Jurnalul.ro Timp liber Hobby Ieși la alergat!

Ieși la alergat!

de Oana Portase    |   

Marile orașe ale României sunt luate cu asalt, aproape în fiecare weekend, de iubitorii de alergat care se întrec la diverse maratoane. Evenimentele sunt dedicate atât profesioniștilor cât și amatorilor iar unele sunt pentru distracție, în timp ce altele sunt organizate în scop caritabil. Partea bună este că oricine poate participa, așa că pregătiți-vă adidașii și porniți la alergat!

Daniel Osmanovici aleargă de câte ori are ocazia la maratoane. Își trăiește viața din plin, este prezentatorul jurnalelor de weekend ale Antenei 1, le dă sfaturi tăticilor pe blogul personal www.tataincepator.ro și se ocupă cât poate de mult de cei doi copii ai săi, Tea și Radu. În toată această vâltoare, Daniel are grijă să strecoare și sportul în viața sa, atât cât poate. “Viața cu doi copii este cu adevărat complicată și schimbă tot ce știai până atunci, viața socială își schimbă complet coordonatele iar sportul, în cazul meu, a reprezentat și reprezintă modalitatea prin care echilibrez toate elementele din viață. Strecor pe unde pot și când pot o alergare sau o tură cu bicicleta. Mi-ar plăcea să pot alerga de trei ori pe săptămână dar uneori sunt pauze și de 2 săptămâni”, ne povestește Daniel.  Spune că alergatul îl ajută să își pună ordine în gânduri. „Cumva, toate componentele sunt așezate de așa natură încât cu cât alerg mai mult cu atât sunt mai liniștit și clar în gânduri și acțiune. Bcicleta necesită un anumit tip de concentrare. Cu bicicleta merg să văd lucruri și ajung acolo unde cu mașina nu pot sau nu vreau să ajung, iar cu alergarea ar fi prea departe”, spune Daniel.

Alergatul la maraton presupune un efort destul mare iar antrenamentele și un stil de viață sănătos sunt necesare, însă Daniel sparge tiparele și preferă să-și asculte organismul decât să aplice toate rețetele de pe piață. „Deși alerg și merg cu bicicleta, nu aș putea spune că am un stil de viață sănătos, pentru că nu dorm cum ar trebui sau nu mănânc ce ar trebui. La sală nu merg, nu am aer, mă sufoc, doar în aer liber pot face mișcare. Am folosit un antrenor (ar trebui să folosesc ghilimele) doar pentru a parcurge un maraton în 4 ore. Priteneul meu Andrei Gligor mi-a făcut un program de antrenament pe care a trebuit să îl urmez, în rest nu am folosit vreun antrenor, poate și pentru că am avut noroc să alerg sau să biciclesc cu oameni „vechi în meserie” de unde am „furat” cât am putut. De mâncare, am grijă să consum proteine și nu fac exces la fibre. Pâinea a dispărut din viața mea. În mod normal înainte de competițiile importante ar trebui să te odihnești să faci carbo-loading, să te pregătești mental. Eu nu prea fac nimic din toate acestea. Pare ciudat, dar de fiecare dată când am încercat să fac așa, am obținut rezultate cam slabe, în schimb când am încălcat toate rețetele am fost tare mulțumit la final”, explică Daniel.

La maraton cu cel mic

Daniel a alergat în această primăvară prin Cluj-Napoca alături de fiica sa, Tea, în cărucior. Cei doi au parcurs împreună 21 de kilometri. Tea a stat într-un cărucior special de alergare. „A fost spectaculos. Pentru ea a fost amuzant până spre 18 kilometri, apoi s-a plicitist puțin. Are totuși aproape 5 ani și să stea aproape 2 ore într-un loc e foarte mult, dar partea bună este că mai vrea. În toamnă, încerc 42 de kilometri cu Radu”, povestește Daniel Osmanovici.

L-am întrebat pe Daniel dacă își va îndruma copiii spre sport, spre alergat, spre mișcare. „Logic. De aceea îi iau cu mine peste tot, de aceea am luat-o cu mine în cărucior pe Tea la competiții, de aceea ies cu ea cu bicicleta. Radu vine din urmă, are deja drumul bătătorit”, spune Daniel zâmbind.

Sfaturi pentru începători

Cu puțină voință, oricine poate participa la un maraton. Parcurile vă stau la dispoziție pentru antrenament, e nevoie doar de voință. Daniel are câteva sfaturi pentru cei care ar vrea să participe la maratoane. “Primul lucru este să își dorească să participe, să înceapă să alerge. Apoi își vor seta singuri ținta, fie ea de 5 kilometri, 10 sau 42 de kilometri. După dorință, e nevoie de încălțări potrivite, căci fără acestea alergarea va fi un chin și va duce la probleme. Un test de pronație rezolvă multe. În cazul meu, în 4 luni am alergat 42 de km, dar 6 luni este mai indicat pentru a fi pregătit mult mai bine pentru un maraton”, explică Daniel.

Ce este pronația

Înainte să dăm bani pe niște adidași scumpi, ar fi indicat să vedem cam ce stil de alergat avem. Este important, așa cum explica și Daniel, să facem un test de pronație.

Pronația este mișcarea pe care o face piciorul când calcă pe pământ în timpul alergării și modul în care greutatea este transferată de la călcâi la degetele de la picioare și distribuită către articulații. Aflat pe sol, piciorul se mișcă în rotație spre interior apoi piciorul se ridică de pe sol și împinge în călcâi pentru a avansa. Rotația piciorului spre interior și înapoi se numește pronatie. O neconcordanță între adidași și dinamica mișcării tale poate duce la dureri în timpul alergării sau chiar la accidentări. 

TIPURI

- sub-pronație
- pronație neutră
- pronație moderată
- pronație severă

TESTUL

Un test simplu de pronație se poate face și acasă. Îți umezești piciorul gol și apoi lași o urmă pe o bucată de hârtie albă așezata pe podea. Dacă urma ta este foarte plină și lată, fără niciun arc, atunci ai un picior cu arc îngust și plat. Dacă urma îți arată întregul picior cu o curbă moderată, iar arcul se ridică de pe sol, atunci ai un arc normal. Dacă urma este foarte subțire și curbată, arătând mai mult călcâiul, dar foarte puțin din partea din mijloc a piciorului, atunci ai un arc înalt.

Testele de pronație pot fi făcute și în unele magazine cu articole sportive, special pentru a face mai ușoară alegerea unor pantofi de alergat.

Cum arată lumea bicicliștilor și a maratoniștilor

Mai nou, în București cel puțin, dacă nu alergi la un maraton sau nu ai bicicletă, nu exiști. Cel puțin așa spun „legendele urbane”, în schimb, de cealaltă parte a baricadei, neinițiații spun că această lume a alergătorilor și a bicicliștilor este formată din mulți corporatiști și hipsteri, pentru care, de multe ori, imaginea este mai importantă decât sportul în sine. „Nu știu dacă mulți sunt corporatiști, mulți dintre cei pe care îi cunosc au ieșit la alergat sau la biciclit pentru că au simțit nevoia unei schimbări, au văzut după ce au fost prin alte țări un anumit mod de abordare, l-au încercat și l-au adoptat. În ultimii ani, e drept că multe coprorații își îndeamnă angajații să facă sport și poate de aici percepția. Sportul nu va fi niciodată o fiță, iar mersul pe bicicleta este o fiță dacă te lauzi cu prețul bicicletei tale, altfel beneficiile sunt prea mari pentru sănătatea fizică și mentală ca să te gândești la ce crede lumea”, crede Daniel.

Cum ne informăm

„Rețelele sociale sunt pline de anunțuri. Unele competiții au devenit deja tradiție. E greu spre imposibil să nu afli, să nu știi, să treacă pe lângă tine. Suntem totuși într-o eră a informației”, încheie Daniel Osmanovici.

 “În toamnă am un maraton și sper să alerg un ultra, adică peste 60 de kilometri într-o zi. Vedem cum merg antrenamentele, dar ăsta este scopul, până la finalul anului să alerg 100 de kilometri” Daniel Osmanovici

Daniel a stat timp de 37 de ore şi 10 minute în emisie şi a prezentat cel mai lung buletin meteo, depășind cu trei ore recordul mondial. Daniel a depus acest efort pentru pentru a strânge bani pentru Kassandra, o fetiță a cărei poveste a impresionat o țară întreagă.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri