Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul României va finanţa telenovele

Guvernul României va finanţa telenovele

Contribuabilii români vor deveni producători de telenovele, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Comisia Naţională de Prognoză pentru modificarea unei Hotărâri de Guvern privind finanţarea cinematografiei autohtone, care va permite finanţarea de către Executiv a telenovelelor şi altor seriale de televiziune. Bugetul alocat telenovelelor este de 233 de milioane de lei.

Noua schemă de ajutor de stat pentru industria cinematografică permite finanţarea producţiilor de televiziune de genul serialelor de comedie şi al telenovelelor.

Bugetul mediu anual al schemei este de 233 milioane lei, reprezentând echivalentul a aproximativ 50 milioane euro. Obligaţia este ca solicitantul ajutorului de stat este ca minimum 20% din bugetul total al proiectului să se cheltuiască pe teritoriul României.

Iată ce va finanţa Guvernul în acest an: mini-serie de televiziune- opera audiovizuală destinată a fi difuzată prin satelit, cablu sau internet care înfățișează fapte de viaţă sau spune o poveste într-un număr de maxim 8 episoade; serial de televiziune- opera audiovizuală, alta decât sitcomul şi telenovela care nu sunt considerate produs cultural; sitcom- operă audiovizuală realizată în proporţie de 80% într-un platou de filmare în faţa unei audienţe live sau înregistrate şi a unor decoruri limitate ca număr, multicameră (filmare simultană cu maximum 3 camere), cu o durată de cel mult 30 de minute, al cărei scenariu nu are fir epic ce se dezvoltă pe mai multe episoade, scenariu ce înfăţişează situaţii comice ale unor personaje cu tipare predefinite neevolutive şi pentru care producţia unui episod nu necesită mai mult de 2 zile de filmare.

Relaţii sufleteşti melodramatice

Pe lista producţiilor TV care vor fi realizate din bani de la bugetul public se află şi telenovelele. Potrivit proiectului de modificare a HG 421/2018, telenovela este „operă audiovizuală destinată a fi difuzată pe un canal de televiziune cu o frecvenţă zilnică, de cel puţin 3 ori pe săptămână, cu o durată de cel mult 60 de minute, care înfăţişează fapte de viaţă şi relaţiile sufleteşti ale unui număr mare de personaje, în mod esenţial melodramatic, al cărei scenariu prezintă un fir epic continuu, fără finalitate, care se desfăşoară pe parcursul mai multor episoade (minimum 80). Un sezon va conţine până la 20 de episoade şi distanţa dintre începutul unui sezon şi începutul următorului să fie de minimum 12 luni”.

Telenovelele şi serialele TV de comedie au devenit atât de importante pentru români, încât Executivul a decis să investească sute de milioane de lei pentru finanţarea acestora

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri