Jurnalul.ro Special Anchete Instrucție de lux la ANI: milioane de euro pentru familiarizarea salariaților cu sistemul informatic

Instrucție de lux la ANI: milioane de euro pentru familiarizarea salariaților cu sistemul informatic

de Ion Alexandru    |   

Agenția Națională de Integritate a angajat, la mijlocul lunii curente, o companie de IT care să instruiască angajații care își desfășoară activitatea în departamentele Economic și Resurse Umane pentru a lucra cu o aplicație informatică. Pentru executarea acestei activităţi, prestatorul urmează să primească de la ANI nu mai puțin de 50.000 de euro. Asta, după ce, anul trecut, aceeași firmă, în asociere cu societatea Iuliei Maria Zamfir, fiica fostului director adjunct al SRI, Dumitru Zamfir, a mai primit de la ANI un contract având, de asemenea, ca obiect, instruirea salariaților instituției publice în utilizarea rețelelor și sistemelor informatice. Atunci, cele două firme au încasat peste 4 milioane de euro. SC Computer Sharing București SRL, cea care a încheiat, în martie 2017, cel mai recent contract, a mai prestat servicii similare pentru Electrica SA, societatea Apă Canal Sibiu SA sau Municipiul Iași, în valoare totală de aproximativ 16,5 milioane de euro.

 

Cu două zile înainte de Crăciun, pe 23 decembrie 2016, Agenția Națională de Integritate a urcat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare privind achiziția unor servicii de ajutor pentru utilizatorii aplicației SAP ERP 2017, precum și privind furnizarea unor servicii de asistență.

Afacere anunţată cu două zile înainte de Crăciun

Pentru aceasta, ANI a pus la bătaie suma de 222.000 de lei fără TVA şi a ales ca și procedură de atribuire calea cererii de ofertă, prin procedură simplificată. O singură societate de profil s-a arătat interesată să participe la această procedură. Este vorba despre SC Computer Sharing București SRL, care a ofertat participarea la acest contract, solicitând, în schimbul serviciilor pe care urma să le furnizeze Agenției Naționale de Integritate, un cost de 182.850 de lei fără TVA (217.591,5 lei cu TVA inclusă), adică 50.000 de euro. În data de 9 martie 2017, ANI a atribuit contractul acestui agent economic.

Caietul de sarcini care a stat la baza atribuirii acestui contract de prestări servicii  a fost întocmit în 13 decembrie 2016, de către Biroul Achiziții Publice și Gestiunea Patrimoniului din cadrul Agenției Naționale de Integritate și aprobat de către președintele ANI, Bogdan Stan, Potrivit acestui document, obiectul contractului consta în achiziția de servicii pentru utilizatorii aplicației informatice SAP ERP (Planificarea și Managementul Resurselor Organizației), incluzând atât asistența în utilizare, cât și suport tehnic în rezolvarea unor cereri de modificare sau de dezvoltare de noi configurări, ori stabilirea unor configurații ale aplicației informatice, în acord cu “cerințele de business” ale utilizatorilor Agenției Naționale de Integritate.

Prestatorul are acces la secretele ANI

Sistemul informatic SAP ERP 2017 este, potrivit caietului de sarcini, destinat activității suportului administrativ al Agenției Naționale de Integritate, bazat pe o platformă compusă din mai multe module informatice. Unul dintre aceste module poartă denumirea SAP FI și este destinat componentelor financiar,  mijloacelor fixe și gestiunii fondurilor. Al doilea modul, denumit SAP MM, este destinat componentei gestiunea materialelor, iar al treilea modul, denumit SAP HR reprezintă component de resurse umane și de salarizare a personalului. În fine, ultimul modul, denumit SAP BI, reprezintă component de raportare.

Aceste servicii presupun o implicare a firmei care a câștigat contractul în ajutorarea utilizatorilor pentru folosirea și exploatarea aplicației informatice în îndeplinirea atribuțiilor curente de serviciu ale angajaților ANI din departamentele Economic și Resurse Umane. Tot din cuprinsul caietului de sarcini aflăm faptul că, în scopul îndeplinirii acestor servicii, firma prestatoare va lua la cunoștință procedurile operaționale privind managementul conturilor de utilizator, managementul evenimentelor IT, managementul configurației și managementul schimbărilor existente în Agenția Națională de Integritate. În acest sens, între prestator și autoritatea contractantă va fi încheiat, odată cu contractul, și un acord de confidențialitate cu politica de securitate a Agenției Naționale de Integritate.

Angajații firmei private, căutați la diplome, atestate și calificări

ANI pune companiei private SC Computer Sharing București SRL și unele condiții cu privire la persoanele care vor presta, în mod efectiv, serviciile de instruire a angajaților. Astfel, având în vedere că serviciile de ajutor ale utilizatorilor sunt servicii curente lunare, iar pentru aceasta este necesar ca specialiștii prestatorului să fie experți pentru toate ariile de competență ale modulelor informatice, prestatorul trebuie să fie partener autorizat SAP.

Mai mult, “echipa de specialiști va fi alcătuită din experți calificați pe aria de competență pe care sunt alocați sau propuși. O persoană propusă ca expert nu poate fi propusă sau nominalizată pe mai multe arii de competenţă. Este necesar ca personalul implicat să facă dovada de competență și cunoștințe specifice, prin prezentarea de documente justificative (certificări, diplome, atestate)”, se mai arată în caietul de sarcini.

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, compania care a fost desemnată de Agenţia Națională de Integritate să presteze aceste servicii de instruire, SC Computer Sharing București SRL, a fost înfiinţată, după revoluție, de Andrei Romulus Constantin, Magda Radu Dumitru, Matei Ștefan Frustok, Gheorghe Octvian Baia și Ioan-Erimia Albescu. În anul 2006, Baia și Albescu au dispărut din structura acționariatului, însă îl regăsim, alături de primii trei, pe un anume Constantin Ioan Domsa. Și acesta părăsește acționariatul firmei în anul 2008.

În 2014, intră în companie un nou asociat, în persoana lui Mihai Iacoban și, în prezent, capitalul social al SC Computer Sharing București SRL este deținut de Andrei Romulus Constantin (30% din acțiuni), Matei Ștefan Frustok (30% din acțiuni), Magda Radu Dumitru (30% din acțiuni) și Mihai Iacobescu (10% din beneficii și pierderi).

 

Partener de business cu firma fiicei unui fost general SRI

Nu este pentru prima dată când SC Computer Sharing București SRL participă la un contract scos la mezat de ANI. În luna iunie a anului trecut, ANI a cheltuit de la buget nu mai puţin de 4,13 milioane de euro pentru a-şi instrui angajaţii care lucrează în departamentul IT. Astfel, imediat după instalarea la Palatul Victoria a Guvernului tehnocrat, această instituţie a decis să-și instruiască angajaţii în domeniul computerelor şi al reţelelor informatice. În 15 ianuarie 2016, ANI a scos la licitaţie achiziţia unor servicii de administrare IT referitoare la asistenţa tehnică informatică, la servicii de suport tehnic, de formare şi de familiarizare informatică.

Licitaţia propriu-zisă a fost susţinută la sediul ANI, din centrul Capitalei, în data de 17 iunie 2016, unde au fost primite trei oferte. Doar una a fost considerată admisibilă, anume cea a asocierii dintre SC Computer Sharing Bucureşti SRL şi SC Logika IT Solutions SRL Otopeni. Foarte interesant este faptul că suma iniţială pe care Agenţia Naţională de Integritate a precizat-o, încă din publicarea anunţului de participare, ca fiind dispusă să o cheltuie pe acest proiect, este la fel cu cea oferită de asocierea celor două companii. Respectiv 3.363.797 de euro fără TVA. În final, contractul, semnat în 17 iunie 2016, a ajuns la valoarea de 18.164.503,8 lei cu TVA inclus, adică 4.128.296,3 euro.

Concret, în schimbul acestor bani, cele două companii care au participat împreună la această licitaţie vor trebui să ofere ANI servicii Vendor Management cel puțin o dată pe an, pe o perioadă de patru ani, servicii de dezvoltare-design, servicii operaţionale timp de 47 de luni şi servicii de training timp de 399 de zile.

SC Logika IT Solutions SRL Otopeni a luat ființă în ianuarie 2012 şi a fost fondată de către un anume Dragoş Băsmăluţă.  Acesta se află printre acţionarii unei societăţi agreate de SRI, MIRA Telecom, un client fidel al contractelor SRI sau Ministerul de Interne, dar şi foarte apropiată de fostul director al SPP, Gabriel Naghi, şi de actuala conducere a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

În luna mai a aceluiași an, Băsmăluţă a cesionat un pachet de 10 la sută din acţiunile sale către o anume Iulia Maria Zamfir, născută în 1982. Aceasta este nimeni alta decât fiica generalului Dumitru Zamfir, fost director adjunct al Serviciului Român de Informații.

 

Contracte cu statul de 16,4 milioane de euro în zece ani

Revenind la compania SC Computer Sharing București SRL, cea care a primit, pe 9 martie 2017 contractul de la ANI pentru instruirea personalului în ceea ce privește utilizarea aplicației informatice SAP ERP, observăm că aceasta nu se află la prima instituţie publică cu care a derulat afaceri. În perioada 10 iulie 2007 – 25 noiembrie 2015, SC Computer Sharing București SRL a prestat pentru compania Apă Canal SA Sibiu, Electrica SA sau Primăria Municipiului Iași contracte în valoare totală de 69.162.112,4 lei cu TVA inclus (adică 16.470.397 de euro).

Astfel, Compania de Apă și Canal SA Sibiu a atribuit, în această perioadă, firmei respective, patru contracte în valoare de 3.913.880 de lei cu TVA (922.885,2 euro). În 10 iulie 2007, Apă Canal SA a încheiat cu SC Computer Sharing București SRL un contract în valoare de 733.331,1 lei cu TVA (210.666 euro), pentru furnizarea de echipamente informatice, echipamente software și servicii informatice. Următorul contract încheiat între cele două entităţi a fost semnat la data de 31 octombrie 2013, a avut valoarea de 855.132,4 lei cu TVA (190.029,4 euro) și a vizat furnizarea de servicii de mentenanță postimplementare și licenţiere SAP. Ulterior, în 22 septembrie 2014, SC Apă Canal SA Sibiu a atribuit aceleiași companii un alt contract similar, în valoare de 1.070.158,7 lei cu TVA (237.813 euro). Nu în ultimul rând, între cele două a mai fost parafat, la data de 25 noiembrie 2015, un alt contract, în valoare de 1.251.257,8 lei cu TVA (284.376,8 euro), pentru servicii de suport în exploatare, dezvoltare și mentenanță licențe SAP.

Electrica SA a încheiat, în aceeași perioadă, cu societatea în cauză un număr de șapte contracte, în valoare totală de 63.793.100,4 lei cu TVA (15.131.741,8 euro). Unul dintre cele mai “grele” contracte a fost încheiat la data de 19 ianuarie 2011, când Electrica SA a achiziționat de la SC Computer Sharing București SA servicii de suport în exploatarea sistemului SAP, pentru care a plătit 23.152.255,7 lei cu TVA (5.788.063,9 euro). În 18 aprilie 2013, Electrica SA a mai achiziționat de la aceeași firmă servicii similare, pentru Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuție Transilvania Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud și Electrica Furnizare, în valoare de 33.274.133,7 lei cu TVA (8.318.533,7 euro). Acest contract a fost atribuit prin negociere directă.

 

Şi un condamnat la închisoare cu suspendare

Generalul Dumitru Zamfir, tatăl Iuliei Maria Zamfir, parteneră în firma care a câştigat contractul pus la dispoziţie de Agenţia Naţională de Integritate anul trecut, este fost ofițer de informaţii, specializat în domeniul interceptărilor. Zamfir, cunoscut în sistem şi sub porecla de “Timpanul”, a condus, în calitate de director adjunct, Serviciul Român de Informaţii în perioada 1997-2008. Numele său a apărut într-un dosar instrumentat de către Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind trimis în judecată în anul 2011, alături de un alt director adjunct al SRI, Ionel Marin, dar şi de colonelul SRI Cătălin Septimiu Miu. Aceştia au fost puşi sub acuzare de către procurorii anticorupţie pentru că au închiriat şi, ulterior, au cumpărat, în mod ilegal şi la preţuri subevaluate, locuințe aflate în proprietatea Regiei Autonome – Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi în administrarea Serviciului Român de Informaţii. Faptele au fost comise, potrivit rechizitoriului prin care cei trei au fost trimişi în judecată, în anii 2001, respectiv 2005. În octombrie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea celor trei la câte un an de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei.

Peste 217.000 de lei plătește Agenţia Națională de Integritate pentru ca angajații din departamentele Economic și Resurse Umane să învețe cum se folosește un sistem informatic. Contractul a fost atribuit prin procedură simplificată, în data de 9 martie, după ce afacerea a fost inițiată cu două zile înainte de Crăciunul trecut.

SC Computer Sharing Bucureşti SRL, firma care a încasat contractul de la ANI, a mai prestat, anul trecut, pentru Agenție, servicii similare, în consorțiu cu o companie deținută, printre alții, de fiica fostului general SRI, Dumitru Zamfir.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri