Incertitudine totală cu privire la data la care Parlamentul României va supune la vot moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului condus de Ludovic Orban. PSD încă nu a decis ziua exactă, mai ales că Executivul speră ca judecătorii Curții Constituționale să oprească acest proces, întrucât el a fost demarat în sesiunea extraordinară a Legislativului. Cu toate că, nicăieri, Constituția nu interzice acest lucru. Liberalii se tem însă de modul în care va acționa UDMR în acest joc, temerea fiind, ieri, alimentată de mai multe declarații făcute de președintele Kelemen Hunor. Acesta a precizat că nu prevede nicio criză economică sau sanitară accentuată de eventuala picare a Guvernului PNL și că formațiunea pe care o conduce va decide cum va vota în ziua votului.
Conform liderului UDMR, dacă Guvernul Orban este demis la moțiunea de cenzură, există trei variante de lucru. Prima, care seamănă cu ce s-a întâmplat în primăvară, cu un Guvern Orban interimar până după alegerile parlamentare, fapt ce, în opinia lui Kelemen Hunor, nu va accentua o criză sanitară, iar „criza economică nu se va adânci din această cauză, tot cu aproape 5% ne vom împrumuta, dacă vom reuşi să ne împrumutăm de pe pieţele externe şi de pe piaţa interbancară. Deci, nu ar fi nicio tragedie”. Hunor spune că a doua variantă este ca, după alegerile locale, să fie constituită o coaliție care să-și asume guvernarea pe o perioadă scurtă, în vederea organizării alegerilor parlamentare, iar a treia variantă pe care o vede este un guvern al actualei opoziții. „Iohannis poate să încerce cu Orban sau cu altcineva din PNL, dar nu va trece. Eventual cu un premier tehnocrat, care iarăşi nu va trece, fiindcă cei care dau jos Guvernul nu au cum să voteze peste două săptămâni un alt Guvern PNL înainte de alegerile generale”, a adăugat Kelemen Hunos.
Decizie, în ziua votului
UDMR va stabili dacă va susține sau nu moțiunea de cenzură în ziua votului. Hunor a precizat, în cadrul unui interviu, că știa de intenția PSD de a depune această moțiune, pentru că a vorbit cu președintele social-democrat, Marcel Ciolacu, încă din luna iulie. „Am spus că noi nu vom semna moţiunea de cenzură, dar alte discuţii nu au fost pentru susţinerea moţiunii de cenzură, cum nu a existat nicio discuţie cu PNL. Am vorbit la telefon săptămâna trecută cu premierul Orban, probabil că ne vom întâlni la un moment dat, cum mă voi întâlni şi cu Ciolacu, şi cu alt lider, nu e nicio problemă, aşa e în politică”, arată acesta.
Hunor subliniază că UDMR va lua o decizie rațională, întrucât UDMR nu vrea să fie transformată într-o victimă colaterală în războiul politic dintre PNL și PSD. Cu toate acestea, el se declară dezamăgit de activitatea PNL. „Da, sunt nemulţumit de activitatea Guvernului. Mai găsiţi vreun om în ţara asta să fie mulţumit de activitatea Guvernului? Mă refer la gestionarea crizei sanitare, crizei economice. Dar şi aici trebuie să fim foarte corecţi”, a adăugat Hunor.
Rareș Bogdan a ieșit la atac
În aceste condiții, PNL iese la atac la adresa UDMR. Europarlamentarul Rareș Bogdan a acuzat, ieri, PSD că încearcă să treacă prin Parlament o serie de proiecte de lege ale Uniunii, pentru a-i convinge pe maghiari să voteze moțiunea de cenzură. Este vorba despre trei proiecte aflate, ieri, pe ordinea de zi a ședinței de plen a Camerei Deputaților, toate având rapoarte de respingere în Comisia de Învățământ.
În replică la afirmația lui Rareș Bogdan, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a precizat că nu PSD, ci, din contră, PNL vrea să treacă tacit aceste proiecte, drept pentru care le blochează în Parlament.