Jurnalul.ro Tech Google va folosi reactoare nucleare pentru a alimenta inteligența artificială

Google va folosi reactoare nucleare pentru a alimenta inteligența artificială

de Redacția Jurnalul    |   

Google a anunțat un acord cu Kairos Power pentru a folosi mici reactoare nucleare în vederea generării energiei necesare centrelor sale de date pentru inteligența artificială (AI).

Potrivit anunțului, primul reactor ar putea deveni operațional încă din acest deceniu, urmând ca până în 2035 să fie aduse online mai multe astfel de unități. Deși companiile nu au oferit detalii despre valoarea acordului sau locațiile exacte ale viitoarelor centrale, acest parteneriat marchează o schimbare semnificativă în strategia energetică a gigantului tech, anunță BBC.

Michael Terrell, director senior pentru energie și climă la Google, a explicat motivația din spatele acestei decizii: „Rețeaua are nevoie de noi surse de energie electrică pentru a susține tehnologiile IA. Acest acord contribuie la accelerarea unei noi tehnologii pentru a satisface nevoile energetice în mod curat și fiabil și pentru a debloca întregul potențial al IA pentru toată lumea".

La rândul său, Jeff Olson, directorul executiv al Kairos, a subliniat importanța acestei colaborări: „Acordul cu Google este important pentru accelerarea comercializării energiei nucleare avansate prin demonstrarea viabilității tehnice și de piață a unei soluții esențiale pentru decarbonizarea rețelelor electrice".

Kairos Power, o companie cu sediul în California, a primit anul trecut primul permis din ultimii 50 de ani pentru construirea unui nou tip de reactor nuclear în SUA. Tehnologia lor inovatoare folosește sare fluorurată topită ca agent de răcire, în locul apei utilizate de centralele nucleare tradiționale.

Mișcarea vine în contextul în care industria tech caută soluții pentru a-și reduce amprenta de carbon, în ciuda creșterii consumului de energie. Goldman Sachs estimează că consumul global de energie al centrelor de date se va dubla până la sfârșitul deceniului.

John Moore, editor de industrie pentru TechTarget, a explicat pentru BBC provocările energetice ale centrelor de date AI: „Aceste centre de date sunt echipate cu hardware specializat... care necesită multă energie, care generează multă căldură".

Deși energia nucleară este văzută ca o soluție promițătoare pentru reducerea emisiilor de carbon, criticii atrag atenția asupra riscurilor potențiale și a problemei deșeurilor radioactive de lungă durată.

Planurile Google și Kairos Power trebuie să primească aprobarea Comisiei de reglementare nucleară a SUA și a agențiilor locale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri