Jurnalul.ro Ştiri Justitie Israelienii cercetaţi în dosarul lui Truică s-au sustras anchetei şi au cerut garanţii că nu vor fi arestaţi - motivare

Israelienii cercetaţi în dosarul lui Truică s-au sustras anchetei şi au cerut garanţii că nu vor fi arestaţi - motivare

Cei trei oameni de afaceri israelieni cercetaţi în dosarul lui Remus Truică, privind retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa şi a 47 de hectare în pădurea Snagov, au fost arestaţi întrucât s-au sustras anchetei, au solicitat garanţii de la procurorul de caz că nu vor fi arestaţi, dar şi pentru că ar putea influenţa martori şi suspecţi, se arată în motivarea Curţii de Apel Braşov.

Magistraţii Curţii de Apel Braşov arată în motivarea deciziei de arestare preventivă în lipsă a celor trei oameni de afaceri că, ”prin resursele financiare de care dispun, inculpaţii au posibilitatea de a se deplasa cu uşurinţă oriunde, deci şi în România, astfel că aveau posibilitatea din 8 decembrie 2015 şi până în prezent, în decurs de trei luni, să se prezinte la organul judiciar şi să-şi lămurească situaţia juridică, aşa cum de altfel şi-au exprimat intenţia”.

”Faptul că nu au făcut acest lucru, solicitând însă procurorului de caz garanţii că nu vor fi arestaţi preventiv, denotă tocmai intenţia lor de a se ascunde în spatele procedurilor judiciare internaţionale şi de a încetini sau chiar bloca în acest mod ancheta penală în ceea ce îi priveşte “, se arată în motivarea instanţei.

Conform sursei citate, magistraţii au decis emiterea de mandate de arestare în lipsă pe numele celor trei, întrucât există probe că oamenii de afaceri israelieni au săvârşit infracţiunile de care sunt acuzaţi.

”În cauză există probe sau indicii temeinice din care rezultă presupunerea rezonabilă că inculpaţii Tal Silberstein, Shimon Shevez şi Benyamin Steinmetz au săvârşit infracţiunile descrise în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, fiind îndeplinită condiţia prevăzută de art. 223 alin. 1 teza I şi alin. 2 teza I Cod procedură penală, pentru luarea măsurii arestării preventive, existând probe sau indicii temeinice că au săvârşit infracţiuni de corupţie, de spălarea banilor, infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare“, se mai arată în motivarea Curţii de Apel Braşov.

De asemenea, magistraţii au considerat că lăsarea în libertate a celor trei ar putea ”influenţa negativ” ancheta.

”Judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că lăsarea în libertate a inculpaţilor ar influenţa negativ activitatea de urmărire penală, existând riscul real al influenţării martorilor sau suspecţilor prin întâlnirile pe care aceştia le pot avea în afara României, având în vedere resursele financiare de care dispun şi posibilitatea reală de sustragere de la urmărirea penală raportat la veniturile deţinute/administrate în societăţi de tip off-shore în străinătate şi respectiv la lipsa unei reşedinţe în România sau a unui domiciliu stabil în alt stat“, se mai arată în motivarea Curţii de Apel Braşov. 

Curtea de Apel Braşov a emis, în 15 martie, mandate de arestare în lipsă pe numele a trei dintre cei patru oameni de afaceri israelieni, urmăriţi penal în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa şi a 47 de hectare în pădurea Snagov, în care sunt arestaţi la domiciliu Remus Truică şi Prinţul Paul.

Astfel, judecătorii au emis mandate de arestare în lipsă pe numele lui Silberstein Tal, Shimon Shevez şi Benjamin Steinmetz, admiţând solicitarea procurorilor DNA.

Instanţa a respins însă cererea de arestare în lipsă în cazul omului de afaceri Agavi Moshe.

Decizia judecătorilor a fost contestată la instanţa supremă, care urmează să dea o decizie marţi.

În decembrie 2015, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Braşov au dispus punere în mişcare a acţiunii penale faţă de Silberstein Tal pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor, faţă de Shimon Shevez şi Benjamin Steinmetz pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor şi faţă de Agavi Moshe pentru aderare la un grup infracţional organizat în dosarul privind retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa şi a 47 de hectare de pădure în localitatea Snagov.

Procurorii anticorupţie precizau că, în condiţiile în care de la punerea în mişcare a acţiunii penale şi până în prezent au făcut numeroase demersuri pentru a-i aduce în faţa instanţei pe cei patru inculpaţi, iar aceştia s-au sustras urmăririi penale, DNA a cerut Curţii de Apel Braşov arestarea preventivă în lipsă a celor patru.

Potrivit procurorilor, începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică, împreună cu Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny“ Steinmetz, Moshe Agavi (care a aderat ulterior) şi alte persoane, au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de către Prinţul Paul Al României, prin oferirea de bani sau bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor sau instituţiilor care deţineau aceste proprietăţi, instigarea şi complicitatea acestor persoane la abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare şi prin traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici, se arată în ordonanţa de punere în mişcare a urmăririi penale.

În schimbul ajutorului lor, suspecţii ar fi obţinut o cotă parte importantă din bunurile revendicate, respectiv între 50 şi 80 % din valoarea bunurilor revendicate de Prinţul Paul.

Potrivit anchetatorilor, ulterior, Prinţul Paul le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea sau retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe din ţară sau asupra judecătorilor. Ulterior, bunurile revendicate au şi fost obţinute în mod nelegal.

"De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicaţi în activitatea infracţională şi s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluţiei şi realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat şi găsind împreună soluţiile cele mai economice pentru grup“, se mai arăta în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

În dosarul extins al retrocedărilor ilegale mai sunt cercetaţi avocatul Robert Roşu, Dan Andronic, Claudiu Mateescu, Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole, Apostol Muşat, primar în Snagov la momentul comiterii faptelor, Nicolae Jecu, prefect în Snagov la momentul comiterii faptelor, Nicolae Dima, secretar în Primăria Snagov, dar şi Teodor Chiriac, director tehnic la Direcţia Silvică Ilfov.

Sursa: news.ro

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri