Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 187. Volodimir Zelenski susţine că Rusia practică terorismul economic

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 187. Volodimir Zelenski susţine că Rusia practică terorismul economic

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat luni Rusia de practicarea terorismului economic prin obstrucţionarea eforturilor naţiunilor europene de a face stocuri de gaze înaintea iernii.

Update: Liderul de la Kiev a rostit un discurs prin videoconferinţă la un seminar energetic organizat în Norvegia. Conform agenţiei Reuters, Zelenski a denunţat terorismul economic practicat de Moscova, în condiţiile în care compania rusă Gazprom a anunţat recent o întrerupere a livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1, spre Germania, invocând lucrări de întreţinere.

"Rusia utilizează terorismul economic. Exercită presiuni printr-o criză a preţurilor, prin sărăcie, pentru a slăbi Europa", a afirmat Volodimir Zelenski, printr-un translator, în discursul online rostit la o conferinţă energetică organizată în oraşul norvegian Stavanger.

Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene va organiza pe 9 septembrie o reuniune pe tema crizei energetice.

Update O dronă ucraineană a fost doborâtă de forțele ruse deasupra centralei nucleare de la Zaporojie și cere comunității internaționale să facă presiuni asupra Kievului pentru a nu mai bombarda zona. Totodată, partea ucraineană susține că 4 angajați ai centralei ar fi fost răniți într-un bombardament rusesc, scrie Reuters. 

''Toate ţările au obligaţia de a face presiuni asupra părţii ucrainene pentru a înceta să pună în pericol continentul european bombardând centrala nucleară de la Zaporojie şi zonele adiacente'', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Acesta a dat asigurări că delegația AIEA va fi în siguranță în timpul vizitei la centrală, dar a atras atenția asupra ''riscurilor care există acolo şi sunt legate de bombardamentele neîncetate ale ucrainenilor''.
 ''Aşteptăm de mult timp această misiune. Considerăm că ea este necesară'', a spus Peskov.

Update Forțele ucrainene au lansat, astăzi, acțiuni militare în sudul Ucraine pentru pregătirea contraofensivei, transmite CNN.

"Armata ucraineană a iniţiat acţiuni ofensive în câteva direcţii, pe frontul de sud, în scopul eliberării teritoriilor ocupate", a spusNatalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului operaţional de sud.

Deocamdată au fost centre de comandă și control ale depozitelor de muniții ruse. Majoritatea s-au desfășurat în regiunea Herson. 

Atacurile Ucrainei, dacă se vor confirma, au loc în contextul în care o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) se pregăteşte să meargă la Centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.

Kremlinul a cerut luni comunităţii internaţionale să intensifice presiunile asupra Ucrainei pentru a înceta operaţiunile militare în apropierea complexului nuclear. "Toate ţările au obligaţia de a face presiuni asupra părţii ucrainene pentru a înceta să pericliteze continentul european prin bombardarea Centralei Zaporojie şi a zonelor adiacente", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Monde.

Oraşul Orihiv, situat în regiunea Zaporojie, a fost vizat de peste 200 de atacuri, potrivit autorităţilor ucrainene, în timp ce armata rusă a reclamat tiruri cu obuze asupra oraşului Enerhodar, sitaut în apropierea centralei nucleare. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de aceste atacuri.

Update Premierul suedez Magdalena Andersson a anunţat că ţara sa va furniza asistenţă militară suplimentară în valoare de 47 de milioane de euro Ucrainei, scrie Reuters.

''Atât timp cât războiul continuă, noi vom continua să sprijinim Ucraina'', a spus Magdalena Andersson.

Însă șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut și obuziere. 

Totalul asistenței suplimentare suedeze, militare și civile, se ridică la 94 de miliarde de euro dar nu a precizat în ce constă asistența militară de acum.

Până acum, Suedia a trimis în Ucraina arme antitanc și echipament pentru deminare.

ȘTIRE INIȚIALĂ Capturată de trupele rusești în martie, dar condusă de personal ucrainean, Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost un punct fierbinte major în conflictul de șase luni, părțile dând vina una pe alta pentru bombardamentele recente din apropierea centralei, potrivit Reuters.

Forțele rusești au tras asupra Enerhodar, orașul în care se află centrala, a declarat duminică seara târziu șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, pe Telegram, alături de o înregistrare video cu pompierii care sting mașinile în flăcări.

"Ei provoacă și încearcă să șantajeze lumea", a declarat șeful de cabinet Andriy Yermak.

De asemenea, forțele rusești și-au continuat bombardamentele în Donbas, centrul industrial al Ucrainei din estul țării, au declarat oficialii de acolo.

Zelenski, în discursul său nocturn de duminică, a promis că "ocupanții vor resimți consecințele în acțiunile ulterioare ale apărătorilor noștri".

"Niciun terorist nu va fi lăsat fără răspuns pentru atacurile asupra orașelor noastre. Zaporojie, Orykhiv, Harkov, Donbas - vor primi un răspuns pentru toate", a spus el.

De când trupele rusești s-au năpustit peste granița ucraineană în februarie, în ceea ce președintele rus Vladimir Putin a numit o "operațiune militară specială", conflictul s-a transformat într-un război de uzură purtat în principal în estul și sudul Ucrainei.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că Rusia nu a vrut să recunoască riscul radiologic grav de la centrala din sudul Ucrainei și a blocat un proiect de acord privind neproliferarea nucleară pentru că menționa acest risc.

Națiunile Unite și Ucraina au cerut retragerea echipamentelor militare și a personalului de la centrală pentru a se asigura că aceasta nu este o țintă.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a raportat mai multe bombardamente ucrainene la uzină în weekend.

Nouă obuze trase de artileria ucraineană au ajuns în incinta uzinei, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov.

Pe măsură ce cresc temerile privind un accident nuclear într-o țară încă bântuită de dezastrul de la Cernobîl, autoritățile din Zaporojie distribuie tablete de iod și îi învață pe locuitori cum să le folosească în cazul unei scurgeri de radiații.

Compania nucleară ucraineană Energoatom a declarat că nu are informații noi despre atacuri asupra centralei, iar Reuters nu a putut verifica relatările.

UPDATE Explozii puternice în Lugansk
Mai multe explozii puternice au fost raportate în regiunea Lungask, potrivit Kiev Independent. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Haidai, a declarat că bombardamente au avut loc la o unitate agricolă locală ce a fost folosită ca bază militară rusă.

Forțele armate ucrainene au lovit elemente ale Armatei 35 rusești, potrivtit declarațiilor comandamentului operațional sud al Ucrainei. Armata rusă ar fi pierdut 11 lansatoare de rachete, mai multe vehicule blindate și un obuzier autopropulsat Msta-S. 

UE este pe cale să suspende acordul cu Rusia privind vizele de călătorie

Miniştrii de externe ai UE sunt pe cale să susţină o suspendare a acordului cu Moscova de facilitare a eliberării vizelor pentru cetăţenii ruşi, a relatat Financial Times, citând trei oficiali implicaţi în discuţii.

Autorităţile au discutat despre limitarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii ruşi, iar unele state membre au cerut interzicerea totală a vizelor turistice, însă nu există o majoritate în favoarea acestei măsuri, informează POLITICO.

Ca un prim pas, miniştrii de externe intenţionează să acorde sprijin politic pentru suspendarea acordului de facilitare a vizelor UE-Rusia în cadrul unei reuniuni care va avea loc marţi şi miercuri la Praga, potrivit raportului FT, care citează oficiali implicaţi în negocieri.

O astfel de suspendare ar elimina tratamentul preferenţial pentru ruşi atunci când solicită vizele UE şi, ca urmare, ar deveni un proces mai complicat şi ar necesita mai mult timp, făcându-le în acelaşi timp mai scumpe.

În ceea ce priveşte o interdicţie totală a vizelor pentru turiştii ruşi, Cipru şi Grecia s-au alăturat poziţiei cancelarului german Olaf Scholz de a se opune unui astfel de blocaj, în timp ce alte ţări, în frunte cu ţările baltice, Finlanda şi Republica Cehă, au cerut o interdicţie totală de călătorie, reluând apelurile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a minimalizat perspectivele unei propuneri de punere în aplicare a unei interdicţii complete a călătorilor ruşi în UE. Interzicerea tuturor ruşilor de a intra în UE „nu este o idee bună”, a declarat Borrell. „Trebuie să fim mai selectivi”.

Statele membre ale UE vecine cu Rusia, precum Estonia şi Finlanda, au pregătit deja măsuri naţionale pentru a limita vizele pentru turiştii ruşi.

 

Subiecte în articol: ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri