Gradul de ocupare al hotelurilor este de 90%, cei mai mulți turiști fiind români. Reintroducerea unor noi restricții ar fi o lovitură dură atât pentru economia elenă, cât și pentru agențiile de turism din România. Totuși, după doi ani de măsuri stricte anti-COVID, Grecia a ales să nu mai închidă turismul, pentru a nu-și distruge economia. Autoritățile elene doar recomandă purtarea măștii în locurile aglomerate, nu o impune. Astfel s-a deschis un nou drum către o altă abordare a pandemiei, pentru că toate celelalte țări ar putea prelua modelul. Bulgaria deja a anunțat, după ce s-a aflat de situația din Grecia, că în această vară nu va fi nicio restricție pentru turiști. Nici România n-ar avea vreun motiv să impună restricții.
Guvernul Greciei a anunțat, în contextul noului „val de COVID”, că boala nu mai este atât de periculoasă ca în anii anteriori, deci nu mai există motive de închidere sau de impunere a unor măsuri draconice, cum s-a întâmplat în ultimii doi ani. Pe 5 mai 2022, premierul elen a fost prezent în România și a declarat că ținta guvernului pe care îl conduce este să producă 25% din PIB din turism, anul acesta. Cei doi ani de restricții au șubrezit economia Greciei, țară turistică prin excelență. Vasilis Kikilias, ministrul grec al Turismului, a declarat, la București, că s-au eliminat toate restricțiile de călătorie pentru români, deoarece s-a previzionat pentru anul acesta un record privind atât numărul de turiști în Grecia, cât și cel al încasărilor din produsele și serviciile care compun industria ospitalității, precum și din domeniile conexe, ținta fiind 25% din PIB.
Grecii se bazează pe nevoia de a călători, pe care o resimt mulți, după cei doi ani de restricții, iar românilor li s-au dat asigurări că nu mai au nevoie de certificat de vaccinare.
Măsuri mult mai blânde
În Insula Thassos, destinaţia preferată de turiştii români în Grecia, s-au descoperit foarte multe cazuri de contaminare cu virusul SARS-CoV-2, în ultimele zile, chiar în vârf de sezon, când unitățile de cazare din Thassos și Halkidiki au reușit să depășească toate recordurile privind cererea pentru cazare și gradul de ocupare este maxim. Masca nu este obligatorie, dar există o recomandare de a se purta masca în locurile aglomerate.
Măsurile sunt mult mai blânde și pentru localnici. Cetățenii greci care au COVID trebuie să rămână în autoizolare timp de 5 zile, dar regula nu se aplică și turiștilor. Potrivit noilor protocoale, aceștia vor putea alege dacă doresc să rămână în autoizolare în camerele de hotel, dar pot călători cu toate mijloacele de transport în comun, cu mască de protecție. Dacă au nevoie de spitalizare, turiștii sunt transportați la cel mai apropiat centru de sănătate. Agențiile de turism din România nu-și fac griji în privința acestui sezon. „Grecii nu introduc, în acest sezon, nicio restricție pentru cei depistați cu SARS-CoV-2 și în general evită restricțiile, astfel dând un semn de relaxare pentru majoritatea destinațiilor din lume. Consider că va fi la fel și pentru România și Bulgaria, fără niciun dubiu. Tendința globală este aceea de a nu mai introduce restricții care să tragă în jos economiile naționale și care să descurajeze turiștii de la călătorii. De altfel, turiștii noștri nu au absolut nicio temere în privința introducerii unor posibile restricții pentru niciuna dintre destinațiile noastre”, a explicat, pentru Jurnalul, Lucian Bădîrcea, director general IRI Travel.
Războiul și inflația eclipsează pandemia
Specialiștii în turism spun că medicii nu mai consideră periculoase noile tulpini ale virusului și industria ospitalității nu va mai fi afectată în viitor. „Estimările noastre, în privința sezonului turistic 2022, sunt foarte bune. În ciuda faptului că se manifestă o creștere a cazurilor de COVID, statele europene încep să perceapă acest virus ca pe unul normal, cu care trebuie să conviețuim. Astfel, constatăm că, treptat, încep să se ridice restricțiile cauzate de eventualele infectări, înainte de călătorie sau la destinație. Un exemplu în acest sens îl reprezintă Grecia care elimină restricțiile pentru turiștii depistați pozitiv COVID. În acest context internațional, când suntem afectați și de războiul din Ucraina, și de inflație, statele europene care au un ecosistem puternic construit în jurul turismului regândesc impactul restricțiilor impuse pentru a evita pierderile masive, turismul fiind o sursă importantă de venit pentru bugetele acestora. Credem că exemplul Greciei va fi urmat în curând și de Bulgaria, România sau alte state. Solicitările de vacanțe își păstrează trendul optimist și suntem în permanent contact cu partenerii noștri locali, pentru a informa la timp turiștii despre eventualele schimbări ce pot apărea”, a explicat și Florin Ionescu, expert în turism al touroperatorului DAL Travel.
Se recomandă asigurările complete
Guvernele care elimină măsurile de prevenire a răspândirii virusului se bazează pe nevoia de confort a fiecărui turist care nu ar alege spitalizarea în loc de vacanță. „Nu cred că se vor mai introduce restricții, pentru a nu se prăbuși economia. Guvernul Bulgariei a stabilit acum câteva zile că nu vor mai introduce restricții deloc, anul acesta. Turiștii bolnavi pot alege să nu mai meargă la destinație, fiecare turist urmând să aibă grijă de sănătatea lui. Nimeni nu-și dorește să ajungă la spital într-o destinație de vacanță, iar multe agenții se bazează exact pe acest lucru. Oricum, există posibilități de spitalizare și în Grecia, și în alte destinații de vacanță. Oricum, le recomandăm turiștilor să-și încheie asigurări de sănătate, pentru a evita orice problemă, iar pentru detalii suplimentare să ceară sfatul specialiștilor de la agențiile de turism”, a explicat Traian Bădulescu, specialist în turism.
Chiar și cu o asigurare de sănătate care să-i ajute pe români să primească toate îngrijirile de care au nevoie în caz de îmbolnăvire, cei care se vor îmbolnăvi în vacanțe ar avea mai mult de pierdut stând în carantină sau în spital într-o țară străină, în loc să se bucure de timpul liber. Tocmai de aceea, toți cei implicați în industria ospitalității se bazează foarte mult pe grija pe care fiecare turist o are pentru propria sănătate și se așteaptă ca oamenii să se testeze din proprie inițiativă și să facă tot ce este necesar pentru a evita contaminarea cu virusul.
România ar putea rămâne în continuare fără niciun fel de măsură restrictivă, chiar dacă ar crește numărul de persoane depistate pozitiv la testele COVID-19. Dacă restricțiile s-au eliminat în cele mai aglomerate locuri din Grecia și nu se consideră periculoasă abordarea, celelalte țări vor urma exemplul.