Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Idei pentru sărbătorile de iarnă fără zăpadă

Idei pentru sărbătorile de iarnă fără zăpadă

de Diana Scarlat    |   

România are foarte multe atracţii pentru turişti, chiar şi atunci când de sărbători nu este zăpadă. Cei care vor să se bucure de aer curat, peisaje magnifice, cazare în condiţii foarte bune, mâncăruri tradiţionale şi obiceiuri populare autentice îşi pot alege una dintre zonele turistice care nu depind de legătura cu sporturile de iarnă. În ultimii ani, foarte mulţi români şi străini au preferat să facă revelionul în hotelurile de lux deschise pe malul mării, la SPA, în staţiunile balneare sau în Delta Dunării. Cei care au cumpărat deja vacanţe pentru această perioadă pe Valea Prahovei pot încerca drumeţiile montane sau turismul cultural, dacă nu vor avea zăpadă pe pârtiile de schi.

 

Cele mai căutate destinaţii pentru vacanţa de iarnă sunt în zonele montane, care însă nu depind în totalitate de zăpada de pe creste, pentru că oferta turistică este variată. Amatorii de drumeţii montane se pot bucura de peisajele fabuloase, în scurte excursii pe traseele accesibile, iar gurmanzii au foarte multe oferte concepute special pentru ei, “pomana porcului” fiind deja parte din programul pentru turişti. Pentru arderea caloriilor, sunt disponibile foarte multe piscine acoperite şi centre SPA, dar şi patinoare, deschise în toate zonele ţării. Destinaţiile cu grad maxim de ocupare în această perioadă sunt Oradea-Băile Felix sau Băile Herculane, tocmai pentru că foarte mulţi dintre cei care vor să se relaxeze de sărbători au început să-şi dorească oferte deosebite. Hotelierii le pun la dispoziţie oaspeţilor foarte multe programe speciale, astfel încât nu se simte prea mult lipsa zăpezii. Chiar şi cei care au ales Valea Prahovei şi nu se vor duce pe pârtiile de schi, au la dispoziţie zeci de variante alternative, atât la piscină, cât şi pentru turismul cultural, dacă vor alege măcar o zi pentru vizitarea muzeelor. Cea mai atractivă staţiune montană, din acest punct de vedere, este Sinaia, unde poate fi vizitat ansamblul muzeal Peleş, dar şi Casa George Enescu, din apropierea castelului. Tot de aici se poate pleca într-un superb circuit al castelelor cetăţilor medievale din judeţul Braşov, cele mai vizitate fiind cetatea Râşnov, cetatea Rupea şi Castelul Bran.

 

Dobrogea vine tare din urmă

 

Cei care aleg să-şi petreacă sărbătorile pe malul mării au deja oferte speciale la piscină şi SPA, în hotelurile care au pariat pe dezvoltarea turismului de iarnă, în staţiunile Mamaia, Eforie Nord şi Mangalia. Chiar şi Vama Veche a-nceput, de câţiva ani, să fi atractivă pentru petrecerea Revelionului. Iar judeţul Tulcea a câştigat foarte mult teren, în ultimii ani, cu ofertele de sărbători tradiţionale în Delta Dunării, dar şi în zona continentală, unde pot fi vizitate cetăţile antice şi medievale, iar oferta culinară cu specific tradiţional este de nerefuzat, toate comunităţile locale având reţete excepţionale. Dacă temperaturile sunt ridicate şi apa nu îngheaţă, în Deltă se pot face şi excursii cu barca. Dobrogea este bine reprezentată pe harta turistică a României, chiar şi pe timpul iernii, mai ales după ce ofertele hotelurilor şi ale pensiunilor s-au adaptat cerinţelor celor care aleg astfel de vacanţe.

 

Dacă nu e pârtie, poate fi patinoar

 

Oferte sunt suficiente şi pentru cei care încă nu şi-au cumpărat pachete turistice din timp şi ar vrea să plece de acasă. Judeţul Dâmboviţa este una dintre variantele ce pot fi alese, fie pentru o excursie de o zi, cu vizitarea celor mai importante obiective culturale, dar şi cu alte oferte. După o oprire obligatorie la Turnul Chindiei, se poate merge, de exemplu, la patinoar, fie în Târgovişte, fie mai sus, spre munte, în staţiunea balneară Pucioasa, unde funcţionează cel mai mare patinoar din judeţ. Tot la Pucioasa se poate profita şi de ofertele de SPA, la hotelurile deschise pentru turişti în această perioadă, unde şi preţurile sunt mult mai mici decât pe Valea Prahovei. De aici se poate ajunge foarte uşor şi la Sinaia, dar şi în zona Peştera-Padina, unde zăpada deja s-a aşternut.

 

Obiceiurile milenare sunt încă vii

Cei care vor să guste din tradiţiile autentice, atât cele legate de tracerea pragului către noul an, cât şi de cele culinare, pot alege zona Moldovei, unde se mănâncă întotdeauna foarte bine, iar în această perioadă se poate participa la jocurile stradale cu mascaţi, în Botoşani şi în comunele din această zonă. Aceste jocuri sunt vechi de mii de ani, primind permanent elemente de noutate, iar ceea ce astăzi considerăm a fi acte de violenţă sunt, de fapt, părţi din ritualuri tradiţionale de alungare a spiritelor rele, la fel ca focurile din noaptea de Anul Nou şi biciul care pocneşte cu putere, pentru a face cât mai mult zgomot.

 

Bineînţeles că tradiţiile sunt mereu prezente în Bucovina şi Maramureş, unde ofertele de excursii opţionale şi pelerinaje sunt multiple, chiar şi atunci când zăpada nu a acoperit munţii şi dealurile împădurite.      

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri