Jurnalul.ro Special Anchete Guvernul Dăncilă a dat în administrarea SRI 54 de imobile, la o valoare de inventar de 183 de milioane de lei

Guvernul Dăncilă a dat în administrarea SRI 54 de imobile, la o valoare de inventar de 183 de milioane de lei

de Ion Alexandru    |   

În plin scandal al tăierilor bugetelor serviciilor de informații, conform proiectului de rectificare bugetară inițiat de Executiv, Guvernul condus de Viorica Dăncilă a decis să dea în administrarea Serviciului Român de Informații zeci de imobile, aflate în domeniul public al statului. Printr-o Hotărâre de Guvern de la începutul lunii august, Cabinetul a aprobat înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor aflate în domeniul public al statului a acestor imobile. Este vorba despre zeci de locuințe de intervenție utilizate de SRI pe întregul teritoriu al României și alte câteva zeci de sedii, dintre care unele au înghițit, în ultimii ani, sume importante folosite pentru investiții. Imobilele în cauză au intrat în proprietatea statului, majoritatea în perioada 2016 și 2017, prin contracte de vânzare-cumpărare, dar și prin contracte de donație. Există și două imobile folosite, până anul acesta, de SRI, în județele Dolj și Vâlcea, pentru care instanțele judecătorești au emis sentinţe definitive de restituire către foștii proprietari, imobile care, prin aceeași HG, au fost scoase din administrarea serviciului secret.

În 2 august, Executivul a elaborat Hotărârea de Guvern nr. 583/2018, prin care a modificat și completat o anexă a unei alte hotărâri, din 2006, pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului. Actul normativ, publicat în Monitorul Oficial al României din data de 14 august, a fost semnat de către premierul Viorca Dăncilă, fiind contrasemnat de ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, iar pentru directorul Serviciului Român de Informații a semnat prim-adjunctul Răzvan Ionescu.

Documentul este structurat pe șase puncte principale, care fac trimitere la tot atâtea anexe. La primul punct, Guvernul aprobă înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea în administrarea Serviciului Român de Informații a unor imobile dobândite de statul român, în condițiile legii. Este vorba despre un număr de 29 de imobile, dintre care două în județul Bacău, unul în judeţul Bistrița-Năsăud, trei în județul Brașov, patru în județul Cluj, două în județul Constanța, unul în județul Covasna, două în județul Dolj, unul în județul Hunedoara (aici este vorba despre un cabinet medical), două în județul Iași, unul în județul Mehedinți, două în județul Mureș, trei în județul Prahova, trei în județul Timiș și unul în Municipiul București.

Locuințe de intervenție

25 dintre aceste imobile reprezintă, potrivit primei anexe, care face parte integrantă din hotărârea de Guvern în speță, “locuințe de intervenție”. Toate acestea au fost achiziționate de statul român, prin încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare parafate în anii 2013, 2016 și 2017.

Există, însă, și patru imobile intrate în posesia statului român prin încheierea unor contracte de donație, parafate în aceeași perioadă.

Astfel, imobilele donate sunt amplasate în Bacău (intrat în proprietatea statului la 11 februarie 2013, la o valoare de inventar de 101.974 de lei), altul în județul Cluj (primit în donație în 17 martie 2017, la o valoare de inventar de 120.000 de lei), unul în București (donat în 22 noiembrie 2016, la o valoare de inventar de 140.872 de lei), toate acestea reprezentând locuințe de intervenție. La care se adaugă și un sediu al SRI din judeţul Maramureș, primit ca donație de stat în data de 27 martie 2017, având o valoare de inventar de 264.203 lei.

Valoarea totală de inventar a celor 29 de imobile date în administrarea SRI se ridică la 12.468.733 de lei. Cea mai ridicată valoare o are o locuință de intervenție amplasată pe raza județului Constanța, pe care statul român a achiziționat-o, cu peste 900.000 de lei, prin încheierea uni contract de vânzare-cumpărare, parafat în data de 22 decembrie 2017, în timpul Guvernului Mihai Tudose.

Nume de cod “LG-97”

Și asta nu este tot. Prin același act normativ, Guvernul României a aprobat înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și a dat în administrarea Serviciului Român de Informații un alt imobil, rezultat dintr-o investiție pusă în funcțiune. Este vorba despre o parte de construcție a unui imobil-sediu, situat în București, dat în folosință în anul 2017, ce are valoarea de inventar de 17.274.464 de lei. Investiția a fost făcută în baza unei alte Hotărâri de Gvern, emisă în anul 2014, care a modificat un alt act normativ similar din 1996. Imobilul poartă numele conspirativ de “LG-97”, iar hotărârea din 2014 poartă semnătura fostului prim-ministru Victor Ponta, a vicepremierului de atunci Gabriel Oprea și a fostului director al SRI, George Cristian Maior.

Mai departe, Guvernul a mai aprobat transferul unor imobile din domeniul privat al statului în domeniul public al statului, imobile care au fost, de asemenea, date în administrarea Serviciului Român de Informații. A fost aprobată și înscrierea acestor imobile în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului. Este vorba, la acest punct, de un număr de 17 imobile, toate locuințe de intervenție, dispuse pe raza judeţelor Alba (două imobile), Constanța (cinci imobile), Cluj (un imobil), Harghita (un imobil), Iași (un imobil), Vâlcea (două imobile) și Municipiul București (patru imobile).

Doar trei din aceste 17 bunuri imobiliare au fost achiziționate de către statul român prin contracte de vânzare-cumpărare, încheiate în anii 1994, 1998 și 2007, celelalte 14 proprietăți fiind primite în baza unor contracte de donație parafate în anii 2016 și 2017. Valoarea totală, de inventar, a acestui lot de imobile date în administrarea SRI se ridică la 1.615.962 de lei.

SRI a sporit valoarea unor imobile pe care le folosește

Pe lângă transferul unor proprietăți de la stat la SRI, Serviciul Român de Informații mai administrează și alte imobile a căror valoare de inventar a fost refăcută, prin aceeași Hotărâre de Guvern. La un alt punct din acest act normativ, Executivul a aprobat modificarea valorilor de inventar ale unor imobile aflate în domeniul public al statului și date în custodia serviciului secret intern. Modificarea acestor valori a avut loc ca urmare a efectuării unor lucrări de investiții pentru punerea lor în funcțiune.

Concret, aici vorbim despre șase sedii ale SRI, dintre care trei se află re raza Capitalei, altul în județul Bacău și încă două în județul Constanța. Pentru aceste clădiri există încheiate procese-verbale de recepție la terminarea lucrărilor, eliberate în cursul lunilor martie, aprilie și mai ale anului trecut. Numai imobilele amplasate pe raza Municipului București au o valoare de inventar revizuită care se ridică la 135.921.533 de lei. Imobilul din județul Bacău are o valoare de inventar de 7.914.489 de lei, în timp ce cele două construcții de pe raza județului Constanța se ridică la 2.120.831 de lei. În total, cele șase imobile despre care vorbim au o valoare de inventar revizuită de 145.956.853 de lei.

De asemenea, a mai fost aprobată modificarea valorii de inventar a unui alt imobil aflat în domeniul public al statului și aflat în administrarea Serviciului Român de Informații, modificare care a avut loc ca urmare a regularizării și a restituirii către un investitor, în cursul anului 2017, a unei sume plătite în cadrul unei lucrări de investiții puse în funcțiune. Aici este vorba despre un sediu al SRI de pe raza județului Neamț, care are, în prezent, valoarea de inventar de 6.044.772 de lei. Banii restituiți vizează o lucrare efectuată de compania Delgaz Grid SA, în baza unui process-verbal de recepție încheiat la terminarea lucrărilor, în data de 24 mai 2016.

Au pierdut în instanță două proprietăți, evaluate la 18 milioane de euro

În total, SRI a primit în administrare de la Guvern 54 de proprietăți imobiliare. Actul normativ face referire la 56 de proprietăți imobiliare pe care SRI le-a administrat până anul acesta, valoarea lor totală de inventar ridicându-se la 264.021.497 de lei, adică aproximativ 60 de milioane de euro. Și nu vorbim despre valoarea de piață la zi a acestor proprietăți, care, dacă ar fi scoase la vânzare, ar valora mult mai mult.

Totuși, din această sumă, Serviciul Român de Informații a pierdut, tot anul acesta, administrarea și folosința a două imobile, evaluate la 80.660.713 lei. Asta, deoarece, prin aceeași Hotărâre de Guvern nr. 583 din data de 2 august 2018, a fost aprobată scoaterea din inventarul centralizat al bunurilor aflate în domeniul public al statului a unor proprietăți imobiliare retrocedate persoanelor îndreptățite, în condițiile legii, și care erau folosite de SRI.

Decizia se referă la două imobile, un teren și o construcție. Terenul în cauză are o suprafață de 97,30 de metri pătrați, reprezentând o cotă de 22,84 la sută deținută de SRI dintr-un teren de 426 de metri pătrați, dobândit parțial de statul român, în județul Dolj, în anul 1956. Valoarea de inventar a acestui teren se ridică la 3.265.415 lei. Proprietatea a fost, însă, pierdută în instanță, în 23 ianuarie 2017, la Tribunalul București, existând, în sensul retrocedării ei, o dispoziție a directorului SRI din 22 iunie 2016 de restituire în natură.

A doua pierdere imobiliară se referă la un sediu al Serviciului Român de Informații amplasat pe raza județului Vâlcea, dobândit de statul român în cursul anului 1972. Sediul are și un teren în suprafață totală de 68.086 metri pătrați, iar valoarea lui de inventar se ridică la nu mai puţin de 77.395.298 de lei, Imobilul a fost pierdut, definitiv, printr-o sentiță civilă pronunțată la data de 17 iunie 2013, existând un proces-verbal de punere în posesie a proprietarilor de drept emis în data de 6 aprilie 2017.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri