am odihnit, când revenim la muncă ne simţim mai obosiţi, n-avem poftă de mâncare, chef de muncă nici atât, şi suntem cuprinşi de stări de nostalgie, chiar tristeţe. Revenim la viaţa noastră de dinainte de vară, la muncă sau la şcoală. Stările dispar treptat, dar putem face anumite lucruri pentru a trece mai repede peste ele.

 

CE ESTE DEPRESIA POST-VACANŢĂ

 

Sindromul post-concediu se manifestă prin oboseală, somnolenţă, probleme de concentrare, nostalgie, tristeţe şi lipsă de mâncare. Specialiştii spun că această stare este normală şi că trece în aproximativ o săptămână. Planurile noi sunt cheia pentru depresia post-vacanţă. Planuri noi de vacanţă, chiar dacă nu stabileşti ceva concret. Entuziasmul şi gândul că vei vizita un loc nou te vor ajuta să intri mai uşor în programul normal. Te poţi documenta, poţi cumpăra bilete de avion sau poţi planifica mai multe escapade de sărbători. Tot la capitolul planuri intră şi proiecte noi la locul de muncă sau lucruri ce ţin de casă.

 

 

CUM INTRI PE LINIA DE PLUTIRE

  • Planifică următoarea vacanţă – poate fi chiar şi un weekend prelungit la munte sau un City Break;

  • Ieşi afară la aer – întotdeauna lumina naturală şi aerul curat vor aduce beneficii atât pe plan fizic cât şi psihic;

  • Verifică-ţi bugetul şi planifică banii pentru următoarele luni – chiar dacă nu întorci banii cu lopata, dacă îţi reorganizezi finanţele, vei descoperi că planificarea unor cumpărături îţi va da o stare de bine;

  • Începe un proiect nou la muncă sau personal – orice activitate nouă aduce un plus de energie în starea de spirit;

  • Fă sport – mişcarea ne ajută să fim mai energici;

  • Dormi cel puţin 7 ore pe noapte;

  • Bea cel puţin 2 litri de apă pe zi.

 

Poate că am avut vacanţă la început de iulie şi am revenit apoi la muncă unde ne-am confruntat cu sindromul-post concediu, dar asta nu înseamnă că la final de vară nu putem cădea în aceeaşi stare din cauza gândurilor că va trebui să aşteptăm un an până la următoarea escapadă pe litoral, că vine frigul şi că ieşirile la terasă cu prietenii vor fi mai rare.

 

Pregăteşte-ţi organismul pentru toamnă

 

Vara avem o alimentaţie ceva mai sănătoasă faţă de restul anului pentru că ne bucurăm de fructe de tot felul şi legume proaspete. Anotimpurile reci duc automat la un consum mai scăzut de fructe şi, odată cu temperaturile care scad, va scădea şi imunitatea. Un meniu echilibrat este un punct esenţial în programul de revenire la un ritm normal după vară. Fructele şi legumele nu trebuie să lipsească din dietă şi va trebui să includem ceva mai multe proteine şi grăsimi “bune”. Meniul va trebui să cuprindă uleiuri vegetale naturale, fructe oleaginoase – alune, nuci, migdale – sau preparate din peşte. Povestea cu somnul şi hidratarea se repetă în fiecare caz. După o vară în care poate că am dormit pe sărite, am stat ceva mai mult prin oraş sau am fugit în fiecare weekend la mare, ar fi cazul să oferim organismului odihna de care are nevoie. Asta înseamnă să dormim cele 7 ore necesare pe noapte. ţine cont de faptul că nu vei adormi din momentul în care te pui în pat, aşa că încearcă să-ţi iei o marjă de măcar 30 de minute pentru a te încadra în cele 7 ore dormite. Un stil de viaţă echilibrat înseamnă şi o hidratare corespunzătoare, asta însemnând cel puţin 2 litri de apă pe zi. Indiferent de stările care ne cuprind, ar trebui să înţelegem că sunt normale, dar trecătoare. Suntem influenţaţi şi de factorii externi, dar depinde de noi şi de gândurile noastre să ne punem înapoi pe treabă cu forţe proaspete şi cu energie. Timpul până la următoarea vacană va zbura.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri