Germania a obţinut suma de 6,55 miliarde euro în urma procedurii de licitaţie pentru atribuirea de licenţe 5G, a anunţat miercuri Autoritatea de Reglementare a Telecomunicaţiilor din Germania (BNetzA), transmite Reuters.
În luna martie a acestui an, BNetzA anunţa că va scoate la licitaţie 41 de blocuri de frecvenţe în benzile 2 GHz şi 3,6 GHz.
Suma rezultată la finalul procedurii, care s-a întins pe o perioadă de 12 săptămâni şi a inclus un număr record de 497 runde de oferte, a depăşit aşteptările analiştilor. În schimb, operatorii de telefonie se plâng că preţul ridicat pe care îl vor plăti pentru licenţele 5G le va afecta capacitatea de a investi în reţelele de ultimă generaţie.
După ce a oferit 2,17 miliarde euro, liderul pieţei de telefonie din Germania, grupul Deutsche Telekom a câştigat 130 Megahertz din spectrul de 420 MHz scos la licitaţie. Rivalul Vodafone a oferit 1,88 miliarde euro pentru 130 MHz iar Telefonica Deutschland a plătit 1,42 miliarde euro pentru 90 MHz. Noul intrat pe piaţă, 1&1 Drillisch, un operator virtual de telefonie mobilă controlat de United Internet, a câştigat 70 MHz cu o ofertă de 1,07 miliarde euro, ceea ce îl duce pe directorul general Ralf Dommermuth mai aproape de visul său de a deveni al patrulea operator de telefonie din Germania.
Mai multe state din Europa, precum Irlanda, Finlanda, Italia, Elveţia şi Austria, au organizat deja licitaţii pentru atribuirea de licenţe 5G. Majoritatea acestor proceduri au generat sume modeste, pentru că vânzările au fost concepute astfel încât să lase operatorilor bani pentru a investi în modernizarea reţelelor. Excepţia o constituie Italia, care anul trecut a strâns 6,5 milioane euro din atribuirea de licenţe 5G.
Alte state din Europa, precum Franţa, nu au organizat însă astfel de licitaţii ceea ce înseamnă că, pe ansamblu, Europa este în urma altor ţări care au adoptat deja telefonia 5G precum SUA, Japonia şi Coreea.
Reţelele de telefonie mobilă 5G, care deocamdată sunt într-un stadiu incipient, promit o viteză de transfer a datelor de 50 până la 100 de ori mai rapidă comparativ cu actualele reţele 4G şi vor fi o infrastructură vitală pentru o gamă largă de industrii, precum automobilele autonome. Însă 5G se anunţă a fi o tehnologie scumpă. Pentru a putea respecta ceea ce promite această tehnologie, respectiv viteze mai mari de transfer, automobile autonome şi jocuri şi video de înaltă definiţie, reţelele 5G vor trebui să fie mai dense pentru a putea face faţă traficului crescut de date.
În România, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, declara în luna februarie că premisele şi condiţiile pentru adoptarea tehnologiilor 5G sunt pozitive, adăugând că lansarea licitaţiei în România pentru introducerea 5G va avea loc la sfârşitul anului 2019.
AGERPRES