Jurnalul.ro Ştiri Externe Greu de recrutat

Greu de recrutat

„Se formează două batalioane de artilerie voluntare. Invităm bărbați cu vârste între 18 și 60 de ani să se alăture”. Mesajul răsună pe străzile orașului Volosovo, de lângă Sankt Petersburg, revărsat din difuzoarele montate pe stâlpii de iluminat. De obicei, așa se transmite muzică patriotică, în timpul sărbătorilor naționale. Acum însă problema e că nu-i nimic de sărbătorit.

 

Mesajul este repetat în toată țara. Pe rețelele de socializare, la televizor și pe panouri, bărbații sunt îndemnați să semneze contracte pe termen scurt cu armata pentru a lupta în Ucraina - scrie BBC. Moscova nu oferă cifre, dar oficialii occidentali spun că între 70.000 și 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de când și-a lansat invazia, pe 24 februarie.

 

Pentru a atrage noi recruți, autoritățile oferă voluntarilor sume uriașe de bani, loturi de teren și chiar locuri premium pentru copiii lor în școlile rusești. Recrutorii au vizitat chiar închisorile rusești pentru a înscrie deținuți, promițându-le libertate și bani.

 

Jurnalistul de investigație Roman Dobrohotov spune că această campanie de recrutare este un semn de disperare din partea autorităților: „Acesta nu este tipul de soldați necesari unui război victorios. Kremlinul încă speră că poate câștiga cantitatea în fața calității”.

 

În ciuda sumelor uimitoare oferite potențialilor recruți - până 5.700 de dolari pe lună în unele cazuri - Roman spune că realitatea este diferită.

 

„Oamenii nu văd de fapt acești bani. Ei se întorc din Ucraina acum și ne spun nouă, jurnaliştilor, cum au fost înșelați. Acest lucru influențează și situația, această lipsă de încredere în guvernul nostru, așa că nu cred că această strategie va avea succes”.

Roman Dobrohotov, jurnalist

>

 

La Volosovo, jurnaliștii BBC au oprit un bărbat pe stradă și l-au întrebat dacă susține campania pentru voluntari. „Da! Dacă aș fi tânăr m-aș duce, dar acum sunt prea bătrân”, a spus bărbatul, strângând pumnii. „— Ar trebui să-i bombardăm!”

 

Dar majoritatea oamenilor din oraș par mai puțin entuziaști, notează BBC. „Războiul este prea dureros pentru a putea vorbi”, se plânge o femeie. „— Să-ți omori frații este greșit. De ce să pleci? Numai trupurile lor vor fi aduse înapoi”.

 

Ultimele cuvinte:  „Mamă, totul va fi bine”

Fiul Ninei Chubarina, Yevgeny, a părăsit satul lor din regiunea de nord a Kareliei pentru a se alătura unui batalion de voluntari. Nina spune că fiului ei, care nu avea experiență militară, i s-a dat o armă și a fost trimis direct în Ucraina.

 

A fost ucis doar câteva zile mai târziu. Avea 24 de ani.

 

Femeia spune că a încercat să-l împiedice pe fiul ei să lupte în Ucraina. „I-am spus: «Este război, vei fi ucis!». El a spus: «Mamă, totul va fi bine»”.

 

Nina critică modul în care autoritățile recrutează voluntari pentru a lupta în Ucraina. „Pur și simplu îi trimit ca pe niște pui proști! Nu ținuseră nici măcar un pistol înainte. Sunt carne de tun”.

 

Sacrificiu pentru Putin? Niet!

 

Nu toată lumea este la fel de dornică să se înscrie ca Yevgeny.

 

Călătorind prin această țară, nu rămâi cu impresia că poporul rus este în spatele „operațiunii militare speciale”. Numărul de mașini de pe drumurile rusești care afișează simbolul „Z” pro-război este relativ mic. Mai rău pentru Moscova, experții spun că numărul de voluntari care se alătură este scăzut.

 

Analistul militar Pavel Luzin spune că oamenii de aici nu sunt pregătiți să se sacrifice pentru președintele lor. „Problema pentru Kremlin este că majoritatea rușilor nu vor muri pentru Putin sau pentru restaurarea „marelui Imperiu”. Recrutarea nu este posibilă în circumstanțele actuale, deoarece nu există un consens civil în Rusia pentru război. Compară asta cu Ucraina. Ucrainenii sunt gata să lupte”.

 

Rusia trebuie să plătească voluntari și în Donbas

 

Potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie, Rusia „se luptă din ce în ce mai mult” să motiveze forțele auxiliare din regiunea Donbas din Ucraina. În cea mai recentă evaluare se arată că se va recurge la stimulente financiare pentru a încuraja aceste trupe, care sunt acolo pentru a oferi sprijin suplimentar soldaților aflați deja în zonă, să se alăture luptei.

 

„Un factor care contribuie la aceste probleme este clasificarea de către Rusia a războiului ca «operație militară specială», care limitează puterile statului de constrângere legală”, se spune în raportul britanic.

 

Pe canalele de socializare ucrainene a fost difuzat pe 15 august un videoclip care arată elemente dintr-o unitate militară din autoproclamata Republică Populară Lugansk (LPR) care refuză să fie desfășurată în cadrul operațiunilor ofensive din Donețk.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri