Jurnalul.ro Timp liber Casa Îmburuienarea, o provocare majoră pentru cultura de lucernă - soluții pentru un control eficient

Îmburuienarea, o provocare majoră pentru cultura de lucernă - soluții pentru un control eficient

Lucerna este cultivată la nivel mondial pe o suprafață de circa 30 de milioane de hectare, fiind considerată una dintre cele mai valoroase plante furajere. Și asta datorită conținutului său ridicat în elemente nutritive, precum calciu, potasiu, fier și caroten, care influențează ciclul reproductiv la animale.

Dar, dincolo de valoarea sa ca plantă furajeră, lucerna este considerată și o cultură profitabilă, semănarea fiind necesară, de obicei, o dată la 3-5 ani. Totuși, pentru ca profitabilitatea să fie maximă, este important ca fermierii să implementeze practici agricole eficiente și să gestioneze corespunzător provocările asociate cu îmburuienarea. În caz contrar, aceasta poate avea efecte devastatoare asupra culturii de lucernă, întrucât buruienile concurează cu plantele pentru resursele necesare dezvoltării lor.

Descoperă în cele ce urmează câteva informații utile despre îmburuienarea lucernei, care te pot ajuta să obții un control eficient pentru un randament ridicat.

Buruieni care pot infesta lucerna

Cultura de lucernă poate fi afectată atât de buruienile monocotiledonate, cât și de către cele parazitare și dicotiledonate. Dintre buruienile dicotiledonate, destul de des întâlnite și amenințătoare sunt următoarele:

 

  • Muștarul sălbatic (Sinapis arvensis) – o buruiană anuală cu frunze superioare oval-alungite și flori numeroase, de culoare galben-aurii. 

 

  • Ridichea sălbatică (Raphanus raphanistrum) – o altă buruiană anuală cu frunze neregulate dantelate și flori galbene sau albe, cu nervuri violet sau galben-închis.

 

  • Mușețel sălbatic (Matricaria spp.) - este o plantă erbacee spontană și una dintre buruienile problemă. Aceasta, pentru că odată ce a infestat cultura de lucernă, este greu de controlat. Fiecare plantă poate produce între 500 și 5000 de semințe ce pot germina în sol chiar și peste 11 ani.

 

 

  • Cornuți (Xanthium) – se recunoaște prin frunzele cu peri deși și scurți și florile sale sferice, verzui, care după fecundare au formă de arici.

 

 

Motivele pentru care acestea reprezintă un real pericol pentru culturile de lucernă sunt următoarele: 

  • limitează spațiul care revine plantelor cultivate;

  • le umbresc; 

  • consumă substanțele nutritive atât de necesare dezvoltării culturii;

  • odată instalate în cultură, sunt greu de combătut;

  • pot dezvolta forme de rezistență la erbicide.  

Soluții pentru un bun control al îmburuienării

În special în primele faze de vegetație, buruienile reprezintă un mare pericol, pentru că pot invada rapid cultura de lucernă dacă nu intervii la timp prin folosirea produselor potrivite.

Unul dintre cele mai cunoscute produse este Basagran® SL – un erbicid pe bază de bentazonă, cu acțiune de contact, vizibilă după aproximativ 2 zile, prin îngălbenirea buruienilor sensibile și apoi necrozarea lor. 

Dacă te întrebi cand se erbicideaza lucerna, ei bine, dacă folosești Basagran® SL, aplicarea se efectuează în postemergența culturii, când buruienile sunt răsărite și se află în faza de 2-4 frunze, respectiv BBCH 12-14.

Combaterea integrată a buruienilor în cultura de lucernă

Pe lângă folosirea erbicidelor potrivite, la fel de importantă pentru o combatere integrată a îmburuienării în cultura de lucernă este și achiziția, de la distribuitori autorizați, a unor semințe sănătoase și care nu prezintă resturi vegetale sau semințe de buruieni. 

În același timp, și lucrările de pregătire și îngrijire a solului înainte de semănat sunt importante. Realizarea unei arături adânci, de exemplu, poate îmbunătăți structura solului și îngroapă semințele de buruieni la adâncimi mai mari unde unele își pierd viabilitatea, iar altele, din cauza slabei capacități de străbatere a stratului de pământ, pier între germinare și răsărire. 

În concluzie, pentru a obține un randament cât mai mare al culturii, adoptă o abordare integrată pentru controlul eficient al îmburuienării. Folosește-te de informațiile din acest articol și bucură-te de o recoltă de înaltă calitate, fără buruieni care să-i afecteze randamentul!

 

Sursă foto: Shutterstock




 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri