Dar noi o să-i spunem, mai simplu, gem picant.
Potrivit cumvaplace.ro, îl puteți face din orice fel de legume sau fructe, cu sau fără ceapă, dar condimentele sunt de nelipsit. Dacă vreți să vedeți cum l-am făcut noi, găsiți mai jos și rețeta video de gem de prune picant.
INGREDIENTE
-
750 g prune, curățate de sâmburi
-
250 g zahăr tos
-
1⁄2 linguriță de pudră de cuișoare
-
1⁄2 linguriță de pudră de scorțișoară
-
1⁄2 linguriță de pudră de cardamom
-
2 linguri de fulgi de chili
-
1 lingură de oțet
-
3 cm rădăcină de ghimbir
-
Sare
CUM SĂ FACEȚI
- Într-o crăticioară, de preferat cu fundul mai gros, puneți prunele cu zahărul și un praf de sare. Amestecați și țineți pe foc câteva minute, până începe să se formeze un sos.
- Adăugați ghimbirul feliat, cuișoarele, cardamomul, scorțișoara, fulgii de chili și oțetul.
- Lăsați să fiarbă, pe foc potrivit. După 15 minute de când a început să fiarbă, faceți testul gemului, dacă e suficient de legat. Turnați o picătură într-un pahar cu apă rece. Dacă se duce la fundul paharului și își păstrează forma, gemul e gata. Dacă se dizolvă în apa rece, mai trebuie fiert câteva minute și apoi repetați testul.
- Turnați imediat în borcanul curat și bine uscat, sigilați-l după ce gemul picant s-a răcit și țineți-l la frigider.