Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie În insolvenţă şi cu datorii, Tel Drum a plătit dividende de milioane

În insolvenţă şi cu datorii, Tel Drum a plătit dividende de milioane

de Cristian Anton    |   

Tel Drum SA a plătit anul trecut dividende de peste 4,5 milioane de lei, deşi se află în plin proces de insolvenţă, a raportat pierderi de 9,2 milioane lei în primele şase luni ale anului şi are de returnat datorii de peste 70 de milioane de lei, către 126 de creditori. Practic, Tel Drum a preferat să folosească banii pentru confortul acţionarilor în loc să-şi achite datoriile, o situaţie nemaiîntâlnită pentru o firmă care s-a declarat în incapacitate de plată. În paralel, celebrul constructor de drumuri continuă să primească lucrări din bani publici, toate în Teleorman.

Adunarea Generală a Acţionarilor de la Tel Drum a hotărât pe 25 mai 2018 ca profitul net de 4.544.138 lei obţinut în 2017 să fie repartizat sub formă de dividende, în condiţiile în care, cu doar o lună mai devreme, administratorul judiciar depunea la dosarul de insolvenţă al firmei tabelul preliminar al creanţelor, potrivit căruia aceasta are datorii de 70.513.727,94 lei, către 126 de creditori. Măsura a fost aprobată de judecătorul sindic, oricât ar părea de aberantă, întrucât o scăpare legislativă permite acest lucru. Legiuitorul nu şi-a imaginat, pur şi simplu, că o firmă poate ajunge într-o asemenea situaţie: să fie în incapacitate de plată, dar să aibă totuşi bani pentru a plăti dividende. Dividendele de un milion de euro au mers în conturile acţionarilor Petre Pitiş (care deţine peste 54% din Tel Drum), Liviu Lucian Dobrescu (44%), Marilena Panaitov (0,66%), Florea Neda (0,66%) şi Mirela Costache (0,66%).

Datorii suplimentare la stat

Anterior, un raport de inspecţie fiscală realizat de ANAF în martie 2018 stabilea în sarcina Tel Drum SA obligaţii suplimentare la plată de 1.450.113 lei, motiv pentru care administratorul special Petre Pitiş a cerut angajarea casei de avocatură SCA Olteanu şi Asociaţii pentru a contesta acţiunea fiscului, întrucât „aceste sume impuse la plată în sarcina sa în mod nelegal au ca efect o scădere substanţială a averii debitoarei”. Apreciind, probabil, că această logică nu s-a aplicat şi în cazul plăţii de dividende, care nu a mai stârnit îngrijorarea acţionarilor cu privire la scăderea averii debitoarei Tel Drum, judecătorul sindic a respins pe 5 decembrie 2018 măsura de angajare a casei de avocatură special pentru un proces cu ANAF.

Acţionarii, printre marii creditori

Aflată în insolvenţă din ianuarie 2018, Tel Drum SA a înregistrat în primele şase luni ale anului trecut pierderi de 9,2 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 22 de milioane de lei. Lucrările facturate au scăzut în această perioadă la 19 faţă de 31 în acelaşi interval din 2017, la 22 de milioane de lei de la 76 milioane de lei. În august 2018, Tel Drum avea 22 de proiecte în lucru, în valoare de 319 milioane de lei şi viza obţinerea a încă şase contracte, cu o valoare de 71 milioane de lei. Potrivit tabelului preliminar al creanţelor, Tel Drum are datorii de peste 70 de milioane de lei, o mare parte chiar către proprii acţionari, care au beneficiat între timp şi de cele 4,5 milioane lei din dividende.

9,6 milioane de lei au de primit cei cinci acţionari Tel Drum de la firma aflată în insolvenţă

Astfel, acţionarul Liviu Lucian Dobrescu are de primit de la Tel Drum peste 5,8 milioane de lei, Mirela Costache, Florea Neda şi Marilena Panaitov- câte 45.000 de lei, iar acţionarul majoritar şi administratorul special Petre Pitiş are de recuperat peste 3,6 milioane de lei. Pe lista creditorilor se mai află băncile Intesa (2,7 milioane de lei), Libra Internet Bank (1,3 milioane lei) şi Unicredit (9,3 milioane lei), Primăria Craiova (10,3 milioane de lei), Compania Naţională de Investiţii (1,6 milioane de lei), ANAF (5,3 milioane de lei) etc.

Lucrări noi în Teleorman

Între timp, Tel Drum continuă să primească lucrări de milioane în Teleormanul natal. Pe 11 ianuarie 2019, Consiliul Judeţean Teleorman i-a oferit un contract de 10.351.298,65 lei, fără TVA, pentru modernizarea a 7,16 km de drum judeţean. Pe 8 octombrie 2018, Tel Drum beneficia şi de la Primăria Zimnicea de lucrări de 7.260.833,45 lei, fără TVA, pentru modernizarea unei şcoli din oraş, în timp ce, pe 24 august 2018, aceeaşi firmă primea şi de la primăria comunei teleormănene Bujoreni 9.094.462,67 lei, fără TVA, pentru modernizarea drumurilor. Pe 19 martie 2018, Tel Drum încheia un acord cadru de peste 40 de milioane de lei, fără TVA, de la cel mai important client al său, Consiliul Judeţean Teleorman, pentru lucrări de întreţinere a drumurilor.

Tel Drum SA, al cărui nume este strâns legat de Liviu Dragnea, a primit în ultimul deceniu, peste 200 de contracte cu statul, în valoare totală de 500.000.000 de euro

 

 

Subiecte în articol: Tel Drum
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri