Jurnalul.ro Special Anchete IT-istul lui Emil Boc, angajat de statisticienii ţării

IT-istul lui Emil Boc, angajat de statisticienii ţării

de Ion Alexandru    |   

Compania clujeană Net Brinel SA, controlată de Marcel Borodi, considerat un apropiat al edilului Emil Boc, a pus mâna, zilele trecute, pe un contract important scos la bătaie de Institutul Național de Statistică. INS a achiziţionat servicii de suport tehnic și mentenanță pentru licențele Oracle, aferente întregului an 2018. În conturile companiei lui Borodi vor intra, în baza acestui contract, peste 475.000 de euro. Net Brinel SA este compania care a prestat servicii software pentru Autoritatea Electorală Permanentă, în timpul guvernelor Ponta și Cioloș, în valoare de zece milioane de euro, și este un client fidel al contrcatelor cu instituțiile de forță ale statului.

 

Institutul Național de Statistică a extras, în data de 17 ianuarie, oferta câștigătoare a contractului privind achiziţia serviciilor  suport tehnic și mentenanță a licențelor Oracle pentru anul 2018. Afacerea a fost scoasă la licitație, autoritatea contractantă stabililind ca și criteriu eliminatoriu de atribuire a contractului prețul cel mai scăzut. Cinci companii au depus oferte care au fost declarate admisibile, însă, în final, contractul a fost încheiat cu societatea clujeană Net Brinel SA, controlată de omul de afaceri Marcel Borodi.

Valoarea maximă pe care INS a arătat că este dispus să o cheltuie pe licențele Oracle, în 2018, a fost de 1.852.950 de lei fără TVA, iar firma lui Borodi a ofertat 1.797.073,21 lei fără TVA, contractul final ridicându-se la 2.138.717,1 lei cu TVA inclusă (475.226 de euro).

Conform caietului de sarcini, INS deține mai multe componente software pentru care a achiziţionat licențe Oracle și care necesită suport tehnic și mentenanță anuală. Prima componentă se referă la faptul că, în 2010, au fost achiziționate produse software prin programul Phare, utilizate pentru sistemul Intrastat și bazele de date cu serii, precum și pentru un portal de preluare a datelor statistice. A doua componentă se referă la produse software utilizate pentru îmbunătățirea capacității administrației publice de măsurare a performanțelor administrative. Este vorba despre baze de date de metodologii, instrumente de modernizare și de standardizare a tehnicilor de raportare statistică și de caracterizare a performanțelor administrației publice.

Toate aceste produse software necesită licențiere Oracle, care a fost achiziționată. Totdată, însă, trebuie achiziţionată și mentenanța, timp de 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Din documentația de atribuire reiese faptul că Institutul Național de Statistică a cerut ca ofertantul să fie o companie partener autorizat al furnizorului (și să dovedească acest fapt cu documente), iar serviciile de suport tehnic pentru licențele software să fie acordate pe canalul oficial al producătorului.

 

Milionar, asociat cu Primăria din Cluj

SC Net Brinel SA, societatea care a câștigat contractul, este deținută, așa cum precizam mai sus, de omul de afaceri originar din Bistriţa Năsăud, Marcel Borodi. Acesta a devenit unul dintre milionarii Clujului, acolo unde, după 1990, şi-a construit un adevărat imperiu în domeniul IT. Legăturile sale cu primarul Clujului, Emil Boc, sunt mai mult decât evidente, având în vedere că, în data de 6 noiembrie 2012, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca a decis să înfiinţeze, împreună cu NET Brinel SA, dar şi cu alţi agenţi economici din judeţ, Asociaţia Cluj IT. Hotărârea poartă numărul 430, iar Consiliul Local a aprobat actul constitutiv al asociaţiei, mandatându-l pe Emil Boc să îndeplinească formalităţile necesare aderării Primăriei la această organizaţie.

Printre co-fondatorii Asociaţiei Cluj IT se numără şi alte instituţii locale care i-au umplut conturile lui Borodi cu bani de la bugetul de stat: Universitatea Tehnică, Universitatea Babeş-Bolyai, Consiliul Judeţean sau Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Contractul de asociere are, potrivit documentelor, scopul de a planifica şi derula servicii şi activităţi care vizează promovarea mecanismelor de susţinere a companiilor şi instituţiilor în sectorul IT, “pentru creşterea competitivităţii acestora la nivel naţional şi internaţional”, şi a fost semnat în data de 16 octombrie 2012, în faţa avocatului Iulia Podar.

 

Contracte cu instituții de forță sau cu societăți importante de stat

Anul trecut, “Jurnalul Național” a dezvăluit faptul că aceeași firmă Net Brinel SA a concurat de una singură pentru un contract de peste 300.000 de euro, pus la bătaie de Transgaz SA Mediaș, companie la care lucrează și fratele procurorului-șef al DNA, Sergiu Lascu. Contractul viza, culmea, licențele Microsoft. În data de 7 noiembrie 2017, autoritatea contractantă a organizat, în acest sens, o licitație deschisă, fără însă a fi susținută și o licitație electronică, potrivit anunțului de atribuire de pe SEAP. La licitație, surpriză, s-a prezentat un singur ofertant. Compania SC Net Brinel SA, cu sediul în Cluj-Napoca. Valoarea inițială pe care Transgaz SA Mediaș era dispusă să o plătească pentru aceste licențe era de 1.160.156,21 lei fără TVA, iar Net Brinel SA a oferit un preț de 1.153.990 lei fără TVA, ceea ce înseamnă 1.373.284,1 lei cu TVA (305.166,2 euro). Astfel, în data de 7 noiembrie, această companie a încheiat cu Transgaz contractul având numărul 564, cu o durată de opt luni.

De altfel, tot anul trecut, mai multe instituții ale statului au încheiat contracte cu firma lui Marcel Borodi, tot pentru licențe IT. Este vorba despre Administrația Prezidenţială, ANCOM (instituție condusă, acum, de Sorin Grindeanu), Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (SRI) și Serviciul de Protecție și Pază (SPP).

 

Afaceri bănoase, la vreme de alegeri

Cele mai importante afaceri cu statul pe care firma lui Marcel Borodi le-a derulat sunt cele aferente alegerilor electorale. Net Brinel SA a fost selectată, în două rânduri, de către Autoritatea Electorală Permanentă, să asigure mentenanța sistemului informatic al Registrului Electoral și să realizeze sistemul de procedură software, în vederea organizării alegerilor locale, care au avut loc în vara anului 2016. Valoarea celor două contracte se ridică la peste 42 de milioane de lei, iar afacerile s-au derulat sub guvernele Ponta și Cioloș. La conducerea AEP s-a aflat, la momentul parafării acestor contracte, Ana Maria Pătru.

Astfel, în 14 octombrie 2015, Autoritatea Electorală a atribuit companiei în cauză un contract în valoare de 35.530.995,4 lei cu TVA, pentru  asigurarea mentenanţelor şi a suportului tehnic pentru sistemul existent, prin prelucrarea datelor de localizare a utilizatorilor din surse multiple, în vederea validării încrucişate a corectitudinii datelor. Utilizatorii multipli vizați erau Ministerul Afacerilor Interne, ANAF, Ministerul Dezvoltării Regionale şi cel al Muncii.

Ulterior, în 31 marie 2016, AEP a atribuit, fără licitație, aceleiaşi companii un alt contract, în valoare de 7.986.670,8 lei cu TVA, pentru achiziţia de servicii de programe software de aplicaţie prestate pentru realizarea sistemului de proceduri şi sistemului software de prelucrare a datelor şi editarea de rapoarte necesare centralizării rezultatelor votării pentru alegerea reprezentanţilor administraţiei publice locale din anul 2016.

 

Firma lui Borodi a derulat, anul trecut, contracte importante cu Administraţia Prezidențială, ANCOM, SRI și SPP

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri