Legea ce aprobă OUG 118 este utilă pentru consumatori, iar furnizorii vor lua toate măsurile pentru sprijinirea acestora pe perioada iernii.
Soluțiile sunt însă pe termen foarte scurt și „cerem autorităților stabilirea imediată a unui cadru clar privind aplicarea acestei legi și să acționeze urgent pentru creșterea producției de energie”, arată asociația furnizorilor AFEER, într-un comunicat.
“Considerăm că este o lege utilă și necesară, în contextul creșterilor explozive ale prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pentru sprijinirea mai ales a consumatorilor casnici în vederea trecerii iernii 2020 – 2021. În actualul cadru legal, suntem convinși că furnizorii vor lua toate măsurile necesare pentru aplicarea prevederilor legii, respectiv a noilor măsuri de compensare si plafonare a facturilor”, precizează Laurențiu Urluescu, Președinte AFEER.
În opinia asociației, o consultare prealabilă a mediului de business ar fi condus la găsirea unor măsuri mai ușor de aplicat si cu efecte mai mici asupra pieței de energie. AFEER își exprimă îngrijorarea că soluțiile adoptate, în special cele cu privire la plafonarea prețurilor, instituie eforturi suplimentare, atât financiare, cât și administrative, din partea furnizorilor, care deja înregistrează pierderi curente. Efortul de finanțare este foarte mare, schema foarte complicată și birocratică, ceea ce poate duce la blocaje financiare în activitatea furnizorilor.
„Totodată, atragem atenția că prin acest acest act normativ, care instituie o serie de măsuri temporare, s-au găsit soluții doar pe termen foarte scurt (cinci luni, respectiv perioada iernii), iar luna aprilie “vine ca mâine” și autoritățile trebuie să înceapă - de astăzi - să fie preocupate pentru ce va urma și să dispună măsuri urgente pentru creșterea producției de energie în România, să se asigure că se realizează investiții vitale pentru siguranța Sistemului Energetic Național”, mai arată documentul.
“Vedem cu toții că situația investițiilor în noi capacități de producție este dramatică: numai vorbe, zero acțiune! Practic, la acest moment putem spune că nu avem investiții în curs de realizare, în condițiile în care proiecte importante stagnează de luni bune”, susține Ion Lungu, Director Executiv AFEER.
În același timp, AFEER reiterează că intervențiile în piața energiei (suprataxarea unora dintre producatori și limitările în piata cu amanuntul), chiar dacă sunt pe termen scurt, nu sunt un semnal bun pentru investitori și participanții la piață, din păcate, România fiind recunoscută pentru schimbările imprevizibile în legislație! Un alt aspect care îngrijorează asociația este modul în care furnizorii de energie electrică și gaze naturale își vor recupera sumele alocate si impactul unor eventuale întârzieri asupra întregului sistem. „Facem apel la autoritățile responsabile pentru stabilirea din timp a unor proceduri clare si usor aplicabile, pentru evitarea unui eventual blocaj financiar în plină iarnă, care ar fi devastator pentru siguranța sistemului energetic național, mai ales că vedem cum, la nivel european furnizorii sunt cei mai afectați operatori, fiind semnalate deja cazuri importante de insolvență sau faliment.
(sursa: Mediafax)