Fondul Monetar Internaţional propune 50 de miliarde de dolari pentru stoparea pandemiei de COVID-19. Banii sunt necesari pentru vaccinarea a circa 40% din populaţia lumii până la sfârșitul acestui an şi 60% până în primul semestru din 2022, scrie Reuters.
Acest lucru înseamnă investirea echivalentului a 9.000 de miliarde de dolari până în 2025 în economia globală, datorită redeschiderii rapide a sectoarelo de activitate. Cel mai mult vor beneficia, bineînțeles, ţările bogate. Pandemia a provocat decesul a peste 3,5 milioane de persoane din întreaga lume.
"Economiile avansate, cărora li se cere să contribuie cel mai mult, vor vedea probabil cel mai ridicat profit al unei investiţii publice din istoria modernă, obţinând 40% din câştigurile înregistrate ca urmare a creşterii PIB-ului şi venituri fiscale suplimentare de circa 1.000 de miliarde de dolari", a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, la summitul de la Roma, care reunește G20 și Comisia Europeană.
Implementarea planului ar costa 50 de miliarde de dolari, din care 35 de miliarde de dolari în granturi de la statele bogate, donatori privaţi şi multilaterali, iar 15 miliarde de dolari finanţaţi de guvernele naţionale prin băncile multilaterale de dezvoltare, cu dobândă scăzută sau dobândă zero. Statele G20 au recunoscut necesitatea unor granturi de 22 de miliarde de dolari pentru depășirea crizei economice.â
FMI estimează că ar putea fi donate un miliard de doze de vaccin în 2021 și încă un un miliard de doze de vaccin ar trebui să fie produse până la începutul anului viitor.