Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Jumătate din valoarea investiţiilor Enel pentru următorii trei ani e alocată decarbonizării producţiei de electricitate

Jumătate din valoarea investiţiilor Enel pentru următorii trei ani e alocată decarbonizării producţiei de electricitate

Trimisul special al AGERPRES George Coman transmite: Enel planifică să dezvolte în următorii trei ani noi capacităţi de generare a energiei electrice din surse regenerabile cu capacitate totală de 14.000 de megawaţi, iar investiţiile planificate pentru decarbonizarea infrastructurii globale de producţie de electricitate a grupului se ridică la 50% din totalul planificat pentru această perioadă, potrivit planului strategic pentru 2020 - 2022 prezentat marţi de conducerea companiei.

Investiţiile totale pentru 2020-2022 sunt planificate la 28,7 miliarde de euro, în creştere cu 11% faţă de planul anterior, compania estimând EBITDA la 20,1 miliarde de euro în 2022 (+13% faţă de nivelul de 17,8 miliarde de euro preconizat în 2019).

Enel va aloca 14,4 miliarde de euro pentru implementarea accelerată a noilor capacităţi de energie regenerabilă şi substituirea progresivă a producţiei de cărbune, relevă planul prezentat la Milano de directorul executiv al grupului, Francesco Starace.

Dezvoltarea noilor capacităţi de generare a energiei electrice din surse regenerabile reprezintă o creştere cu 22% a capacităţilor similare planificate pentru planul pe trei ani anterior.

Enel intenţionează ca în următorii trei ani să scadă capacitatea instalată în centralele pe cărbune cu 61%, iar producţia în centralele pe cărbune cu 74%. Ponderea energiilor regenerabile în capacitatea instalată totală urmează să atingă 60% în următorii trei ani, pe o estimare a creşterii profitabilităţii infrastructurii de generare, precum şi creşterea producţiei fără emisii de CO2 până la 68% în 2022.

Potrivit planului prezentat de Enel pentru perioada 2020 - 2022, aproximativ 1,2 miliarde de euro din cheltuielile de capital vor viza electrificarea consumului, dat fiind portofoliul de clienţi comerciali ai Enel. Compania estimează că investiţiile vor genera creşterea EBITDA (încasările înainte de scăderea dobânzilor, taxelor, deprecierii şi amortizării) cu 400 de milioane de euro şi vor poziţiona favorabil Enel pentru a beneficia de oportunitatea creşterii consumului, ca urmare a electrificării.

Conducerea Enel a alocat în total aproximativ 13 miliarde de euro ca investiţii în proiectele de tranziţie energetică, pe baza celor două tendinţe principale de decarbonizare şi electrificare.

În infrastructură, Enel a anunţat alocarea a 11,8 miliarde de euro în continuarea digitalizării şi automatizării reţelelor, cu estimări de 700 de milioane de euro în creşterea EBITDA.

Pentru ecosisteme şi platforme, compania alocă 1,1 miliarde de euro către Enel X, pentru continuarea strategiei de implementare a serviciilor şi infrastructurii care sprijină decarbonizarea şi electrificarea, profitând de modelul său bazat pe platformă, cu scopul de a contribui cu 400 de milioane de euro la creşterea EBITDA a Enel Group.

Profitul net din activităţi curente planificat este de 6,1 miliarde de euro pentru 2022 (+ 27% faţă de 4,8 miliarde de euro estimat în 2019), obiectivul pentru 2021 fiind majorat cu aproximativ 200 de milioane de euro faţă de planul anterior.

În ceea ce priveşte remunerarea acţionarilor, planul prezentat de Enel pentru următorii trei ani este de a continua să plătească, pe întreaga perioadă a planului, cea mai mare sumă dintre cele două niveluri de referinţă - 70% din profitul net din activităţi curente al grupului şi un dividend per acţiune minim garantat (DPS) cu o rată anuală consolidată de creştere de 8,4% pentru DPS implicit şi 7,7% pentru DPS minim. DPS minim este în creştere cu 1 eurocent/acţiune în 2020 şi 2021 faţă de planul anterior, cu o nouă ţintă de 0,40 euro/acţiune pentru 2022.

AGERPRES

Subiecte în articol: enel
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri