Alte opt persoane au murit, în ultimele zece zile, din cauza virusului gripal, astfel că numărul deceselor au ajuns la 16. Cele mai multe vieţi au fost curmate de virusul AH1N1, cel care se face vinovat de aşa-numita „gripă porcină”, care a evoluat ca o pandemie în 2009, răspândindu-se în întreaga lume. La nivel naţional, au fost confirmate cu laboratorul 300 de cazuri de gripă.
Potrivit ultimului raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), activitatea gripală a evoluat în special câteva focare locale (Bucureşti, Constanţa şi Iaşi), cu tendinţa de extindere regională.
„La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripa clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 108.240, cu 12,3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (96.424)”, se arată în raportul CNSCBT.
De asemenea, au fost raportate încă opt decese înregistrate în ultimele 10 zile, printre cei care şi-au pierdut viaţa din cauza gripei fiind şi o fetiţă de opt ani din judeţul Neamţ.
Specialiştii în sănătate publică arată că „de la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 16 decese confirmate cu virus gripal, din care 11 tip A, subtip (H1)pdm09 (n.r. – „gripa porcină”) şi 5 tip B”. Niciuna dintre cele 16 persoane care au murit nu era vaccinată antigripal.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat că, în acest moment, nu se poate vorbi o epidemie de gripă în România, însă este „o circulaţie mai intensă a virusului gripal”.
Pintea a arătat că, cel mai probabil, această circulaţie a virusului gripal se va prelungi până în luna aprilie, motiv pentru care trebuie luate măsuri de siguranţă.
„La cabinetele medicilor de familie, în acest moment, avem în stoc 135.884 de vaccinuri. Au fost vaccinate peste 800.000 de persoane. (...) Specialiştii spun că în continuare putem folosi această metodă, dar măsurile de protecţie sunt cele mai importante. Carantina instaurată la nivelul unor spitale este obligatorie”, a spus ministrul Sorina Pintea.