x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Puterea ne dă încredere, ne corupe, ne eliberează… Efectele secundare (pozitive) ale puterii

Puterea ne dă încredere, ne corupe, ne eliberează… Efectele secundare (pozitive) ale puterii

de Florian Saiu    |    06 Ian 2025   •   06:00
Puterea ne dă încredere, ne corupe, ne eliberează… Efectele secundare (pozitive) ale puterii

Puterea e un instrument. Puterea face să se întâmple zi de zi lucruri (bune și rele). Încurajează acțiunea și pare să ne motiveze. Totul ține însă de omul care o instrumentează. Dar să-i percepem tainele pe îndelete.

„Aidoma siguranței de sine, puterea pare să ajute la ungerea rotițelor, pentru ca lucrurile să alunece firesc în realitate. Cercetătorul Adam Galinsky observa un efect special al puterii: aceasta oferă o pojghiță de strălucire exterioară sau, mai degrabă, pare să ne încurajeze să ne oferim singuri un efect de halou. Puterea schimbă modul în care ne percepem pe noi înșine în diverse situații sociale. Oamenii care au multă putere își amplifică importanța în comparație cu cei ce dețin puțină putere. Oamenii cu multă putere cred despre ei înșiși că pot să scape mai ușor în mai multe împrejurări – mai opina Galinsky. Ceea ce nu este întotdeauna și în totalitate bine, evident. Există însă și alte efecte secundare pozitive ale puterii, cum ar fi optimismul și un grad superior de stimă de sine. Faptul că te simți valoros, bun și capabil te îndeamnă la acțiune, ceea ce, cu mână bună și o doză sănătoasă de empatie, nu este un lucru rău.”, apreciau la rândul lor cercetătoarele Katty Clay și Claire Shipman în lucrarea „Codul puterii” (Editura Lifestyle, 2024).

Omul sfințește… puterea

Facem loc expunerii lor științifice: „Cercetările sugerează că o lipsă de putere se corelează adesea cu depresia și pesimismul. Anumiți oameni de știință - Joe Magee, de pildă - este de acord cu ideea că este esențial să vedem puterea ca pe un instrument: Una dintre ideile importante pe care le subliniem noi este că puterea nu corupe neapărat. Ce face puterea este să le permită oamenilor să-și atingă scopurile. Dar cunoașterea scopurilor oamenilor puternici este esențială. Și asta pentru că ei vor fi mai susceptibili să-și atingă obiectivele, oricare ar fi acelea. Iar acele obiective ar putea genera diverse efecte asupra unei mase imense de oameni. Cu alte cuvinte, oamenii egoiști sau care prețuiesc puterea din rațiuni egoiste, se pot lăsa corupți de putere, pentru simplul motiv că puterea le permite să-și atingă mai repede scopurile destinate strict interesului propriu.”

Eliberare

În completare: „Toate studiile științifice în domeniu demonstrează că avem clar nevoie ca oamenii cu bune intenții să posede mai multă putere. În cazul oamenilor care realmente vor să facă bine în lume, puterea este minunată. Oamenii de acest fel pot fi factori de multiplicare, creând rezultate pozitive pentru mulți alți oameni din jurul lor și pentru societate. Puterea poate fi chiar eliberatoare. Jennifer Jordan, specialistă în psihologie organizațională ce predă la Institutul Internațional pentru Dezvoltarea Managementului din Elveția, crede că puterea nu doar alimentează acțiunea, ci și încurajează autenticitatea.” Mai precis? „Există tendința aceasta de a crede că puterea corupe, dar, de fapt, ce știm limpede e că puterea poate să conducă la rezultate cu impact pozitiv asupra oamenilor sau la rezultate cu impact negativ. Totul depinde de omul care o exercită.”

Dincolo și dincoace de limite

Mai mult: „Știm totodată că puterea are abilitatea de a-l arăta pe omul care o deține așa cum este el cu adevărat, cum este el alcătuit pe interior. Oricum, se știe că orice individ se simte mai bine în propria piele atunci când se află într-o poziție de putere, nu-i mai pasă prea mult de constrângerile normelor sociale. În mod evident, în funcție de ierarhia în care se află, vor exista până la urmă niște limite impuse de alții și mai puternici, ori chiar de către o societate mai rigidă. Autenticitatea are și ea o limită, știm cu toții, dar ideea este că puterea, în forma ei cea mai pură, poate să inducă unele sentimente plăcute, efecte secundare pozitive.” 

„Puterea de a fi autentic, de a acționa liber, de a-i încuraja pe alții creează oportunitatea pentru bucurie.”, Katty Clay

„Ideea este că puterea, în forma ei cea mai pură, poate să inducă unele sentimente plăcute.”, Claire Shipman

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: efecte pozitive putere