Jurnalul.ro Special Noi reglementări anti Covid, noi contradicții

Noi reglementări anti Covid, noi contradicții

de Diana Scarlat    |   

Guvernul PNL ne-a demonstrat, ieri, cât de repede se poate modifica legislația, ca să se muleze pe nevoile imediate și interesele partidului. Rata de incidență a contaminării cu virusul SARS-CoV-2 depășise deja 3 cazuri la mia de locuitori, ieri, când se punea problema anulării marelui congres PNL, de la Romexpo. Dar „cine-mparte, parte-și face”, astfel încât legea s-a schimbat în câteva ore: nu se mai aplică restricții peste 3 la mie, nici peste 4 la mie, ci doar după ce se depășește 6 la mie. Convenabil, având în vedere că astfel se va putea desfășura congresul PNL, la Romexpo, în acest weekend. Și chiar dacă legea aceluiași guvern interzice adunările cu mai mult de 150 de persoane, nu e nicio problemă, pentru că evenimentul s-a reîncadrat ca „spectacol” sau „concert”. Iar seria modificărilor poate continua, cu orice altă schimbare, de la o oră la alta, după ce s-a creat un astfel de precedent.

 

Seria de contradicții din declarațiile, reacțiile și deciziile PNL, dar și USR-PLUS a atins apogeul ieri, când s-a creat și un precedent periculos, în legătură cu posibilitatea de a redefini unele principii și de a legifera „la minnut”. Ziua a-nceput cu protestul primarului de la Timișoara, Dominic Fritz, care s-a revoltat împotriva deciziei prefectului de a aplica restricțiile prevăzute pentru depășirea ratei de contaminare cu SARS-CoV-2 de 4 la mia de locuitori. Deși anul trecut, același Dominic Fritz cerea închiderea orașului, tot el cere acum păstrarea circulației și a accesului la magazine, restaurante, terase și evenimente pentru vaccinați și pentru cei care au trecut prin boală, conform regulilor aplicate la nivel mondial. De altfel, este logic ceea ce a cerut Dominic Fritz, apoi a modificat imediat în legislație premierul Florin Cîțu. „Vom avea o şedinţă de Guvern la prânz, pentru a adopta o hotărâre de Guvern care să modifice câteva dintre aceste măsuri. Nu se vor mai închide magazinele la ora 18.00, vom elimina această cerință, vom merge până la 6 la mie. Propunerea mea – și sper că așa a rămas – în zonele care sunt carantinate noaptea, cei care au certificat de vaccinare pot să iasă din casă. Nu mi se pare normal, dacă te-ai vaccinat și ai certificat de vaccinare, să ți se restricționeze în vreun fel activitatea. Am cerut ca hotărârea CNSU să includă această modificare”, a spus premierul Cîțu, ieri dimineață. Perfect logică și reacția imediată a premierului, însă logica aceasta nu s-a aplicat în multe alte situații, în ultimul an și jumătate. În câteva ore s-a schimbat radical situația, în cursul zilei de ieri, după ce Guvernul a modificat definirea situațiilor critice provocate de pandemie. Timișoara nu se mai închide, dar se poate organiza și congresul PNL, la București, cu 5.000 de participanți, la care se adaugă alți observatori și mass-media.

 

Rata de contaminare, ca la „alba-neagra”

 

Dar contradicțiile sunt evidente în abordarea pandemiei, după ce liberalii au arătat în câte moduri se poate interpreta un text de lege emis tot de ei. Astfel, deși întrunirile și evenimentele sunt interzise pentru mai mult de 200 de persoane, în spații închise, după depășirea ratei de contaminare de 3 la mie, respectiv 1.150 de persoane după 4 la mie, nu este și cazul congresului PNL, pentru că membrii partidului arată că evenimentul poate fi considerat „concert”. Chiar și așa, ar putea intra doar 1.500 de persoane vaccinate sau testate, însă membrii PNL au declarat că pot dovedi că peste 90% dintre delegați sunt vaccinați, ceilalți aduc teste negative COVID-19, deci nu este nicio problemă. Alte evenimente însă nu se pot desfășura, chiar dacă participanții ar fi vaccinați sau ar aduce teste. Mai mult, capacitatea sălii de la Romexpo în care se va desfășura congresul este de numai 6.000 de locuri, iar jumătate din capacitate, după depășirea ratei de incidență de 3 la mie, înseamnă 3.000, nu 5.000. matematica PNL este însă cuantică, deci pot fi și 5.000 de participanți, pentru că „fiecare persoană va avea la dispoziție 3 metri pătrați, în acel spațiu”, așa cum a explicat Alina Gorghiu.

 

Copiii nu mai au nevoie de testare

 

Între timp, regulile stabilite pentru școli arată că până la 1 octombrie s-ar putea învăța exclusiv online, dar universitățile vor putea funcționa cu prezență fizică, dacă așa vor decide. Aceasta este altă contradicție din seria măsurilor luate haotic în legătură cu pandemia. Încă de ieri, numărul elevilor contaminați cu SARS-CoV-2 depășise 3.300 și peste 70.000 deja învățau online. Elevii din aproape 3.000 de clase au trecut la școala online, la doar 10 zile, de la începerea noului an școlar. De asemenea, 1.192 de angajați din învățământ au fost depistați pozitiv cu SARS-CoV-2, iar numărul cazurilor a-nregistrat creșteri zilnic, predicțiile fiind sumbre pentru următoarea perioadă. Modul de abordare a situației copiilor se înscrie, de asemenea, în haosul contradicțiilor în declarații și decizii, la nivel de Guvern, pentru că, deși s-a declarat oficial, la nivel mondial, că vaccinul nu garantează nici imunitatea în fața infectării cu virusul SARS-CoV-2, nici faptul că vaccinatul nu-l poate transmite. Cu toate acestea, premierul a inclus, ieri, și copiii în modificarea legislativă. „Copiii între 6 și 12 ani nu vor mai fi testați peste 3 la mie. Sunt lucuri pe care le corectăm. Vreau ca România să rămână deschisă”, a adăugat el. Înainte de această decizie de modificare legislativă, conform fostei hotărâri de Guvern, copiii cu vârste între 6 și 12 ani, care nu pot fi vaccinați, ar fi trebuit să fie testați pentru a avea acces la restaurante, la spectacole sau alte activități. 

   

 

Cei care sunt vaccinați nu pot fi restricționați pentru că unele persoane din România nu vor să se vaccineze. Dacă ești vaccinat, poți să-ți permiți să-ți vezi de viață mai departe. Nu închidem economia, avem certificatul verde care permite accesul la activități care rămân deschise în condiții de siguranță

 

Florin Cîțu

 

Luarea peste picior pe tema definiției carantinei

 

Pentru a accentua haosul de la nivelul declarațiilor, tot ieri, subprefectul județului Timiș, Ovidiu Drăgănescu, a spus că edilul de la Timișoara s-a grăbit să alarmeze populația și l-a îndemnat pe Dominic Fritz să se consulte cu șefii județului, înainte de a da declarații. De fapt, subprefectul a fost la un pas de a-l acuza direct de „fake news” pe primarul Dominic Fritz. „Carantinarea e o acțiune total diferită de acele restricții care apar uneori în unele localități care trec de o anumită incidență. Restricții pe timpul nopții nu e totuna cu carantinarea. Este și o altă procedură de decizie și un alt fenomen. Așadar, îi invit pe toți cei care nu cunosc legea să o citească și dacă au nevoie de traducere pot să o găsească inclusiv la oameni apropiați lor. El a alarmat pur și simplu Timișoara vorbind de carantinare, deși putea, cel puțin în calitatea sa de președinte al Comitetului Local de Situații de Urgență, să dea măcar un telefon înainte. Îmi pare rău că nu a făcut-o. Îl invit de acum să o facă”, a declarat subprefectul. De fapt, dincolo de definiția „carantinei”, primarul a cerut cu totul altceva, indiferent dacă a folosit termenul corect sau nu. Ceea ce a explicat Dominic Fritz rămâne perfect valabil, în context, iar modificarea s-a făcut, de această dată, în spiritul logicii, pentru că în caz contrar, dacă se aplică în continuare exact aceleași restricții ca anul trecut, ar însemna că vaccinarea nu contează, deci s-ar putea ajunge la o scădere și mai accentuată a interesului românilor pentru a se vaccina, în plin scandal pe aceast subiect. Iar astfel s-ar genera o nouă contradicție.

 

 

Cea mai mare aberație din lunga serie de decizii și legiferări din ultima perioadă este cea care le impune participanților la mitingurile împotriva vaccinurilor să fie vaccinați.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri