Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden s-a retras din funcția de candidat al democraților pentru viitoarele alegeri

Joe Biden s-a retras din funcția de candidat al democraților pentru viitoarele alegeri

de Redacția Jurnalul    |   

Joe Biden a anunțat că se retrage din funcția de candidat al democraților pentru viitoarele alegeri din SUA. Într-o declarație postată pe X, președintele a afirmat că face acest gest „în interesul” partidului său.

În declarația postată pe X, Biden a afirmat că „este în interesul partidului meu” să se retragă și „să se concentreze exclusiv pe îndeplinirea sarcinilor mele de președinte pentru restul mandatului”, relatează Sky News.

În ultimele săptămâni, Biden s-a confruntat cu tot mai multe cereri de a se retrage din cauza îngrijorărilor legate de vârsta, sănătatea și capacitatea sa de a conduce țara.

Înainte de anunțul său, 37 de democrați din Capitoliu i-au cerut președintelui să se retragă.

Biden spune că se va adresa națiunii la sfârșitul acestei săptămâni cu mai multe detalii.

„A fost cea mai mare onoare a vieții mele să fiu președintele vostru”, a scris Biden. „Și, deși intenția mea a fost să candidez din nou, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv asupra îndeplinirii atribuțiilor mele de președinte pentru restul mandatului meu”.

Este pentru prima dată în ultimele decenii când un președinte american renunță la o candidatură pentru realegere, ceea ce amintește de decizia președintelui Lyndon Johnson de a nu candida pentru un al doilea mandat complet în 1968 - deși decizia lui Biden vine cu câteva luni mai târziu în campanie decât anunțul lui Johnson.

Este, de asemenea, cea mai recentă evoluție șocantă într-o campanie politică extrem de încărcată, care a inclus o tentativă de atentat la viața lui Trump.

Dar nici măcar tentativa de asasinat și efectul său tumultuos asupra cursei nu au putut opri pierderea de sprijin cu care se confrunta Biden în rândul democraților din Congres, care au devenit din ce în ce mai convinși că un eșec în noiembrie ar îneca și competițiile lor din buletinele de vot, notează CNN.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Naomi Biden, nepoata președintelui Biden: Și-a servit țara cu fiecare părticică din sufletul său

Naomi Biden, nepoata președintelui Joe Biden, a declarat că este „mândră” de bunicul ei, după ce acesta și-a anunțat decizia de a renunța la cursa prezidențială din 2024.

„Nu sunt decât mândră astăzi de bunicul meu, președintele nostru, Joe Biden, care și-a servit țara cu fiecare părticică din sufletul său și cu o distincție de neegalat. Nu numai că a fost - și va continua să fie - cel mai eficient președinte din timpul vieții noastre, dar probabil că s-a cimentat deja ca cel mai eficient și mai de impact funcționar public din istoria națiunii noastre”, a scris ea într-o postare pe X.

„Lumea noastră este mai bună astăzi în atât de multe feluri datorită lui. Pentru americanii care l-au susținut întotdeauna, păstrați-vă credința. El le va avea întotdeauna pe ale noastre”, a adăugat ea.

Familia lui Biden a fost implicată îndeaproape în luarea deciziilor președintelui cu privire la rămânerea sa în cursă și l-a sprijinit în continuarea campaniei sale, a relatat CNN.

Joe Biden a anunțat că se retrage din funcția de candidat al democraților pentru viitoarele alegeri din SUA. Într-o declarație postată pe X, președintele a afirmat că face acest gest „în interesul” partidului său.

Jill Biden postează emoji cu inimă pe Instagram, împreună cu scrisoarea Biden

Jill Biden a postat scrisoarea președintelui Joe Biden care anunță decizia sa de a nu mai candida pe Instagram, împreună cu emoji-ul cu inimă roz.

CNN a contactat biroul primei doamne pentru reacție.

Prima Doamnă este așteptată să conducă delegația SUA la Jocurile Olimpice de la Paris la sfârșitul acestei săptămâni.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Joe Biden retras candidatura
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri