Cercetătorii de la Universitatea din Essex și Universitatea Anglia Ruskin din Marea Britanie au recrutat 38 de voluntari cu vârste între 23 și 40 de ani, împărțiți într-un grup de control și un grup care a efectuat trei alergări pe săptămână timp de 20-30 de minute, pe parcursul a câteva luni, potrivit sciencealert.com., citat de Antena3 CNN.
„Am emis ipoteza că 8 săptămâni de antrenament de anduranță ar putea reduce masa corporală, dar participanții ar putea slăbi în ritmuri diferite, ceea ce ar putea fi explicat, în parte, prin diferențele genetice”, arată aceștia.
Persoanele care au urmat rutina de alergare au slăbit dar greutatea pierdută a variat semnificativ. Testarea ADN-ului a relevat variante genetice comune la cei care au slăbit mai mult. Echipa a identificat 14 gene legate de o pierdere mai mare în greutate: participanții care au avut aceste variante au slăbit în medie 5 kilograme, comparativ cu 2 kilograme la cei cu mai puține gene sau fără acestea.
O genă evidențiată a fost PPARGC1A, responsabilă de proteina PGC-1-a, asociată cu modul în care celulele noastre gestionează energia. Analiza a arătat că genele și antrenamentul au prezis 62% din variațiile pierderii în greutate în grupul care a făcut exerciții.
Cercetările subliniază că menținerea unei greutăți sănătoase este un proces diferit pentru fiecare persoană și poate necesita abordări personalizate. Oamenii de știință subliniază că, deși genele pot influența eficacitatea exercițiului, efortul și activitatea rămân esențiale pentru gestionarea greutății.
S-a mai descoperit că 5 dintre genele care ajută la slăbit sunt implicate și în inteligență și sănătatea mentală, inclusiv depresia, existând o relație între depresie și obezitate.