Meciul a fost acordat naționalei noastre cu 3-0, scor cu care România câștigă grupa și promovarea în Liga B cu maximum de puncte. Federația din Kosovo nu este însă de acord cu decizia Comisiei de Disciplină și atacă hotărârea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Mai nou, și Suedia se declară încurcată de atribuirea victoriei naționalei noastre cu 3-0.
Cum era de așteptat, România a avut câștig de cauză la Comisia de Disciplină a UEFA și a câștigat meciul de pe Arena Națională cu Kosovo cu 3-0 la „masa verde” pentru că oaspeții au părăsit terenul și nu au revenit nici după 70 de minute de insistențe ale arbitrului. Motivul a fost că o parte din public a scandat „Serbia, Serbia”.
Victorie, însă și o amendă de 128.000 de euro
Pe lângă victorie, România s-a ales și cu o amendă din partea UEFA ce însumează 128.000 de euro: 50.000 de euro pentru comportamentul rasist sau discriminatoriu al suporterilor, 30.000 de euro pentru transmiterea de mesaje politice provocatoare nepotrivite pentru un eveniment sportiv, 9.000 de euro pentru aruncarea cu obiecte, 4.500 de euro pentru aprinderea artificiilor, 8.000 de euro pentru utilizarea laserului, 12.500 de euro pentru provocarea unei tulburări în timpul imnurilor naționale și 14.000 de euro pentru blocarea căilor publice. În plus, naționala noastră va juca primul meci oficial pe teren propriu fără spectatori. Federația din Kosovo a primit doar 6.000 de euro pentru faptul că fotbaliștii săi au părăsit terenul. A contat și faptul că UEFA ne consideră recidiviști, pentru că suporterii au mai comis incidente și la precedentul meci cu kosovarii de pe Arena Națională, când ultrașii au scandat „Kosovo e Serbia”, și câteva incidente la EURO 2024, în urma cărora Federația Română de Fotbal a fost din nou amendată de UEFA. Acum ultrașii s-au mai stăpânit și au scandat doar „Serbia”, neștiind că jucătorii kosovari atât așteptau ca să invoce „Rasismul și discriminarea românilor” ca să părăsească terenul. Interesant este că în partea de amendă de 50.000 de euro pentru rasism au fost invocate și câteva scandări antimaghiare pe stadion. Care scandări n-au fost auzite de nimeni.
Kosovarii: „Ni s-a făcut prima parte de dreptate. Pentru restul de dreptate mergem la TAS”
Amenda primită de FRF pentru comportamentul suporterilor a dat apă la moară kosovarilor: „Pedepsele pentru România sunt elocvente și ne dau dreptate. Românii au fost cei care ne-au provocat să părăsim terenul. Ne-au făcut să nu mai suportăm rasismul lor. Trebuia să jucăm fotbal nu să rezistăm insultelor din tribune. Însă deși românii au fost amendați pentru comportamentul lor cu 128.000 de euro, UEFA a dat tot lor meciul cu 3-0, ceea ce este de neînțeles. Comisia UEFA a găsit cauza, a găsit și vinovații, i-a și amendat usturător, însă tot lor le dau meciul? Ce înseamnă asta? Pentru asta vom merge la TAS. Amenzile pentru români sunt prima parte de dreptate. Pentru a doua parte de dreptate vom merge mai departe în instanțele sportive. Astfel de manifestări trebuie să se oprească. Au atacat statul și națiunea noastră!”, au declarat oficiali ai Federației de la Pristina.
Victorie cu... 4-0?!
Ce vor kosovarii de la TAS? Câștigarea grupei din Liga Națiunilor și să participe ei în locul nostru în barajul pentru Campionatul Mondial din 2026. Pentru asta este însă nevoie să ne depășească în clasament. O victorie la „masa verde” cu 3-0 nu este suficientă pentru Kosovo, pentru că am fi la egalitate la meciurile directe și s-ar aplica următorul criteriu de departajare, anume golaverajul general, unde România are avantaj +6 peste kosovari. Astfel, singura variantă ca naționala noastră să fie depășită în clasamentul grupei este să piardă la „masa verde” de la TAS cu 4-0, un scor care nu există în niciun regulament fotbalistic.
Ar mai fi o variantă la care visează kosovarii la TAS, anume excluderea naționalei României și anularea rezultatelor noastre din Liga Națiunilor. Însă pentru o astfel de decizie ar fi trebuit să se petreacă pe stadion aspecte înspăimântătoare, de o gravitate extremă.
De la Alibec a pornit totul?
Președintele federației kosovare a dat un comunicat în care face niște afirmații greu de demonstrat. El nu insistă pe ce s-ar fi scandat din tribune și pe „provocarea” de către fotbaliștii noștri. „Punctul culminant a fost atins cu incidentul inițiat de niște fotbaliști adverși, care au atacat nu doar echipa, ci și statul și națiunea noastră. În acele momente dificile, jucătorii noștri au reacționat cu demnitate, iar noi, ca Federație, le-am stat alături pentru a proteja demnitatea lor și a țării noastre”, a spus Agim Ademi, președintele Federației de Fotbal din Kosovo. Or, singurul incident a fost cel din minutul 92 dintre Alibec și Amir Rrahmani, însă a fost considerat de arbitru ca incident de joc și pedepsit cu cartonaș galben pentru ambii jucători.
Vă asigurăm că nu ne vom opri și vom continua să căutăm dreptate până la Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) din Lausanne, în conformitate cu reglementările pentru astfel de cazuri politice și de răutăți care nu au loc în sport. Fotbalul ar trebui să fie un simbol al fair-play-ului și al unității, mai ales în meciurile de acest calibru. Continuăm cu mândrie și responsabilitate!
Agim Ademi, președintele Federației de Fotbal din Kosovo
Suedia se bagă în poză
În urma verdictului dat de instanțele UEFA, scorul 3-0 în meciul România-Kosovo, Federația din Suedia se bagă și ea în acest scandal. Motivul? În urma deciziei UEFA, naționala României a depășit Suedia în clasamentul separat al câștigătoarelor de grupă din Liga Națiunilor. La scorul de 0-0, Suedia era prima (16 puncte, golaveraj +15), România - a doua (16 puncte, golaveraj +12) Macedonia de Nord - a treia (16 puncte, golaveraj +9) și Irlanda de Nord, a patra (11 puncte, golaveraj +8). În urma verdictului UEFA, România este acum prima, cu 18 puncte și golaveraj +15. „Am așteptat soluția UEFA privind rezultatul meciului România - Kosovo. Acum s-a luat o decizie, care pentru noi este negativă. Federația Suedeză de Fotbal a făcut un apel și rămâne fermă. Cerem explicații pentru modul în care a fost atribuită victoria naționalei României”, a declarat Kim Kallstrom, oficial a federației de la Stockholm. Interesul suedezilor este legat de o posibilă poziționare printre capii de serie în barajul pentru Mondialul din 2026.