Jurnalul.ro Cultură Licitația de Iarnă, inclusiv o selecție din colecția compozitorului Anatol Vieru

Licitația de Iarnă, inclusiv o selecție din colecția compozitorului Anatol Vieru

de Magdalena Popa Buluc    |   

Licitația de iarnă încununează finalul unui sezon rodnic al licitațiilor de artă plastică, și vă prezintă ca de fiecare dată cele mai importante nume ale artiștilor români iubiți și tranzacționați atât în țară cât și peste hotare.

Regăsim în această licitație și o selecție din colecția prestigiosului compozitor Anatol Vieru, printre care și patru lucrări de Iosif Iser; licitația de iarnă având nu mai puțin de treisprezece lucrări ale artistului din diferite tematici, tehnici, dar și perioade. Fin cunoscător al lumii culturale, compozitorul va include în colecția sa și alte opere de o incontestabilă valoare precum ”Copil în roșu” de Nicolae Tonitza, ”Lucreția, soția artistului” de Gheorghe Petrașcu, ori ”Consiliu” de Jules Perahim. Anatol Vieru este considerat unul dintre compozitorii de vază ai României, fiind adesea alăturat unui alt nume sonor: George Enescu. S-a remarcat, de asemenea, și în postura de pedagog sau teoretician și a ocupat, totodată, și funcția de redactor-șef al revistei ”Muzica”. Extraordinara sa activitate culturală va fi încununată de un șir important de distincții ce i-au fost acordate de-a lungul vremii.

Din licitația de iarnă nu putea lipsi nici Nicolae Grigorescu, cu vestitele sale care cu boi, ori cu ciobănașul cu turma sa de mioare; dar o raritate pe piața de artă este o lucrare a sa de după anii 1870 care înfățisează o țărăncuță în costum de sărbătoare, reprezentând idealul ludic al țărăncuței grigoresciene. Nelipsite sunt și portretele de copii, buchetele de flori, ori prăvăliile din Mangalia din creația lui Nicolae Tonitza. Ștefan Luchian ne surprinde cu o veritabilă scenă câmpenească, mărturie a peregrinărilor sale din ultima perioadă de creație; însă reia într-o manieră profund înduioșătoare și tematica maternității.

 Selecția licitației ne aduce în atenție șapte lucrări semnate Octav Băncilă, opt lucrări de Constantin Piluță și patru de Gheorghe Petrașcu, oferind așadar pasionaților de artă ocazia ideală pentru a-și îmbogăți colecțiile. Surprinzătoare nu doar prin cumulul de artiști pe care îi înglobează, ci și prin tehnicile și tematicile variate, licitația de față ne prezintă portrete de logofetese, vornici, zlătari, copii, muze ale artiștilor, odalisce, actrițe, poeți ori chiar autoportrete. Remarcăm, de altfel, și o serie de amieze pariziene, scene orientale, peisaje de iarnă, concerte la Ateneu, opera din Paris ori margini de București, având astfel șansa să descoperim particularitățile fiecărui artist. Licitația de Iarnă reface într-o oarecare măsură traiectoria istoriei artelor românești, aducând în atenție personalități reprezentative pentru curentul academist precum Mihail Töpler, dar și întemeietorii școlii de Belle Arte bucureștene: Gheorghe Tattarescu și Theodor Aman.

Cu opere ce datează de la începutul anului 1800 și până în zilele noastre, Licitația de Iarnă ne poartă prin două secole pline de istorie, reprezentând oportunitatea ideală de a pătrunde în străfundurile a celor mai importante curente artistice care au marcat ultimele veacuri. De pe simezele Salonului Oficial din București, ale Expoziției Internaționale de la Paris, ale ”Expoziției Artiștilor în Viață” ori ale expozițiilor personale și retrospective dedicate artiștilor, operele de față sunt gata să pătrundă în căminele pasionaților de artă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri