Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis, la 17 ani de la aderarea României la NATO: Puterea Alianței se bazează pe solidaritate

Iohannis, la 17 ani de la aderarea României la NATO: Puterea Alianței se bazează pe solidaritate

Președintele Klaus Iohannis susține, într-un mesaj adresat cu ocazia împlinirii a 17 ani de la aderarea României la NATO, că puterea Alianței se bazează pe solidaritatea statelor membre. La rândul lui, Florin Cîțu spune că NATO este garantul apărării și securității naționale.

Președintele Klaus Iohannis susține că NATO este cea mai de succes Alianță de apărare colectivă din istorie.

„NATO consolidează legătura unică și profundă a Europei cu America de Nord, ambele continente unite de valori democratice şi de interese de securitate comune. Evoluțiile actuale la nivel internațional se mențin dinamice și impredictibile, iar provocările de securitate se înmulțesc și se diversifică. Puterea Alianței de a face față acestui context se bazează pe solidaritatea statelor membre în îndeplinirea apărării colective. În plus, capacitatea NATO de a-și îndeplini obiectivul său major, acela de apărare a tuturor cetățenilor și teritoriilor aliate, se datorează și procesului constant de adaptare și transformare la care România a participat în mod activ și substanțial în ultimii ani”, a transmis șeful statului.

Acesta susține că NATO și-a demonstrat coerența şi consistența deciziilor privind apărarea colectivă, inclusiv prin implementarea măsurilor de descurajare și apărare pe Flancul Estic, la care contribuția României este semnificativă.

„NATO a avut un rol important și în privința gestionării pandemiei de COVID-19, prevenind transformarea crizei sanitare într-o criză de securitate. Prin punerea la dispoziția aliaților a mijloacelor și a instrumentelor sale, prin manifestarea solidarității atât între aliați, cât și în raport cu partenerii săi, NATO şi-a dovedit încă o dată eficiența. România a valorificat aceste noi oportunități, fiind primul stat aliat care a folosit mecanismul Strategic Airlift Capability pentru a aduce în țară echipamente esențiale combaterii pandemiei”, mai spune președintele Klaus Iohannis.

Conform acestuia, România este profund atașată valorilor euro-atlantice și are o participare semnificativă pe mai multe planuri la operațiile și misiunile aliate, inclusiv la demersurile menite să consolideze postura de descurajare şi apărare a NATO.

„Dezvoltarea şi modernizarea capabilităților militare naționale sunt determinante pentru succesul obiectivelor aliate comune. Voi continua să susțin consensul transpartinic în alocarea procentului de 2% din PIB pentru domeniul apărării, această finanțare contribuind la consolidarea NATO, inclusiv prin prezența în regiunea Mării Negre”, a precizat Iohannis.

Și premierul Florin Cîțu a adresat un mesaj cu această ocazie.

„Pentru România, NATO a fost și continuă să fie principalul garant și pilonul fundamental al apărării și securității naționale. România are o contribuție activă și semnificativă la misiunile și operațiile aliate, precum și un rol distinct și activ în conturarea politicilor și deciziilor NATO, inclusiv în ceea ce privește măsurile de consolidare a posturii de descurajare și apărare”, a transmis șeful Guvernului.

Subiecte în articol: Klaus Iohannis.
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri