Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Fructul-minune care lungă oboseala, îți dă energie și stimulează creierul!

Fructul-minune care lungă oboseala, îți dă energie și stimulează creierul!

de Redacția Jurnalul    |   

Zmeura este unul dintre cele mai sănătoase fructe, plină de compuşi nutriţionali unici şi vitamine. Originară din Europa, zmeura, conţine o largă gamă de antioxidanţi, dintre care enumerăm antocianidine, flovonoli, tanini, resveratrol, acid ellagic şi acid galic, concentraţia de nutrienţi valoroşi per gram fiind cu adevărat uimitoare.

Zmeura este benefică împotriva oboselii şi pentru o mai bună digestie, scrie passionsante.be. Fiind hipocalorică (38 kcal/1-- g), zmeura se recomandă la deserturile uşoare.

Acest fruct este ideal împotriva oboselii. Conţinutul bogat în magneziu şi fier fac zmeura să fie un bun remediu natural împotriva oboselii. În plus, este cel mai bogat fruct în acid elagic, polifenol antioxidant care contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer.

Antocianinele (antioxidanţi) pe care le conţine zmeura constituie un ajutor important împotriva îmbătrânirii pielii, ameliorând elasticitatea şi densitatea acesteia.

Zmeura contribuie şi la reducerea roşeţii prin întărirea rezistenţei micilor vase sanguine ale epidermei.

Principalele proprietăți benefice ale zmeurei:

  • Adjuvant în detoxifierea și tonifierea organismului
  • Îmbunătățește digestia și normalizează tranzitul intestinal
  • Stimulează întărirea sistemului imunitar
  • Contribuie la limitarea efectelor stresului oxidativ
  • Stimulează eliminarea excesului de apă pe cale renală și sudoripară
  • Contribuie la reducerea stărilor de oboseală.

O ceașcă de zmeură oferă aproximativ 65 de calorii și 15 grame de carbohidrați, dintre care 8 miligrame sunt fibre.

Zmeură se poate integra într-o mulţime de rețete, fie smoothie-uri, adăugate în iaurt, salate de fructe ori consumate ca atare.

Mai multe studii au arătat că o dietă ce include consumul de zmeură, precum și cel al altor fructe de pădure, cum ar fi afine sau mure, contribuie la prevenirea creșterii tensiunii arteriale și a anumitor tipuri de cancer. 

Zmeura promovează absorbția fierului, prevenind problemele de anemie.

Polifenolii prezenți în zmeură ajută şi la prevenirea leziunilor cerebrale și a pierderii memoriei asociate cu vârstă, deoarece îmbunătățesc circulația sângelui la nivel cerebral, reduc stresul oxidativ și inflamatia, promovează concentrarea și, de asemenea, împiedică apariția bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.

Furnizarea de vitamina C din zmeură ajută, de asemenea, la încetinirea îmbătrânirii premature a pielii.

Subiecte în articol: zmeura oboseala energie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri