Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim îi cere ajutor lui Putin la Vladivostok

Kim îi cere ajutor lui Putin la Vladivostok

de Şerban Mihăilă    |   

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a sosit ieri la bordul trenului său blindat în Extremul Orient al teritoriului rus, în prima sa vizită oficială în Rusia. Conducătorul regimului de la Phenian speră să obțină sprijinul Kremlinului, într-un moment în care negocierile cu americanii pe tema denuclearizării Coreei de Nord au intrat în impas, iar sancțiunile economice internaționale par să-i afecteze pe nord-coreeni din ce în ce mai mult.

Zeci de asistenți cu mănuși albe alergau pe lângă trenul blindat al președintelui Kim, care oprea în gara din Vladivostok, ștergând praful de pe orice suprafață ce ar fi putut fi atinsă de marele lider la coborârea din vagonul prezidențial. Așa a început, miercuri, mult așteptata vizită de două zile a lui Kim, care urma să aibă astăzi prima sa întrevedere oficială cu președintele rus, Vladimir Putin. Călătoria pe calea ferată repetă vizita făcută la bordul aceluiași tren de tatăl actualului lider nord-coreean, Kim Jong-il, care s-a întâlnit cu Putin în Vladivostok, în 2002. Kim a fost întâmpinat cu onoruri militare şi covorul roşu de viceministrul rus de Externe, Igor Morgulov, de ambasadorul rus la Phenian, Aleksandr Matsegora, precum și de o serie de oficialități locale. După ce a gustat din pâinea tradițională oferită de gazde, Kim a intrat într-o limuzină, care a demarat, flancată în alergare de numeroase gărzi de corp. Vizita lui Kim vine la două luni după întreruperea neașteptată a summit-ului dintre Kim și președintele american, Donald Trump, organizat la Hanoi. Eșecul a fost pus de Phenian pe seama șefului diplomației americane, acuzat de nord-coreeni că „vorbește prostii” și este „iresponsabil”.

Miza reuniunii la vârf

Din această perspectivă, vizita lui Kim la Vladivostok poate fi considerată o imensă oportunitate pentru Phenian de a arăta că are aliați puternici, iar viitorul său economic nu depinde numai de deciziile Casei Albe. Fără îndoială, Kim încearcă să obțină din partea Moscovei sprijin diplomatic în negocierile nucleare cu americanii, deocamdată întrerupte, dar și o susținere materială pentru economia țării, devastată de sancțiunile internaționale. Deși se opun abordării dure a Occidentului în privința sancțiunilor impuse Phenianului, rușii, ca de altfel și chinezii, vor stoparea programului nuclear nord-coreean. În acest context, consideră analiști citați de „The Guardian”, Putin i-ar putea propune lui Kim un sprijin financiar modest, deoarece Moscova nu pare dispusă să încalce în mod deschis sancțiunile internaționale și, în același timp, consideră Coreea de Nord „o investiție problematică”. Pe de altă parte, însă, reuniunea dintre cei doi lideri reprezintă pentru Kremlin o mare șansă de a demonstra că Rusia rămâne un jucător important în Peninsula Coreeană. De altfel, remarcă BBC, Putin era nerăbdător să-l întâlnească pe liderul de la Phenian de ceva vreme, deoarece, în intervalul scurs între cele două întrevederi la vârf Kim-Putin, Moscova a trecut în plan secund în dosarul nuclear nord-coreean. 

Sper ca în timpul convorbirilor cu stimatul președinte Putin să pot discuta într-o manieră concretă chestiuni legate de reglementarea situației din Peninsula Coreeană și dezvoltarea relațiilor bilaterale”.

Kim Jong-un

 

Subiecte în articol: Kim Jong-un
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri