Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni? Israelul acuză SUA de poziție slabă față de Iran şi Arabia Saudită

Tensiuni? Israelul acuză SUA de poziție slabă față de Iran şi Arabia Saudită

de Redacția Jurnalul    |   

Israelul consideră că acordul Iranului şi Arabiei Saudite de normalizare a relaţiilor este efectul poziţiei slabe a Statelor Unite şi a fostului Guvern israelian faţă de regimul de la Teheran, afirmă un oficial guvernamental israelian citat de site-ul Axios.com.

"Există un sentiment referitor la o atitudine slabă a Statelor Unite şi a Israelului, de aceea saudiţii au început să caute noi direcţii. Era clar că se va întâmpla acest lucru", a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Guvernului Benjamin Netanyahu, sub protecţia anonimatului.

Pe de altă parte, oficialul israelian a declarat că acordul dintre Riyad şi Teheran nu va afecta eforturile Israelului de a ajunge la normalizarea relaţiilor cu Arabia Saudită.

În schimb, fostul premier Yair Lapid, în prezent liderul opoziţiei israeliene, a afirmat, potrivit agenţiei Reuters, că acordul dintre Arabia Saudită şi Iran reflectă "eşecul total şi periculos al politicii externe a Guvernului" Benjamin Netanyahu.

Administraţia SUA a dat asigurări că menţine angajamentele faţă de securitatea Israelului. "Menţinem angajamentul de a colabora strâns cu Israelul pentru a aborda împreună numeroasele provocări şi oportunităţi ale Israelului şi regiunii Orientului Mijlociu, inclusiv în acţiunile de contracarare a ameninţărilor Iranului. Nu există niciun alt susţinător mai mare al securităţii Israelului decât preşedintele Biden", a anunţat vineri seară un oficial din cadrul Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Anterior, Washingtonul a anunţat că este la curent cu acordul privind restabilirea relaţiilor diplomatice dintre Iran şi Arabia Saudită, exprimând speranţa că evoluţia relaţiilor va facilita rezolvarea conflictelor din Orientul Mijlociu. "La modul general, noi salutăm orice efort care va contribui la oprirea războiului din Yemen şi la reducerea tensiunilor în zona Orientului Mijlociu. Diminuarea tensiunilor, diplomaţia şi acţiunile în sensul descurajării militare sunt elemente centrale evidenţiate de preşedintele Biden în cursul vizitei efectuate anul trecut în această regiune", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Iranul şi Arabia Saudită, două puteri regionale rivale, au ajuns, vineri, la un acord pentru restabilirea relaţiilor diplomatice şi redeschiderea ambasadelor, după ani de tensiuni. Iranul şi Arabia Saudită susţin grupuri beligerante adverse în Yemen.

Negocierile dintre Teheran şi Riyad au fost intermediate de Administraţia de la Beijing, iar acordul reprezintă o victorie pentru China, în contextul creşterii influenţei ţării în zona Golfului Persic, pe măsură ce prezenţa americană pare să se reducă.

Comunicatul privind normalizarea relaţiilor diplomatice a fost emis de Ali Shamkhani, secretar al Consiliului pentru Securitate Naţională din Iran, de un oficial saudit şi de Wang Yi, directorul Oficiului Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Partidului Comunist Chinez. "După implementarea deciziei, miniştrii de Externe din cele două ţări se vor întâlni pentru a pregăti trimiterea ambasadorilor", a transmis un oficial iranian citat de Televiziunea publică de la Teheran.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri