Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gunoaiele Europei primesc interzis în România

Gunoaiele Europei primesc interzis în România

de Adrian Stoica    |   

După ce în decembrie anul trecut Executivul decidea că transporturile de deșeuri vor putea trece granița României doar prin 15 puncte de frontieră și vor avea un traseu stabilit obligatoriu de la graniță și până la locul unde se va face reciclarea, acum Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pregătește noi restricții pentru a scoate țara noastră de pe harta traficului cu gunoaie.

Acestea vor asigura crearea unui sistem mai uşor de monitorizat şi controlat în ceea ce priveşte transferul deşeurilor, responsabilitate revenind în exclusivitate Gărzii Naţionale de Mediu (GNM). Problema deşeurilor în România a început după anul 2016, când China a decis să interzică accesul pe teritoriul său, obligând astfel „exportatorii” să caute noi piețe.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin de ministru pentru aprobarea Normelor privind controlul transferurilor de deşeuri. Acestea precizează, încă de la început, că, odată cu intrarea lor în vigoare, importul/transferul oricăror tipuri sau cantități de deșeuri în România se va putea realiza numai către instalații de valorificare, iar proprietarul deșeurilor nu va mai putea transfera dreptul de proprietate al acestora către alte entități. Pe de altă parte, o prevedere foarte importantă care va intra în vigoare prevede că va fi interzis importul deșeurilor de orice natură în scopul eliminării acestora. Practic, va fi blocat accesul în țara noastră a sutelor de containere cu gunoaie trimise din Occident pentru a fi arse, îngropate sau pur și simplu abandonate pe câmp, cum se întâmplă de ani cu mii de tone de mizerii care figurau în acte drept deșeuri reciclabile. Asta în cel mai fericit caz, pentru că, de foarte multe ori, sute de tone de gunoaie au fost ulterior abandonate pe câmp.

Descărcarea deșeurilor în alte locuri față de destinația menționată în documentele ce însoțesc transportul va fi interzisă. De asemenea, va fi interzisă amestecarea diferitelor tipuri de deșeuri pe timpul transportului.

Transferul deșeurilor se va efectua numai după ce se certifică faptul că instalația de reciclare care va fi trecută în documentele transportului are capabilitățile tehnice în raport cu tipurile, categoriile, precum și cantitățile de deșeuri pentru care se planifică respectivul transport. Pentru verificări se vor utiliza declarațiile înregistrate în registrul instituit la Administrația Fondului pentru Mediu (ROAFM) de către operatorii economici privind capacitatea anuală autorizată de procesare a instalațiilor de reciclare, precum și estimările anuale ale cantităților de deșeuri provenite din import. Noile norme precizează clar că la planificarea unui transport, operatorul economic se asigură că deșeurile, în integralitatea lor, sunt recepționate la instalațiile de valorificare.

GNM, obligată să asigure controlul

Controlul de specialitate asupra încărcăturilor care conțin deșeuri se va efectua de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu în punctele de trecere desemnate ale frontierei, controlul prevăzând atât verificarea documentelor de însoțire a transportului, cât și inspecția fizică a acestuia. El va trebui realizat în maximum 24 de ore din momentul solicitării venite din partea reprezentanților Poliției de Frontieră Române. Pentru încărcăturile care nu pot fi verificate, din anumite cauze obiective, în punctele de trecere a frontierei desemnate, comisarii Gărzii vor putea aplica sigilii G.N.M. asupra mijlocului de transport, ele urmând să fie verificate la instalația de valorificare care trebuie, în mod obligatoriu, să se regăsească în ROAFM.

Îngroparea, arderea sau abandonarea deșeurilor devin infracțiuni

La sfârșitul săptămânii trecute a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 38/2022, care aduce la rândul ei o serie de reglementări mai stricte în ceea ce privește regimul deșeurilor. Astfel, odată cu intrarea sa în vigoare este interzisă îngroparea și arderea deșeurilor, indiferent de natura lor, precum și eliminarea acestor deșeuri în afara spațiilor autorizate. Nerespectarea acestor interdicții va fi considerată infracțiune și se va sancționa cu închisoarea de la 3 la 5 ani sau cu amenzi care pot ajunge la 20.000 de lei în cazul persoanelor fizice și până la 70.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

Un mare pas înainte

Specialiștii de mediu spun că noile măsuri adoptate, precum și cele aflate în pregătire de către Executiv reprezintă un mare pas înainte. Acceptarea doar a deșeurilor care se pot recicla și neacceptarea stocării lor nu va mai face din România groapa de gunoi a Europei, spun aceștia. Aceste măsuri au fost cerute insistent în ultimii ani de către activiștii de mediu, după ce s-a constatat că țara noastră era asaltată de importurile de gunoaie din Occident. Una din principalele porți de intrarea ale acestora este portul Constanța, unde în ultimii ani Poliția de Frontieră și Comisarii Gărzii de Mediu au descoperit zeci de transporturi ilegale de deșeuri.

Puteri și dotări sporite pentru GNM

Pe lângă aceste măsuri, Executivul mai trebuie să vină acum cu un cadru legislativ îmbunătățit în ceea ce privește funcționarea Gărzii Naționale de Mediu, spun surse apropiate. În primul rând, comisarii Gărzii ar trebui să capete competențe sporite în lupta cu mafia deșeurilor. Pe de altă parte, ar trebui majorată schema de personal și dotarea cu softuri și tehnologie moderne. Deocamdată, niciunul din aceste elemente nu există, fapt ce îngreunează foarte mult activitatea comisarilor.

Ultima captură, 23 de tone de maculatură

Săptămâna trecută, poliţiştii de frontieră bihoreni și comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au blocat intrarea în România a unui transport de 23 de tone de deșeuri de hârtie pentru care şoferul nu deţinea documentaţia necesară. Transportul venea din Italia și era destinat unei societăți din județul Arad. Interceptarea acestui transport venea după ce, pe 25 martie, Poliția de Frontieră din Călărași blocase intrare în țară a unui TIR cu 13 tone de deșeuri de plastic.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Poza din Portul constanta niste containere cu deseuri pe care le-am mai folosit- Din cauza legislației extrem de permisive, România s-a transformat în ultimii ani în lada de gunoi a Europei

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri