Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden își exprimă din nou sprijinul militar față de Taiwan în cazul unei invazii chineze

Joe Biden își exprimă din nou sprijinul militar față de Taiwan în cazul unei invazii chineze

Joe Biden a declarat că Statele Unite vor apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze, scrie AFP.

El a răspuns astfel unei întrebări despre o posibilă acțiune a Beijingului asupra insulei. 
"Da, dacă ar avea loc un atac fără precedent", a răspuns președintele american.

În ultimul timp, administrația democrată Joe Biden a devenit din ce în ce mai directă în declarațiile privind sprijinirea  Taiwanului, insulă pe care China o consideră parte a teritoriului său iar SUA s-a exprimat până acum în susținerea politicii unei  singure Chine, promovată de Beijing.

Astfel că după afirmația liderului de la Casa Albă, un purtător de cuvânt a revenit asupra afirmațiilor acestuia și a precizat că politica SUA față de Taiwan nu s-a schimbat. 

Și Biden a afirmat că Statele Unite nu încurajează insula să-și declare oficial independența.  "Este decizia lor", a comentat el.

Însă președintele american s-a mai exprimat anterior în sprijinul Taiwanului, dacă va fi atacat de China, după care a retractat afirmațiile. 

Taiwanul are o populație de circa 23 de milioane de locuitori. 

China desfășoară exerciții din ce în ce mai ample în regiune, în condițiile apropierii tot mai mare de SUA care, la rândul ei, vinde armament în insulă și are afaceri în zonă. Numai săptămâna trecută, Washinghtonul a anunțat vânzarea de arme în valoare de 1,1 miliarde de dolari către Taipei. 



 

Subiecte în articol: Joe Biden taiwan sua China
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri