Jurnalul.ro Cultură Împreună spre Marele Jubileu 2025: Episcopii catolici din România reuniți în sesiune plenară la Timișoara

Împreună spre Marele Jubileu 2025: Episcopii catolici din România reuniți în sesiune plenară la Timișoara

de Magdalena Popa Buluc    |   

În perioada 24-26 septembrie 2024 a avut loc întâlnirea episcopilor romano-catolici și greco-catolici din România. Găzduite de Eparhia Greco-Catolică de Lugoj, lucrările s-au desfășurat la Casa Calfelor – Kolping din municipiul Timișoara și au fost conduse de vicepreședintele CER, Înalt Preasfințitul Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București. S-a dat citire mesajului Arhiepiscopului Major al Bisericii Greco-Catolice din România, Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan, Președintele CER.

La inaugurarea lucrărilor a participat și Arhiepiscopul Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, care a prezidat Sfânta Liturghie de deschidere din Catedrala greco-catolică din Lugoj. La inaugurarea sesiunii a fost prezent și Domnul Ciprian-Vasile Olinici, Secretar de Stat pentru Culte.

În cadrul prezentei sesiuni, episcopii au discutat despre perspectivele lucrărilor celei de a doua sesiuni a Sinodului de la Roma, din octombrie 2024. Evenimentul, mărturie a comuniunii din Biserică, trebuie susținut cu rugăciunea de întregul popor al lui Dumnezeu, pentru ca lucrarea Duhului Sfânt să-și poată împlini menirea în viața comunității. A fi creștin înseamnă asumarea vocației de a trăi spiritul Evangheliei, în vederea comuniunii și a devotamentului față de tezaurul credinței, fiecare credincios participând astfel prin propria misiune la apostolatul universal al Bisericii.

Pe ordinea de zi s-a regăsit discuția despre Marele Jubileu de la Roma din anul 2025. Episcopii CER au luat act de programul propus de Sfântul Scaun al Romei, astfel ca inițiativele Bisericilor noastre locale să răspundă la chemarea Sfântului Părinte de a surprinde și în România spiritul și mesajul Anului Jubiliar. Jubileul Tinerilor, programat pentru perioada 28 iulie – 3 august 2025, va fi evenimentul cu participarea cea mai numeroasă, pentru care tinerii din România au început deja să se pregătească.

Pe agenda prezentei sesiuni s-a aflat și discuția asupra Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic din septembrie a.c. de la Cheile Grădiștei, precum și aspecte ale activității pastorale, ale învățământului și ale misiunii caritative.

O atenție deosebită a fost rezervată dramei județelor afectate de inundații, urmând ca prin intermediul asociațiilor Caritas să fie oferit ajutor sinistraților.

Episcopia Romano-Catolică de Chișinău va găzdui următoarea sesiune a CER în perioada 14-17 mai 2025.

Conferința Episcopilor din România se întrunește de două ori pe an în sesiune plenară ordinară și îi reunește pe toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din România, exprimând unitatea Bisericii locale și comuniunea cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte Papa.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri