Jurnalul.ro Ştiri Externe Jocurile Olimpice din Japonia riscă o nouă amânare, din cauza virusului din China

Jocurile Olimpice din Japonia riscă o nouă amânare, din cauza virusului din China

de Şerban Mihăilă    |   

Cu numai două luni înaintea deschiderii oficiale a celui mai important eveniment sportiv al anului, coșmarul COVID-19 lovește din nou arhipelagul nipon, crescând exploziv opoziția japonezilor față de începerea Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Numeroase spitale din vestul Japoniei nu mai pot face față celui de-al patrulea val al pandemiei, amplificând corul celor care cer anularea sau amânarea  Jocurilor Olimpice. Nemulțumirea față de organizarea evenimentului s-a extins și în rândul celor mai importanți oameni de afaceri, care compară acum desfășurarea JO cu o „misiune sinucigașă”. 

 

Noile tulpini de coronavirus, în special cea provenită din Marea Britanie, mătură vestul Japoniei, aducând al patrulea val al pandemiei în arhipelagul nipon. Însumând nouă milioane de locuitori, această zonă a înregistrat o treime din totalul deceselor declarate în Japonia în luna mai, în pofida faptului că numără doar șapte procente din populația țării. Spitalele din Osaka, al doilea oraș ca mărime din arhipelag, sunt confruntate cu colapsul, din cauza creșterii explozive a numărului de pacienți, care a dus la umplerea rapidă a secțiilor de terapie intensivă și la o criză de ventilatoare și medicamente. În ultima săptămână, în Osaka au fost înregistrate 3.850 de teste pozitive, cifră de cinci ori mai mare decât cea înregistrată cu trei luni în urmă. Mai mult, doar 14% dintre cei 13.770 de locuitori ai orașului bolnavi de COVID-19 au fost spitalizați, acest lucru însemnând că majoritatea infectaților se descurcă pe cont propriu, anunță publicația britanică „The Sun”. De altfel, chiar oficialitățile locale au recunoscut că 17 persoane care nu au fost primite în spitale au fost ucise de virus, începând din martie. Yasunori Komatsu, liderul sindicatului angajaților guvernamentali regionali, a declarat pentru publicația din Marea Britanie că actualele condiții din sistemul de sănătate au devenit disperate nu doar pentru pacienți, ci și pentru întregul personal medical, surmenat deja de activitatea non-stop la care este supus. 

 

„JO, misiune sinucigașă!”

În acest context, japonezii se tem acum că Jocurile Olimpice vor pune o presiune și mai mare pe un sistem de sănătate care deja cedează. „Jocurile Olimpice ar trebui oprite, deoarece nu am reușit să stopăm răspândirea noii variante de coronavirus din Anglia, iar următorul pas ar putea fi propagarea tulpinilor din India”, a avertizat Akira Takasu, șef al intervențiilor medicale de urgență în cadrul Spitalului Universitar de Medicină și Farmaceutică din Osaka, citat de „The Sun”. „La Olimpiadă, 70.000 sau 80.000 de sportivi și alte persoane vor veni în această țară din întreaga lume, iar asta ar putea declanșa un alt dezastru în vară!”, a adăugat Takasu. Opoziția față de JO de la Tokyo s-a răspândit, rapid și aparent surprinzător, și în rândul a numeroși lideri din mediul de afaceri. Masayoshi Son, directorul executiv al companiei de investiții în tehnologie „SoftBank Group Corp.”, a descris un scenariu sumbru, în care sportivii și organizatorii veniți din străinătate ar declanșa un nou val de infecții cu diferite variante ale coronavirusului, ce ar duce la noi decese, carantine, precum și la continuarea deteriorării economiei japoneze, scrie „The Wall Street Journal”. Anularea JO ar aduce pierderi financiare, dar organizarea lor ar provoca „o pierdere și mai mare”, a scris Masayoshi Son, pe Twitter. La rândul său, Hiroshi Mikitani, directorul executiv al companiei „Rakuten Group Inc.”, a declarat recent pentru CNN că JO sunt „o misiune sinucigașă”.  De altfel, japonezii au devenit extrem de sceptici față de organizarea evenimentului sportiv al anului, iar ultimele sondaje de opinie arată clar această tendință. Un sondaj realizat la mijlocul lunii mai de ziarul „Asahi” dezvăluie că 83% dintre persoanele chestionate vor anularea sau amânarea JO, față de 65% dintre cei care doreau același lucru în aprilie. Îngrijorarea față de răspândirea virusului nu se limitează însă doar la Japonia. Un sondaj realizat „în vecini”, mai exact în Coreea de Sud, arată că 78% dintre cei chestionați s-au pronunțat contra organizării JO de la Tokyo, anul acesta. 

 

Decizia anulării rămâne o opțiune

Până și Toshihiro Nikai, secretarul general al Partidului Democrat Liberal, aflat la guvernare, recunoaște că anularea JO este încă posibilă. Întrebat de jurnaliști dacă anularea evenimentului rămâne o opțiune, el a răspuns sec: „Desigur!”. Liderul politic a adăugat, însă: „Este important pentru Japonia ca JO să fie un succes. Este o mare oportunitate. Vreau să fie un succes!”. „Vom avea multe chestiuni de rezolvat și de pregătit și este important să le soluționăm, una câte una”, a mai spus el. La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului a ținut să-și asigure luni compatrioții că organizatorii JO „pun la punct un sistem solid, astfel încât derularea evenimentului să nu producă infecții în țară”. De altfel, însuși premierul nipon, Yoshihide Suga, susținuse până acum în repetate rânduri că JO se vor desfășura în condiții de siguranță. Întâmplător sau nu, popularitatea premierului a scăzut dramatic în ultima perioadă. Potrivit unui sondaj realizat de ziarul „Mainichi”, pe 22 mai, rata de aprobare publică pentru Suga căzuse la 31%, față de 40%, în luna aprilie. Mai mult, tot luni, un consilier al premierului și-a dat demisia, pe fondul criticilor virulente la care a fost supus după ce scrisese pe Twitter că ar fi de râs ca JO să fie anulate, deoarece nivelul de infectare în Japonia este relativ mic comparativ cu cele din SUA, India și din alte state. Concomitent, rezultatele categorice ale sondajelor de opinie împotriva JO creează acum o dilemă de abordare și pentru sponsorii niponi ai evenimentului. 

 

Vaccinarea, vinovatul de serviciu

În spatele îngrijorării care i-a cuprins pe japonezi se află derularea întârziată a campaniei de vaccinare. Japonia a fost, de altfel, una din ultimele țări dezvoltate care a început vaccinările contra COVID-19, demarate la jumătatea lunii februarie. Vaccinarea pe scară largă a persoanelor în vârstă de abia a început, remarcă „The Wall Street Journal”, care precizează că Tokyo și alte zone urbane importante ale Japoniei se află în stare de urgență până la sfârșitul lunii. Doar 1,9 % din populație a fost vaccinată cu ambele doze, iar autoritățile au aprobat numai utilizarea serului Pfizer. De asemenea, doar jumătate din personalul medical al țării a fost vaccinat. 

 

Jocurile Olimpice ar fi trebuit să aibă loc în 2020, dar au fost amânate pentru 2021, din cauza pandemiei de coronavirus.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri