Jurnalul.ro Cultură Un microbiolog la curtea Balcanilor cu blazon: George Magheru, aristocratul poeziilor antipoetice

Un microbiolog la curtea Balcanilor cu blazon: George Magheru, aristocratul poeziilor antipoetice

de Florian Saiu    |   

În ziua de 30 decembrie 1892 s-a născut la Craiova poetul și dramaturgul George Magheru (mort în 17 august 1952, la București), obraz fin și minte deschisă. Să ni-l dăruim!

„George Magheru a fost un precursor insuficient (re)cunoscut al literaturii ludice și parodice a unor Marin Sorescu (care i-a și editat o culegere postumă de versuri inedite, Cântece la marginea nopții, 1982) sau Romulus Vulpescu (care l-a editat ca dramaturg, într-un volum de asemenea postum de Teatru din 1972). Avea ascendență ilustră: nepot pe linie paternă al generalului pașoptist care dă azi numele marelui bulevard din centrul Bucureștilor, George Magheru e și fiul unei fiice a lui Ion Ghica (pe care l-a prins în viață și la a cărui moșie de la Ghergani a crescut, primind o educație aleasă)”, evidenția istoricul literar Paul Cernat în pripa unei minibiografii închinate poetului George Magheru.

Om de știință la Institutul Cantacuzino

Îi deschidem, în continuare, locul: „Apropiat unor cercuri de artiști plastici ai epocii, a lucrat ca microbiolog la Institutul Cantacuzino, publicând numeroase studii de specialitate. Ca scriitor debutează cu teatru în 1926 (ciclul dramatic realist-istoric Latinii de la Dunăre, cu piesele Tudor Ardeleanu și O legendă), recidivând mult mai târziu cu Piele de cerb, Domnule Decan, Egoistul (dramatizare a romanului omonim de George Meredith), tragedia în trei acte Oglinda fermecată sau Divina re-creațiune ș.a., toate - nereprezentate”.

Iubitor de combinații lexicale policrome

Pe aripile aceleiași idei: „Unele sunt drame de moravuri cu detentă intelectuală sau parabole ale creației, altele - «basme» punând în scenă dezbateri de idei. Toate - ingenioase și imaginative. Cu adevărat notabil este însă mai ales poetul, debutat în 1929 cu un volum (Capricii) persiflat ca «antipoetic» de Adrian Maniu, fapt care îl determină să revină cu un volum intitulat chiar... Poezii antipoetice (1933). Urmează, la mici intervale, Poeme în limba păsărească, Coarde vechi și noi și Poeme balcanice, care confirmă un artist ludic original, iubitor de combinații lexicale policrome, pitoresc-fanteziste, și de artificii care amintesc limerick-urile anglosaxone”.

Filon oriental resuscitat

Ultimele tușe: „Ele se întâlnesc în parte cu experimentele avangardiste ale epocii (mai ales cu cele ale lui Grigore Cugler). Teribilismul jucăuș și persiflant nu exclude totuși reflexivitatea de fond și temele grave, una dintre mizele de substrat ale lui George Magheru fiind recuperarea (ultra)modernă a unui filon «balcano-oriental» din care venea și bunicul Ghica”. 

Nepot de general (faimos)

George a fost fiul lui Romulus Magheru, unul din copiii generalului pașoptist Gheorghe Magheru, și al Ancăi Ghica, fiica omului politic Ion Ghica. A studiat medicina și a lucrat ca microbiolog la Institutul Cantacuzino.

131 de ani se vor fi împlinit pe 30 decembrie 2023 de la nașterea poetului George Magheru

„George Magheru a fost un precursor insuficient (re)cunoscut al literaturii ludice și parodice a unor Marin Sorescu sau Romulus Vulpescu”, Paul Cernat, istoric literar

„Nepot pe linie paternă al generalului pașoptist care dă azi numele marelui bulevard din centrul Bucureștilor, George Magheru e și fiul unei fiice a lui Ion Ghica (pe care l-a prins în viață și la a cărui moșie de la Ghergani a crescut, primind o educație aleasă)”, Paul Cernat, istoric literar

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri