Jurnalul.ro Ştiri Justitie Familia Ceaușescu: A început unul dintre cele mai controversate procese din istoria României. Acuzațiile se referă la crimă și sustragere de probe

Familia Ceaușescu: A început unul dintre cele mai controversate procese din istoria României. Acuzațiile se referă la crimă și sustragere de probe

A început unul dintre cele mai controversate procese din istoria țării noastre. Rudele soților Ceaușescu cer rejudecarea dosarului în care aceștia au fost condamnați la moarte și executați, în urmă cu 35 de ani.

Ginerele şi un nepot al cuplului de dictatori susţin că Tribunalul Militar Excepţional a fost ilegal constituit, iar sentinţa ar trebui anulată şi procesul rejudecat. 

A avut loc primul termen la Curtea Militară de Apel, în procesul care îl vizează pe Nicolae Ceauşescu, fostul dictator comunist al României, şi pe soţia acestuia, Elena. După mai multe analize ale Curţii Militare, procesul va fi mutat la Curtea de Apel Bucureşti.

Mircea Oprean, ginerele lui Nicolae Ceaușescu: Dosarul din 89, daca aveți informații de justiție, e o înșiruire de acuzații foarte grave, cele mai grave, de altfel, dar fară să existe un probatoriu, deci nicio dovadă.

Mircea Oprean, ginerele soților Ceaușescu, fostul soț fiicei acestora, Zoe, și un nepot cer justiţiei să investigheze procesul fostului președinte considerând că executarea celor doi a fost o crimă. Acuzați ar putea fi toți cei implicați în decizia de condamnare și executare din decembrie 1989, în frunte cu Ion Iliescu.

Mircea Oprean, ginerele lui Nicolae Ceaușescu: Deocamdată e vorba să fie pus în normalitate acest proces, să aflăm care a fost vinovăția lor și dacă e cazul să îi condamne, dacă se poate și cu suspendare.

Rudele fostului dictator susțin că din dosarul prin care cei doi soţi au fost condamnaţi definitiv la moarte ar fi dispărut mai multe probe care au fost reconstituite ulterior. Avocatul familiei spune că în procesul soţilor din 1989 au existat mai multe hibe. Spre exemplu, ordinul Consiliului Frontului Salvării Naționale de înființare a instanței care i-a judecat pe soții Ceaușescu a fost publicat în Monitorul Oficial abia în 1990, deși dictatorul și soția sa au fost executați pe 25 decembrie 1989. Prin urmare, avocatul susține că infiinţarea Tribunalului Militar Extraordinar ar fi fost ilegală.

Petre Bogdan, avocatul familiei Ceaușescu: În data de 25, între ora 11 dimineață și 2.45, când s-a constat decesul biologic, sunt anchetați, cercetați, judecați, găsiți vinovați, condamnați și executați. Dacă dvs. credeți că această procedură a respectat vreun drept...?"

Dintre cei trei copii ai cuplului Ceaușescu, doi au murit, respectiv Nicu și Zoe Ceaușescu. 

Singurul supraviețuitor al procesului este generalul în rezervă Dan Voinea, care a scris rechizitoriul procesului soților Ceaușescu. Curtea de Apel Bucureşti va hotărî dacă apelul este sau nu introdus tardiv, după 35 de ani de la proces, și dacă ginerele lui Nicolae Ceaușescu are dreptul de a cere rejudecarea, potrivit Antena3 CNN.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri