Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia, pregătită să rupă UE, la Brexit

Italia, pregătită să rupă UE, la Brexit

de Şerban Mihăilă    |   

Italia pare pregătită să rupă unitatea Uniunii Europene și încearcă să stabilească, pe cont propriu, legături comerciale preferențiale cu Marea Britanie, cu care intenționează să dezvolte relații foarte apropiate chiar înainte de Brexit. Executivul eurosceptic, de extremă dreapta, de la Roma ignoră Bruxelles-ul, considerând că, în acest fel, poate proteja mai bine interesele cetățenilor săi, în eventualitatea în care Londra părăsește blocul comunitar fără un acord.

Apelul lansat de liderii blocului comunitar, care au cerut statelor membre să nu submineze poziția UE în privința Brexit, încercând să negocieze acorduri bilaterale separate cu Londra, pare să fie ignorat de guvernul populist italian, aflat în relații glaciale cu Bruxelles-ul. Pe măsură ce ziua în care Marea Britanie va părăsi UE se apropie, coaliția eurosceptică formată din „Mișcarea 5 Stele” și „Liga Nordului” dă tot mai multe semnale că este extrem de îngrijorată de perspectiva consecințelor dezastruoase asupra fragilei economii italiene ale unui posibil Brexit fără acord. Teama față de acest scenariu a determinat executivul de la Roma să elaboreze planuri de urgență pentru a proteja stabilitatea financiară a țării și pentru a salva relațiile comerciale cu Regatul Unit. Premierul italian, Giuseppe Conte, a cerut echipei care stabilește viitorul relațiilor bilaterale să se concentreze asupra statutului italienilor din Marea Britanie, comerțului alimentar, porturilor, aeroporturilor și regimului vamal, având în vedere stabilirea unor legături comerciale preferențiale cu Londra, dezvăluie „Daily Express”. „Roma consideră că poziția intransigentă adoptată de UE este rigidă și ideologizată, iar aceasta ar putea avea consecințe devastatoare asupra continentului”, scrie publicația britanică, citând declarațiile președintelui comitetului bugetar al Parlamentului italian, Claudio Borghi: „Vrem cele mai apropiate legături bilaterale cu putință cu Marea Britanie și, cu siguranță, nu suntem de acord cu ideea aplicării unor pedepse. Sunteți clienții noștri”. „Din nefericire, cel puțin deocamdată, nu suntem la conducerea Europei”, a conchis el.

Puternic conectați economic

Economia Italiei este puternic conectată la piața britanică. Exporturile totale ale țării mediteraneene în Marea Britanie se ridică, anual, la circa 23 de miliarde de dolari, iar Regatul Unit reprezintă pentru italieni a treia piață de desfacere pentru produsele alimentare, după Germania și SUA. „Ceea ce ne îngrijorează în privința Brexit este că exportatorii din restul lumii vor veni și ne vor submina poziția. Asta s-a întâmplat după sancțiunile impuse Rusiei, în 2014: turcii ne-au luat de sub nas piața de acolo”, a spus un lider al unei mari federații agro-industriale din Italia. În repetate rânduri, ministrul italian de Interne și șeful „Ligii Nordului”, Matteo Salvini, a lăudat decizia Londrei de a părăsi UE.

Format din lideri ai forțelor de extremă dreapta și ai formațiunilor populiste, executivul de la Roma a intrat în numeroase clinciuri cu Bruxelles-ul.

Subiecte în articol: italia brexit
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri