Jurnalul.ro Cultură Patru capitole de istorie se scot joi la licitație

Patru capitole de istorie se scot joi la licitație

de Magdalena Popa Buluc    |   

„Artă istorică”, „Numismatică de Colecție” „Carte Rară” și „Hărți Vechi” - sunt patru capitole importante ale primei părți a Licitației de Artă Istorică, care va avea loc joi, 23 martie. Fiecare capitol este reprezentat de piese de colecție, apariții rare în piața românească, de valoare muzeală. Licitația reprezintă o oportunitate unică pentru colecționarii și iubitorii de artă istorică de a adăuga la colecțiile lor piese autentice și de valoare, care au rezistat trecerii timpului și care rămân mărturii al epocilor trecute.

Capitolul carte rară este reprezentat de lucrarea „Tabula Peutingeriana” sau „Harta drumurilor romane din sec. I î.e.n”, scrisă în latină. Ediția princeps, ilustrată de geograful olandez Abraham Ortelius în 1598, are prețul de pornire de 3.000 de euro și reprezintă cea mai cunoscută scriere a umanistului german Konrad Peutinger, care a asigurat acestuia posteritatea în panteonul erudiției. Rara culegere de hărți cuprinde drumurile romane construite în toate provinciile Imperiului, inclusiv în teritoriile nord-dunărene care au intrat în componența provinciei romane Dacia. În cadrul evenimentului dedicat artei istorice se vinde și un portret al voievodului Dimitrie Cantemir. Gravura domnitorului cărturar Cantemir, cu prețul de pornire de 500 de euro, a fost realizată pentru a ilustra ediția apărută la Londra în 1734 a „Istoriei Imperiului Otoman”, lucrare care i-a adus autorului recunoașterea europeană. Exemplarul din Licitația de Artă Istorică se remarcă prin dimensiunea suportului de hârtie care nu a fost tăiat după imprimare.

În premieră este scoasă la licitație, pentru prețul de pornire de 1.700 de euro, medalia din aur emisă cu ocazia misiunii „Apollo 11” în 1969 – proiect coordonat de NASA, care a avut ca principal obiectiv aselenizarea unui om și întoarcerea lui în siguranță pe Pământ. Piesa din licitație, însoțită de certificat și etui, este foarte rară, emisiunea fiind realizată în doar câteva exemplare. În registrul numismaticii, de remarcat colecția de monede romane din argint sau bronz care celebrează victoria asupra dacilor și integrarea provinciei Dacia în Imperiu, începând cu cele emise în vremea lui Traian și continuând cu cele bătute sub Hadrian, Decius, Filip Arabul sau Valerian (precum sesterțiul bătut în 107 e.n. de Traian, tip Dac căzut la picioarele Împăratului – preț de pornire 250 euro – ori denarul de argint bătut în 103-111 e.n. de Traian, tip Dac capturat – preț de pornire 250 euro).

Licitația de Artă Istorică reunește și o impresionantă colecție de săbii. Într-o foarte bună stare de conservare este sabia care a făcut parte din uniforma de gală a ofițerilor de aviație în timpul domniei regelui Carol al II-lea. Piesa, cu prețul de pornire de 750 de euro, poartă stema regatului și cifrul regelui Carol al II-lea. Un alt exemplar muzeal este și spada de bronz din Luristan, Persia, păstrată în excelente condiții de conservare din Epoca Bronzului. Piesa rară are prețul de pornire de 1.200 de euro.

În licitația de joi, 23 martie, își face apariția și prima hartă „Europa” de Johann Stumpf, teolog, istoric și cartograf elvețian, care a realizat un Atlas, publicat pentru prima dată în 1562, ce includea și această hartă a Europei (hartă care nu a mai figurat în ediția a doua, apărută în 1566). Piesa foarte rară, de colecție, are prețul de pornire de 1.000 de euro.

Licitația de Artă Istorică, inclusiv o colecție de numismatică și hărți (partea I)” va avea loc joi, 23 martie, ora 19:00, în sala de licitații de la Palatul Cesianu-Racoviță, dar și online pe platforma Artmark Live 2.0. Importantele vestigii culturale românești și europene sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță, din str. C.A. Rosetti, nr. 5, și pot fi vizitate în intervalul orar 10:00-20:00.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri