Jurnalul.ro Special Anchete Insula Belina și Brațul Pavel, declarate de Orban bunuri publice de interes național

Insula Belina și Brațul Pavel, declarate de Orban bunuri publice de interes național

de Ion Alexandru    |   

Cu fix o zi înaintea debutului campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, Guvernul liberal a decis să declare celebrele proprietăți Insula Belina și Brațul Pavel drept bunuri publice de interes național, plătind, astfel, „polița” promisă, încă de anul trecut, fostului președinte al PSD.

Concret, cele două proprietăți au fost luate de la Consiliul Județean Teleorman, aduse în proprietatea publică a statului, date spre administrarea Apelor Române și, în cele din urmă, reglementându-se faptul că nu mai pot fi trecute înapoi la Consiliul Județean decât prin lege organică. Mai mult, Executivul PNL a comasat proprietățile luate de la Consiliul Județean cu unele ale Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea, actualizând, în cele din urmă, valorile de inventar ale acestora la prețuri demne de piața imobiliară la vreme de „boom”. 41 de milioane de lei insula și 4,5 milioane de lei brațul, de până la peste 20 de ori valoarea stabilită, în 2012, de Guvernul Ungureanu.

Asta, în condițiile în care valoarea de inventar a acestor proprietăți, stabilită de Guvernul Boc, era de un leu. Guvernul Boc care este primul care a încheiat, pentru exploatarea acestor bunuri, contractul de închiriere cu celebra companie Tel Drum.

Cea mai recentă cerere de În 5 noiembrie 2020, sub semnătura premierului Ludovic Orban, a ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet și a ministrului Finanțelor, Florin Vasile Cîțu, Guvernul a decis aprobarea înscrierii în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a Insulei Belina și Brațului Pavel, pe care Executivul le-a transmis din proprietatea publică a județului Teleorman, în administrarea Administrației Naționale Apele Române (ANAR), prin Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea. Conform Anexei 1, este vorba despre Insula Belina, având un teren de 2.103.885 de metri pătrați, la care se adaugă un parapet de 403 metri pătrați, cu o valoare de inventar stabilită la 33.961.732 de lei, dar și de Brațul Pavel, compus din teren cu suprafața de 1.368.733 metri pătrați, cu o valoare de inventar stabilită la 2.705.000 de lei.

Prin aceeași Hotărâre de Guvern, s-a aprobat darea în administrarea ANAR și înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a dreptului de administrare al Apelor Române a două diguri (9.910 metri pătrați, respectiv 18.411 metri pătrați), cu valoare de inventar de 7.094.312 lei, aferente Insulei Belina, precum și a trei diguri (3.928 metri pătrați, 665 metri pătrați, respectiv 3.619 metri pătrați), la o valoare de inventar de 1.806.844 de lei, aferente Brațului Pavel. Aceste diguri au fost, de asemenea, luate de la Consiliul Județean Teleorman.

Terenurile, parapeții și digurile în cauză au fost comasate, prin aceeași Hotărâre de Guvern, astfel încât Insula Belina, cu terenul de 2.103.885 metri pătrați, la care se adaugă digul și parapetul de 9.910 metri pătrați, digul de 403 metri pătrați și digul de 18.411 metri pătrați, au ajuns la o valoare de inventar de 41.055.684 de lei, în timp ce Brațul Pavel, cu o lungime lineară de 5.587 metri, cu un teren cu suprafața de 1.386.773 metri pătrați, la care se adaugă digurile de 3.298 metri pătrați, 665 metri pătrați și 3.629 metri pătrați, să aibă o valoare de inventar de 4.511.844 de lei.

Reglementare excesivă

Cel mai spectaculos amănunt al actului normativ elaborat de Guvernul Orban, cu doar o zi înainte de debutul campaniei electorale aferente alegerilor parlamentare se află însă în cuprinsul articolului 5 al acestei HG. „Bunurile imobile prevăzute la articolul 1 (Insula Belina și Brațul Pavel – preluate din proprietatea publică a județului Teleorman și din administrarea CJ Teleorman, intrate în proprietatea publică a statului și în administrarea ANAR – n.red.) se declară bunuri de interes public național”, se arată în acest document.

Ce înseamnă asta? Că bunurile devin proprietate inalienabilă a statului român, respectiv a puterii centrale, conform Codului Administrativ. Iar, potrivit Codului Civil, bunurile aflate în proprietatea publică a statului, declarate ca fiind de interes național, pot trece din domeniul public al statului în cel al entităţilor sale juridice teritoriale sau invers numai printr-o modificare a legii organice, lege care le-a declarat ca atare.

Mișcarea a fost anunțată încă din luna mai de către Ludovic Orban, în cadrul unei ședințe de guvern susținută după ridicarea stării de urgență. Atunci, premierul le spunea colegilor săi: „După o lungă perioadă în care insula Belina și brațul Pavel au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai lui Dragnea, astăzi, insula Belina revine în administrarea statului”, cerându-i fostului ministru al Mediului, Costel Alexe, să reglementeze aspectele legate de administrarea celor două proprietăți. „Ministerul Mediului va trebui să vină cu o hotărâre de Guvern, în care să reglementăm toate aspectele legate de modul de administrare a Insulei Belina şi a Braţului Pavel. Aşteptăm hotărârea de Guvern cu celeritate, astfel încât să încheiem acest episod trist în care baronii roşii au încercat să transforme în moşie proprie, practic, proprietăţi ale statului român”, a precizat, la vremea respectivă, șeful liberalilor.

 

În 2017, povestea a ajuns la DNA, doi miniștri demisionând

În noiembrie 2013, Guvernul Ponta a emis Hotărârea 943, prin care Insula Belina și Brațul Pavel au fost trecute de la Apele Române la Consiliul Județean Teleorman. Ulterior, în februarie 2014, firma Tel Drum, despre care presa „de dreapta” susținea că este controlată de Liviu Dragnea, a închiriat de la Consiliul Județean și Lacul Belina, și Brațul Pavel, proprietăţi cu suprafaţă de 278,78 de hectare şi, respectiv, 45 de hectare. În fapt, în data de 16 ianuarie 2014, CJ Teleorman a supus votului refacerea contractului de închiriere încheiat de Tel Drum încă din 2011, având în vedere că s-a schimbat, prin Hotărâre de Guvern, administratorul. În data de 8 aprilie 2014, între Consiliul Județean Teleorman și Tel Drum SA se încheie un alt contract de închiriere, având numărul 1.544/2014.

La finalul anului 2017, această hotărâre de guvern a făcut obiectul unui dosar penal prin care DNA a reușit să le scoată din structura Guvernului României atât pe ministrul Dezvoltării de atunci, Sevil Shhaideh, cât și pe ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, ambele fiind implicate în elaborarea, cu patru ani înainte, a actului normativ prin care proprietățile respective au fost trecute în proprietatea publică a Județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean.

Sevil Shhaideh a fost trimisă în judecată, în timp ce Rovana Plumb nu a putut fi anchetată, deoarece Parlamentul României nu a încuviințat cererea de începere a urmăririi penale. Rezultatul politic s-a văzut în 2019, când PNL a făcut tot ce a putut, reușind, în  cele din urmă, să blocheze accesul Rovanei Plumb la portofoliul de comisar european.

 

Temă politică anti-PSD, dar care a început pe vremea Guvernului Boc

Reamintim că povestea proprietăților din Seaca, județul Teleorman, a fost folosită politic pentru a face legătura între fostul președinte al PSD Liviu Dragnea, și celebra companie Tel Drum, care a închiriat aceste spații publice. Moneda s-a bătut pe o hotărâre de guvern din 2013, prin care Insula Belina și Brațul Pavel au fost trecute în administrarea Consiliului Județean Teleorman, care, ulterior, a încheiat contractul de închiriere cu Tel Drum. Numai că, în toată această retorică, a fost omis, din discuția publică, faptul că, încă din anul 2009, Guvernul condus de Emil Boc, intenționa să dea spre închiriere cele două spații, împreună cu alte sute de terenuri aflate în albia minoră a unor râuri.

Concret. în 4 noiembrie 2009, sub semnătura lui Dan Cârlan, secretar de stat în Ministerul Mediului, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 1487, pentru modificarea unor anexe ale unui alt ordin de ministru din 2008, privind aprobarea instrucțiunilor pentru inițierea și desfășurarea licitațiilor publice pentru închirierea unor bunuri imobile aflate în proprietatea publică a statului și în administrarea „Apelor Române”. În Anexa 3 sunt publicate listele cu aceste imobile, printre care și faimoasele Insula Belina și Brațul Pavel, din Teleorman, a căror închiriere a fost aprobată pentru o perioadă de zece ani. Tot Guvernul Boc este responsabil și pentru închirierea celor două obiective companiei Tel Drum SA, în 2011. Mai exact, în 15 februarie 2011, între Administrația Națională Apele Române, structură aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, condus de Elena Udrea, și SC Tel Drum SA, se încheie contractul de închiriere având ca obiect cele două imobile aflate în proprietatea publică a statului.

Important de precizat este faptul că, la momentul în care SC Tel Drum SA a închiriat aceste proprietăți de la „Apele Române”, valoarea de inventar a Insulei Belina (287,07 hectare) și a Brațului Pavel (45 hectare) era de un leu, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.705/2006. Abia în 20 martie 2012, la mai bine de un an de la încheierea acestui contract de închiriere, s-a emis, de către Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, Hotărârea de Guvern nr. 209, prin care au fost actualizate valorile de inventar ale mai multor imobile aflate în proprietatea publică a statului, printre care și Insula Belina (a cărei valoare de inventar a fost stabilită la 2.787.800 lei), și Brațul Pavel (450.000 de lei).

Subiecte în articol: Insula Belina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri