Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ioan Niculae, Adriean Videanu şi Viorel Palaşcă, trimişi în judecată pentru delapidarea Romgaz

Ioan Niculae, Adriean Videanu şi Viorel Palaşcă, trimişi în judecată pentru delapidarea Romgaz

Omul de afaceri Ioan Niculae, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu şi Viorel Palaşcă, fost secretar de stat în acelaşi minister, au fost trimişi în judecată de DIICOT într-un dosar privind delapidarea Romgaz. 

Potrivit unui comunicat al DIICOT transmis AGERPRES, vineri, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Ioan Niculae, Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palaşcă, Adrian Videanu, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Adrian Stancu, Marius Leonte Veza, Lucia Ionaşcu şi persoana juridică SC Interagro SA, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată. 

Procurorii arată în rechizitoriul trimis pe masa judecătorilor că, la începutul anului 2005, Ioan Niculae, fost acţionar majoritar şi preşedinte al SC Interagro SA Bucureşti ar fi iniţiat un grup infracţional organizat împreună cu Marin Mirea (ce a fost administrator al SC Interagro SA şi consilier pe probleme energetice al lui Niculae) şi cu Alpar Kramer, director Comercial/Marketing în cadrul SNGN Romgaz SA. 

"Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, grupul infracţional organizat ar fi fost sprijinit şi de alţi inculpaţi care au acţionat la realizarea scopului grupului infracţional, respectiv Dan-Victor Alesandru (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în cursul anului 2005 şi ulterior reprezentant de facto al SC Interagro SA), Adrian Videanu (fost ministrul economiei în perioada decembrie 2008-septembrie 2010), Viorel Pleaşcă (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei în perioada 2007-decembrie 2008) şi Ioana Apan (funcţionară în cadrul Ministerului Economiei şi membru în cadrul AGA respectiv preşedinte CA Romgaz SA). Grupul infracţional organizat a funcţionat până la sfârşitul anului 2010 şi a urmărit obţinerea de beneficii materiale de către liderul grupului prin intermediul societăţii controlate de acesta - SC Interagro SA", se arată în comunicat. 

Astfel, arată sursa citată, în vederea realizării scopului grupului infracţional s-ar fi urmărit şi realizat delapidarea SNGN Romgaz SA (ce s-a constituit parte civilă în prezenta cauză), în sensul obţinerii de gaze naturale la preţuri inferioare celor practicate în mod normal de partea civilă, prin obţinerea în mod ilicit de discount-uri comerciale la care SC Interagro SA nu era îndrituită a le obţine. 

"Cu ocazia probatoriului administrat s-a stabilit că grupul infracţional organizat a avut un lider, în persoana lui Ioan Niculae şi o structură determinată, structurată pe paliere de comandă şi în unele cazuri şi de execuţie la nivelul fiecărei entităţi juridice implicate în cauză, după cum urmează: 

1. SC Interagro SA: 
* palierul de comandă: Ioan Niculae, 
* palierul de execuţie: Marin Mirea şi Dan Victor Alesandru, 

2. Ministerul Economiei: 
* palierul de comandă: Adrian Videanu 
* palierul de execuţie: Viorel Palaşcă şi Ioan Apan, 

3. SNGN Romgaz SA: 
- palierul de comandă: Alpar Kramer şi alţi doi suspecţi, în prezent decedaţi", arată anchetatorii. 

Conform DIICOT, membrii grupului infracţional organizat ar fi pus în practică aplicarea unei strategii pe termen lung pentru a obţine o cantitate de gaze naturale (n.a. cele de valoarea discounturilor) de la partea civilă SNGN Romgaz SA fără ca acestea în fapt să fie plătite, sub disimularea că pentru gazele livrate au fost acordate discounturi. 

În concret, spun procurorii, mecanismul infracţional presupunea ca gazele naturale să fie însuşite din patrimoniul părţii civile de către persoanele cu funcţii de conducere, ce au calitatea de subiecţi activi respectiv de administratori, pentru altul: pentru societatea controlată de către liderul grupului respectiv Interagro SA. 

"S-a reţinut că scopul asumat al grupării infracţionale iniţiate, constituite şi coordonate de către Ioan Niculae, reprezentant al persoanei juridice inculpate SC Interagro SA, a fost obţinerea ilegală a unor mari cantităţi de gaze naturale, cu precădere din producţia internă la preţuri cu mult mai mici decât cele practicate de SNGN Romgaz S.A. cu ceilalţi parteneri de afaceri, delapidând partea civilă Romgaz SA prin însuşirea pentru altul (n.a. pentru persoana juridică inculpată SC Interagro SA şi reprezentantul acesteia Ioan Niculae) a unei cantităţi de gaze echivalente a valorilor totale a discounturilor acordate, de către persoanele din conducerea unităţii mai sus precizate care îndeplinesc calitatea de subiecţi activi ai infracţiunii de delapidare", se menţionează în comunicat. 

DIICOT mai arată că grupul constituit şi condus de Ioan Niculae ca reprezentant al SC Interagro SA, ar fi avut ca scop obţinerea de gaze naturale aproape în mod exclusiv din producţia internă, care se comercializează la preţuri de aproximativ patru ori mai mici decât gazele naturale din import (în perioada analizată preţul fiind de aproximativ 120 dolari pe 1000 mc de gaze din producţia internă şi aproximativ 500 dolari pe 1000 mc gaze naturale din import), eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (gaze naturale din producţia internă şi gaze naturale din import, la un preţ mediu). 

În mod concret, precizează anchetatorii, din probele administrate în cauză a rezultat că Ioan Niculae ar fi efectuat demersuri, pentru realizarea scopului grupului infracţional organizat, la nivelul conducerii Ministerului Economiei, ce a avut ca rezultat faptul ca ministerul de resort, în calitate de acţionar majoritar la partea civilă SNGN Romgaz SA, să emită Ordine şi să iniţieze/elaboreze Memorandumuri. 

"Prin emiterea ordinelor de ministru şi prin elaborarea, susţinerea spre aprobare a Memorandumurilor s-a încercat crearea unei aparenţe de legalitate a faptului că reducerile comerciale se acordă în mod egal, nediscriminatoriu tuturor marilor consumatori de gaze naturale din România. În realitate aceste prevederi din ordine, memorandumuri au fost emise pentru a susţine realizarea scopului pentru care grupul infracţional organizat a fost constituit. Dovada faptului că aceste facilităţi au fost acordate exclusiv pentru susţinerea interesului SC Interagro SA, (obţinerea de beneficii materiale) facilităţi care s-au întemeiat pe influenţele inculpatului Ioan Niculae în rândul funcţionarilor guvernamentali, rezultă şi din împrejurarea că ceilalţi doi consumatori industriali similari, respectiv Azomureş SA Târgu Mureş şi Electrocentrale-ELCEN- Bucureşti SA nu au beneficiat, necondiţionat, de reduceri de preţ în aceeaşi perioadă, deşi datoriile restante ale acestora erau cu mult mai reduse decât ale SC Interagro SA", mai arată DIICOT. 

Anchetatorii subliniază faptul că în domeniul gazelor naturale în perioada în care Adrian Videanu a fost ministru al economiei (n. decembrie 2008-octombrie 2010) a fost iniţiată şi aprobată în Guvern, Ordonanţa de urgenţă numărul 54/2009, aprobată ulterior prin Legea nr. 332/2009 prin care s-a dispus ca livrarea gazelor naturale către consumatorii întreruptibili să se facă exclusiv din gazele naturale provenite din producţie internă, al căror cost era cuprins între 1/4 şi 1/3 din preţul gazelor naturale din import. 

"Prin actele emise (atât ordine, memorandumuri), sub aparenţa legalităţii şi opozabilităţii erga omnes, s-au creat modalităţi de realizare a scopului infracţional, acordându-se reduceri comerciale, precum şi posibilitatea/dreptul de achiziţionare de gaze naturale doar din producţia internă la care a avut acces SC Interagro SA, aproape în mod necondiţionat, fără îndeplinirea cumulativă şi efectivă a condiţiilor prevăzute în acestea", se mai precizează în comunicat. 

Potrivit DIICOT, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că prin acţiunile concertate ale membrilor grupului infracţional organizat, inculpata persoana juridică SC Interagro SA Bucureşti, neîndeplinind în mod concret condiţiile cumulative din ordinele şi normativele emise la nivel ministerial sau încercând să creeze o aparenţă de legalitate privind îndeplinirea condiţiilor, a prejudiciat partea civilă SC Romgaz SA cu suma totală de 282.630.330,49 lei reprezentată de gazele naturale de valoarea discounturilor", se mai precizează în comunicat. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii. 

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri