Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, cu o mină jovială, a descins marţi în Vietnam, după o lungă odisee pe calea ferată de-a lungul Chinei, fiind întâmpinat cu covorul roşu la coborârea din trenul său blindat, salutat de copii agitând drapele şi o gardă de onoare în uniformă albă, relatează France Presse.
Îmbrăcat într-o tunică tradiţională stil Mao, nr.1 nord-coreean a descins zâmbind din trenul său verde-oliv, fluturând din mână în semn de salut, flancat de o gardă colaboratori apropiaţi şi agenţi de securitate, în timp garda i-a dat onorul.
La sosirea în gara liniştită din Dong Dang, localitate la frontiera cu China, Kim Jong Un a fost întâmpinat de o fanfară militară. O mulţime de jurnalişti l-a aşteptat toată noaptea sub o ploaie rece. Când s-a îndreptat spre oficialii vietnamezi pentru a-i saluta, translatorul său a trebuit să alerge din urma sa.
Apoi, reprezentantul celei de-a treia dinastii la putere în Coreea de Nord s-a urcat într-un Mercedes-Benz, salutând mulţimea de la geamul maşinii, oprindu-se pentru scurt timp în faţa unor elevi în uniforme şcolare care agitau zâmbind steaguri nord-coreene şi vietnameze.
În timp ce maşina sa părăsea gara cu destinaţia Hanoi pentru al doilea summit extrem de aşteptat cu preşedintele american Donald Trump, 12 gărzi de corp au alergat un moment pe lângă vehicul, înainte de a sări la bordul convoiului, conform unei coregrafii dinainte puse la punct.
Convoiul compus din 20 de vehicule a parcurs circa 170 de km până la Hanoi, însoţit de motociclete de poliţie şi vehicule de securitate.
La Hanoi, şiruri de locuitori comasaţi pe trotuare l-au salutat pe liderul nord-coreean înainte de cazarea la hotelul Melia, o clădire modernă în centrul capitalei vietnameze, unde urmează să stea săptămâna aceasta.
Gara Dong Dang, la o distanţă scurtă de graniţa cu China, a cunoscut rareori un asemenea grad de agitaţie. Soldaţi şi câini dresaţi au fost desfăşuraţi aici.
Hoang Thi Thuy, responsabila locală a sindicatului femeilor din Dong Dang, a explicat după l-a aşteptat pe ploaie din zorii zilei pe liderul nord-coreean: 'Am fost foarte fericiţi că ni s-a spus să aşteptăm sosirea trenului. L-am văzut de departe. E greu de descris cât sunt de fericită', a spus ea.
Sora liderului nord-coreean, Kim Yo Jong, una din cele mai apropiate colaboratoare ale acestuia, face parte şi ea din delegaţia oficială a Phenianului. Şeful de cabinet Kim Chang Son, supranumit 'majordomul', a fost de asemenea văzut la gară.
Aceasta este prima vizită a lui Kim Jong Un în Vietnam, un alt regim cu partid unic. Este de asemenea prima dată când un lider nord-coreean efectuează o vizită în această ţară de la deplasarea din 1964 a bunicului său Kim Ir Sen, un aliat apropiat al liderului revoluţionar vietnamez Ho Şi Min.
În opinia observatorilor, liderul nord-coreean a vrut să trimită un mesaj prin deplasarea sa cu trenul: să arate că merge pe urmele bunicului său, căruia îi imită adesea atitudinea, manierele şi chiar scrisul.
'Acesta este un mesaj puternic pentru nord-coreeni, că Kim Jong Un a moştenit calităţile bunicului său, că dinastia Kim este mai puternică decât oricând', comentează Koh Yu-hwan, profesor la Universitatea Dongguk din Seul.
Kim urmează să profite de sejurul în Vietnam pentru a vizita două provincii din această ţară şi a trage învăţăminte din modelul economic vietnamez, un regim comunist autoritar dat ca exemplu de Washington pentru redresarea sa economică de după război.