Jurnalul.ro Ştiri Politică Iordache contra restul lumii, în scandalul Ordonanței codurilor

Iordache contra restul lumii, în scandalul Ordonanței codurilor

Președintele Klaus Iohannis a definit ieri dimineață situația în care s-a trezit România, după adoptarea OUG privind modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală: „Conflict instituţional între sistemul de justiţie şi Guvern”. Deși, în asemenea cazuri, președintele are dreptul să sesizeze Curtea Constituțională, Klaus Iohannis a preferat să plaseze Consiliul Superior al Magistraturii în prima linie a luptei cu Guvernul. Iar reprezentanții magistraților au acceptat în unanimitate.

Cabinetul Grindeanu a aprobat marţi seară o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi Codului de procedură penală. „Am pus în concordanţă deciziile Curţii Constituţionale care (...) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament", a informat ministrul Justiţiei, Florin Iordache. Anunțul a declanșat pe loc al treilea protest masiv în stradă din această lună, atât la București – unde circa 15.000 de oameni s-au adunat în fața Palatului Victoria, cât și în alte mari orașe. Lăsat de partid și guvern singur în fața valului de proteste, ministrul Justiției le-a spus parlamentarilor social-democraţi prezenţi la şedinţa de grup: "Toate comentariile care se fac în spaţiul public neagă existenţa celor trei puteri şi separaţia puterilor în stat. Eu voi milita în continuare că legile trebuie aici modificate, aici adoptate, ultimul cuvânt trebuie să-l aveţi dumneavoastră".Nici premierul Sorin Grindeanu și nici șeful partidului, Liviu Dragnea, nu s-au arătat ieri în spațiul puiblic.

CSM, întrebat dar ignorat

Primul punct pe ordinea de zi a ședinței de ieri a CSM era solicitarea Ministerului Justiţiei de avizare a OUG privind modificarea Codurilor. Aceasta era deja a doua cerere în acest sens venită de la Guvern, după ce în urmă cu exact cu o săptămână Consiliul mai respinsese o variantă de proiect, pe motiv că nu este nicio grabă pentru modificările propuse. Noul proiect a fusese trimis la CSM marți, la ora 17, numai că guvernul nu a mai așteptat opinia magistraților, adoptatând ordonanța în cursul aceleiași zile. „Punctul dumnealor de vedere (...) este consultativ. Dumnealor au înaintat un punct de vedere acum o săptămână, când a fost în dezbatere proiectul de lege în care dumnealor, în continuare, susţin că nu este necesară urgenţa ", a explicat ieri ministrul Iordache. CSM interpretează altfel: „Consiliul Superior al Magistraturii consideră că adoptarea proiectului în condiţiile menţionate reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima” – se arată într-un comunicat emis ieri de CSM.

Președintele propune, CSM execută

Președintele Iohannis a participat ieri la ședința CSM, unde a propus completarea ordinii de zi a Consiliului cu decizii asupra declanşării unui conflict instituţional la CCR printr-o acţiune din partea CSM. "Acest lucru vi-l propun, dar nu vreau să vi-l impun", a ținut să precizeze președintele, iar magistrații s-au conformat. „În şedinţa plenului de astăzi am declarat că iniţiez procedura de sesizare a CCR în temeiul dispoziţiilor articolului 146 litera e din Constituţia României, urmând ca instanţa constituţională să fie învestită în această modalitate. Urmare a acestei iniţiative a preşedintelui plenului CSM, membrii au manifestat solidaritate cu privire la iniţiativa mea, declarând că mă susţin în demersul pe care l-am iniţiat", a declarat preşedintele CSM, Mariana Ghena, la finalul şedinţei de ieri a acestui for.

Ciorbea, pus pe gânduri de Iohannis

Avocatul Poporului nu poate ridica excepţii de neconstituţionalitate decât privitor la legi şi la ordonanţe de urgenţă în vigoare sau ordonanţe simple - a declarat ieri Victor Ciorbea. Cum prevederile OUG 13/2017 referitoare la modificările Codului Penal intră în vigoare peste zece zile, Avocatul Poporului părea să-și fi jucat pentru moment rolul în scandalul Ordonanței. O vizită a președintelui Iohannis l-a pus însă pe gânduri. " Există un precedent din octombrie 2013 când Avocatul Poporului de atunci a atacat o OUG pe insolvenţă, pe data de 9 octombrie, cu toate că ea a fost dată cu intrare în vigoare în 25 octombrie, iar CCR la vremea respectivă a decis că este corectă sesizarea. Deci se poate fără niciun fel de problemă şi făcând uz de acest precedent să se atace această Ordonanţă de urgenţă", a spus Iohannis, după ce s-a întâlnit cu Avocatul Poporului. „Vom analiza cu toată seriozitatea aceste argumente care ne-au fost prezentate de domnul preşedinte şi vom încerca să luăm o decizie în cel mai scurt timp”, a anunțat Ciorbea.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis miercuri premierului Sorin Grindeanu o scrisoare prin care îi cere abrogarea OUG privind modificarea Codurilor penale, anunţă Administraţia Prezidenţială. Premierul nu a avut nicio reacție.

 

"Este inadmisibil, o bătaie de joc ca Guvernul să adopte noaptea, fără avizul CSM, fără să fie inclusă pe ordinea de zi, o documentaţie, o ordonanţă de urgenţă într-un domeniu atât de sensibil cum este Codul penal şi Codul de procedură penală. Această chestiune nu este tolerabilă" Klaus Iohannis

 

Șeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat ieri că modificările aduse Codurilor penale sunt "extrem de grave" şi a criticat modul în care Guvernul a adoptat "în toiul nopţii" ordonanţele de urgenţă. Kovesi a relatat că DNA a primit, marţi, în jurul orei 19,00, proiectele de la Guvern, pentru un punct de vedere. „În timp ce lucram la punctul de vedere, a fost adoptată în toiul nopţii această ordonanţă de urgenţă, care, din perspectiva noastră, aduce modificări extrem de grave, iar lupta anticorupţie va fi lipsită de relevanţă dacă ea îşi va produce în totalitate efectele", consideră Kovesi.

Prima reacție a lui Ionuț Negoiță despre huliganii de la protest: ”Nu am nici o legătură cu cei care au creat violențele de aseară!”

 

GALERIE FOTO - Cel mai mare protest din ultimii 27 de ani

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri