Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Apare „insulina inteligentă”, o nouă eră în tratarea diabetului

Apare „insulina inteligentă”, o nouă eră în tratarea diabetului

de Monica Cosac    |   

După mai bine de un secol de la descoperirea insulinei, singurul tratament pentru milioane de persoane din întreaga lume care suferă de diabet de tip 1, oamenii de ştiinţă anunță că ne aflăm în pragul unei noi ere în tratarea acestei afecțiuni. Mai exact, ei au dezvoltat un nou produs revoluționar, pe care l-au numit „insulina inteligentă”, care imită răspunsul natural al organismului la schimbarea nivelului de zahăr din sânge. Un parteneriat de cercetare a anunțat că investește peste trei milioane de euro în șase proiecte promițătoare, pentru a accelera dezvoltarea unui leac pentru diabet. 

În prezent, cel mai eficient mod de administrare a insulinei pentru persoanele cu diabet de tip 1 este injectarea acesteia sub piele, zilnic, fie cu ajutorul seringilor preumplute, fie prin pompele de insulină. Pentru a supravieţui, unii pacienţi trebuie să îşi administreze acest hormon sintetic chiar și de 10 ori pe zi. 

Însă fluctuaţia constantă între niveluri ridicate şi scăzute de zahăr din sânge poate duce la probleme de sănătate fizică pe termen scurt şi lung, iar lupta pentru a menţine nivelurile stabile le poate afecta şi sănătatea mintală.

De zeci de ani, oamenii de știință caută o alternativă mai ieftină și mai puțin intruzivă pentru administrarea acestui hormon crucial, iar unii dintre ei chiar au găsit o soluție care, potrivit unor experți independenți, se apropie cel mai mult de vindecarea diabetului de tip 1, așa cum ar putea-o face orice terapie medicamentoasă. 

Este vorba despre așa zisa „insulină inteligentă” care odată introdusă în organism ea rămâne latentă și intră în acțiune doar atunci când este necesar.

Care este diferența dintre cea standard și cea „smart”

Cercetătorii din SUA, Australia și China au reușit să conceapă astfel de insuline noi care imită răspunsul natural al organismului la modificarea nivelului de zahăr din sânge și răspund instantaneu în timp real, potrivit The Guardian. 

Practic, acest produs revoluționar - insulinele sensibile la glucoză (GRI) - acționează similar cu funcționarea insulinei naturale, secretată de pancreas, la persoanele sănătoase: atunci când zahărul din sânge este ridicat, există o eliberare rapidă de insulină și, foarte important, atunci când zahărul din sânge este scăzut, acest hormon este inactiv, evitându-se astfel hipoglicemia (glicemia scăzută). 

Prin urmare, în viitor, pacienții ar putea avea nevoie de insulină doar o dată pe săptămână, cred experții. 

Insulinele standard, folosite ca tratament în prezent, stabilizează nivelul zahărului din sânge atunci când intră în organism, dar, odată ce şi-au făcut treaba, nu pot ajuta la fluctuaţiile viitoare. Aceasta înseamnă că pacienţii trebuie, deseori, să-și injecteze din nou mai multă insulină în doar câteva ore.

Se investesc mai mulți bani în cercetare

Oamenii de ştiinţă din spatele acestui nou tip de insulină și al altor terapii inovatoare au primit subvenţii de milioane de lire sterline pentru a accelera dezvoltarea de noi medicamente pentru diabet. Finanţarea provine de la Type 1 Diabetes Grand Challenge, un parteneriat între Diabetes UK, JDRF şi Fundaţia Steve Morgan, care investeşte 50 de milioane de lire sterline în cercetarea de ultimă oră pentru a ajuta la găsirea de „noi tratamente și un remediu pentru diabetul de tip 1”.

Grupul a anunțat, ieri, că dă încă aproape 3 milioane de lire „pentru șase noi proiecte internaționale de cercetare axate pe dezvoltarea insulinelor de ultimă generație”, care „imită îndeaproape modul în care funcționează un pancreas sănătos”. Scopul este de a lansa testele clinice cât mai curând posibil.

Patru dintre proiecte se concentrează exclusiv pe testarea noii formule de insuline sensibile la glucoză (GRI), iar al cincilea a dezvoltat o nouă insulină ultrarapidă, cu acțiune scurtă. Cel de-al șaselea proiect de cercetare se concentrează pe proiectarea unei proteine ​​care combină insulina cu un alt hormon, glucagonul.

Dr. Tim Heise, vicepreședinte al grupului științific consultativ din cadrul Type 1 Diabetes Grand Challenge, a declarat că cele șase noi proiecte finanțate abordează „deficiențele majore în terapia cu insulină”. 

„Chiar și cu insulinele moderne disponibile în prezent, persoanele care trăiesc cu diabet de tip 1 trebuie să depună multe eforturi în gestionarea diabetului lor în fiecare zi pentru a găsi un echilibru bun între controlul glicemic acceptabil, pe de o parte, și evitarea hipoglicemiei, pe de altă parte”, a explicat Heise, subliniind că, dacă vor avea succes, „aceste proiecte de cercetare ar putea anunța o nouă eră în terapia cu insulină”. 

„Prin sprijinirea acestor proiecte de cercetare inovatoare, ne propunem să dezvoltăm noi insuline care imită mai îndeaproape răspunsurile naturale ale organismului la schimbarea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru ar putea reduce semnificativ provocările zilnice legate de gestionarea diabetului de tip 1 și ar putea îmbunătăți atât sănătatea fizică, cât și mentală a celor care trăiesc cu această afecțiune. Sperăm că această cercetare va duce la progrese care vor schimba viața în îngrijirea diabetului de tip 1”, a spus și dr. Elizabeth Robertson, director de cercetare la Diabetes UK.

„Insulinele sensibile la glucoză (așa-numitele «inteligente») sunt considerate Sfântul Graal al insulinei, deoarece s-ar apropia cel mai mult de vindecarea diabetului de tip 1”, a spus Dr. Tim Heise. 

În prezent, sunt peste 425 de milioane de oameni din întreaga lume cu diabet zaharat și aproximativ 75 de milioane dintre aceștia trebuie să își administreze insulină injectabilă de mai multe ori pe zi.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri